Αλλοι 12 νομοί ψηφίζουν «όχι» μεταλλαγμένα

Αλλοι 12 νομοί ψηφίζουν «όχι» μεταλλαγμένα

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Πολιτεία κλείνει τα μάτια σε ένα πρόβλημα, οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν δράση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρωτοβουλία 11 (μέχρι στιγμής) νομαρχιών της χώρας να ανακηρύξουν τις περιοχές τους σε «ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα», στηριζόμενες από ένα πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα κίνημα πολιτών, φορέων και οργανώσεων που αναπτύσσεται τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα και εκφράζει την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο «εισβολής» γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στις καλλιέργειες και στη διατροφή μας. Στην ίδια κίνηση αναμένεται να προβούν σύντομα και άλλοι 12 νομοί.

Τα στοιχεία αυτά έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Greenpeace που έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την ανακήρυξη ολόκληρης της χώρας σε περιοχή ελεύθερη από μεταλλαγμένους οργανισμούς, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο για την αποφυγή της επιμόλυνσης των ελληνικών καλλιεργειών καθώς και των σπόρων από τα μεταλλαγμένα. Οπως τόνισε η υπεύθυνη της εκστρατείας για τα μεταλλαγμένα της Greenpeace, κ. Μυρτώ Πισπίνη, «η ώρα της δράσης είναι τώρα, καθώς από την άνοιξη θα ανοίξουν οι αγορές της Ευρώπης στα μεταλλαγμένα με την εφαρμογή της νέας κοινοτικής νομοθεσίας, που αφήνει πολλά κενά όσον αφορά τον κίνδυνο επιμόλυνσης των άλλων καλλιεργειών. Αυτή τη στιγμή, απουσιάζει μια σαφής και αποτελεσματική εθνική πολιτική που να διασφαλίζει αγρότες και καταναλωτές από την εισβολή των μεταλλαγμένων». Μόλις πριν από λίγες ημέρες, άλλωστε, η Greenpeace ανίχνευσε ξένο γενετικό υλικό σε έξι από τα επτά δείγματα βαμβακιού που έλαβε από πέντε εκκοκκιστήρια της Στ. Ελλάδας, τη στιγμή που -υποτίθεται- ότι το υπουργείο Γεωργίας διενεργεί ανάλογους ελέγχους. Τι θα γίνει όταν τα μεταλλαγμένα θα κυκλοφορούν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά;

Ποιοι ψηφίζουν «όχι»

Απουσία κυβερνητικής πολιτικής, λοιπόν, μόνη λύση είναι η δράση σε τοπικό επίπεδο. Οι νομοί που έχουν λάβει μέσω ψηφίσματος του νομαρχιακού συμβουλίου την απόφαση να μην επιτρέψουν την είσοδο των μεταλλαγμένων στα χωράφια τους είναι οι: Ηλείας, Κιλκίς, Κοζάνης, Λευκάδος, Ροδόπης, Σάμου, Φωκίδας, Χαλκιδικής, Χανίων, Κορινθίας και Θεσσαλονίκης. Οι άλλες 12 νομαρχίες της χώρας που δηλώνουν την πρόθεσή τους να ανακηρύξουν τις περιοχές τους σε ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα και αναμένουν τα σχετικά ψηφίσματα είναι οι: Αχαΐας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλονιάς, Μαγνησίας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Ξάνθης, Λάρισας και Σερρών.

Ωστόσο, όπως επισήμανε η κ. Πισπίνη, για να εφαρμοστούν στην πράξη οι αποφάσεις των τοπικών αρχών θα πρέπει να κατανεμηθούν στους αγρότες τα απαραίτητα εργαλεία, να ελέγχονται σπόροι και καλλιέργειες, να ενημερώνονται και να θεσπιστεί σύστημα ποινών σε περίπτωση που προκληθεί οποιαδήποτε βλάβη από μεταλλαγμένους οργανισμούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή