Προεκλογικά παίγνια με AEI

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «εμπόριο ελπίδων» εξελίσσεται η προεκλογική τακτική του ΠΑΣΟΚ (και) στον χώρο της Παιδείας. Ετσι, χθες, «διανεμήθηκαν» σενάρια ότι το επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου επεξεργάζεται σχέδια για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια. Στην ουσία τα σενάρια δεν εμπεριείχαν καμία σαφή θέση, στηριζόμενα συγκυριακά στην πρόταση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεωργίου Μπαμπινιώτη για ελεύθερη πρόσβαση στα AEI. Είναι γνωστό, από την άλλη, ότι το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας ετοίμαζε από το καλοκαίρι του 2003 το δικό του πρόγραμμα για την Παιδεία στο οποίο θα υπήρχαν και αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα νέα σχέδια προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις και δυσπιστία τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και την πανεπιστημιακή κοινότητα. Και αυτό διότι είναι δεδομένο ότι τα Πανεπιστήμια δεν έχουν όχι μόνο τις υποδομές για να δεχθούν ακόμα περισσότερους φοιτητές, αλλά ούτε τους μηχανισμούς αξιολόγησης των υποψηφίων, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται το αδιάβλητο της εισαγωγής των υποψηφίων. Από την άλλη, και η παραπαιδεία αντί να παταχθεί θα διογκωθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από νέους που ενώ θα βρίσκονται στο δοκιμαστικό εξάμηνο θα επιχειρούν να «περάσουν» στις κανονικές σπουδές. Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα σε πανεπιστημιακά μαθήματα έως και το 70% των φοιτητών παρακολουθεί φροντιστήριο!

Εύλογες, ως εκ τούτου, ήταν οι αρνητικές αντιδράσεις και η δυσπιστία. «H πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση στο Πανεπιστήμιο δεν νομίζω ότι βελτιώνει ιδιαίτερα τη σημερινή κατάσταση. Οι υποδομές δεν είναι επαρκείς, ενώ η σκέψη ότι έτσι καταργούνται τα φροντιστήρια δεν ευσταθεί, διότι η ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια θα μεταφερθεί στο Πανεπιστήμιο» τόνισε στην «K»  ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος.

Ο κ. Μπαμπινιώτης με νέα δήλωσή του χθες διευκρίνισε ότι δεν πρότεινε κατάργηση των εξετάσεων, αλλά μελέτη ενός νέου συστήματος επιλογής με τη συμμετοχή των AEI. H εισαγωγή θα γίνεται με βάση την επίδοση στις τρεις τάξεις Λυκείου, με τεστ που θα ζητούν τα τμήματα των AEI, και κυρίως με φοίτηση σε ένα προπαρασκευαστικό εξάμηνο.

«Η πρόταση προσκρούει σε εμπόδια τα οποία βραχυπρόθεσμα φαίνονται ανυπέρβλητα. Δεν αρκεί η βελτίωση των υποδομών και η ενίσχυση του προσωπικού. O τρόπος που τίθεται το ζήτημα προϋποθέτει ριζική αναθεώρηση του συνόλου των σχέσεων Πολιτείας -AEI. Το πλέον δύσκολο είναι να υπάρξουν θεσμικές εγγυήσεις, που θα εξασφαλίζουν την ίση αντιμετώπιση των υποψηφίων για είσοδο στα Πανεπιστήμια» ανέφερε στην «K» ο αντιπρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Θεόδωρος Τζώνος. O πρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ κ. Χρήστος Τρικαλινός χαρακτήρισε -μιλώντας στην «K»- την ελεύθερη πρόσβαση ως την πλέον ενδεδειγμένη λύση που θα απαλλάξει το εκπαιδευτικό σύστημα από πολλά προβλήματα και θα ελαφρύνει τα οικονομικά βάρη των οικογενειών. Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αύξηση των δαπανών για την Παιδεία. Το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών TEI κ. Σωτήρης Μπρέστας ανέφερε στην «K» ότι η πρόταση αφορά μετατόπιση των εξετάσεων σε επίπεδο Πανεπιστημίου. Αντίθετα, πρότεινε να παραμείνει το ισχύον σύστημα, αλλά ως πρώτο κριτήριο επιλογής να είναι η προτίμηση του υποψηφίου για κάθε τμήμα. Τέλος, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ κ. Αντ. Αντωνάκος χαρακτήρισε στην «K» τα σχέδια «εσκεμμένο εμπόριο ελπίδων και ασυγχώρητη επιπολαιότητα». «Οι πανελλήνιες εξετάσεις επί 30 χρόνια έχουν καθιερωθεί ως ίσως η μόνη αδιάβλητη διαδικασία της ελληνικής κοινωνίας», κατέληξε.

Ν.Δ.: σημαία ευκαρίας και τέχνασμα των καιρών

Προαξιολόγηση των μαθητών στο λύκειο και τελική αξιολόγησή τους από τα AEI, περιλαμβάνει – σύμφωνα με πληροφορίες – το σχέδιο του κ. Γ. Παπανδρέου για την αλλαγή στο σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας τόνισε ότι σύντομα ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί αναλυτικά στις μεταρρυθμίσεις που προτείνει για την Παιδεία.

Οι θέσεις αυτές προκάλεσαν την οξύτατη αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γεώργιου Καλού, ο οποίος δήλωσε στην «K»: «Για πολλοστή φορά η κατάργηση των Γενικών Εξετάσεων γίνεται σημαία ευκαιρίας και τέχνασμα προεκλογικό. O ελληνικός λαός δεν ξεχνά ότι το ΠΑΣΟΚ από το ’81 έπαιξε σε όλες τις εκλογές με υποσχέσεις για ελεύθερη πρόσβαση στα AEI, που έμειναν ανεκπλήρωτες. O κ. Παπανδρέου ως υπουργός Παιδείας δεν κατόρθωσε να δώσει στα παιδιά ένα σταθερό και ολοκληρωμένο εξεταστικό σύστημα. H συζήτηση για αλλαγές και πρόχειρη και ατελέσφορη είναι. H Ν.Δ. με το πρόγραμμά της για κατάργηση των εξετάσεων της B’ λυκείου και περιορισμό των μαθημάτων της Γ’ λυκείου στο απολύτως απαραίτητο αριθμό ξεκαθαρίζει και ισορροπεί το σημερινό σύστημα, προκρίνοντας ως απολύτως αναγκαία τη διατήρηση των εγγυήσεων διαφάνειας και του αδιάβλητου» Και πρόσθεσε: «Δεν είναι έτοιμα τα AEI να υλοποιήσουν την πρόταση Μπαμπινιώτη. Βυθισμένα στην υποχρηματοδότηση με πλήρη ανεπάρκεια υποδομών, δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν ούτε εξάμηνα προκαταρκτικά, ούτε μηχανισμούς εξετάσεων και μάλιστα αδιάβλητους. Τα φροντιστήρια απλώς θα μετατοπισθούν από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση». Μάλιστα, η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Συλβάνα Ράπτη ζήτησε προσεκτική μελέτη του θέματος γιατί κινδυνεύουν τα φροντιστήρια να μετατεθούν σε ένα παραπάνω επίπεδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή