H «μάχη του αλατιού» στη Βόρεια Ελλάδα

H «μάχη του αλατιού» στη Βόρεια Ελλάδα

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Λουκέτο στα σχολεία όλων των βαθμίδων σε έξι νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης έβαλε χθες η κακοκαιρία, που πλήττει με σφοδρότητα από χθες τα ξημερώματα όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Οι υπηρεσίες των νομαρχιών και των δήμων τέθηκαν σε αυξημένη επιφυλακή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που προκάλεσαν οι έντονες χιονοπτώσεις, ενώ το τσουχτερό κρύο (-4 στη Θεσσαλονίκη), οι ισχυροί άνεμοι και οι αντιολισθητικές αλυσίδες, που είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο, τα προβλήματα στα αεροδρόμια και στα λιμάνια συνθέτουν το σκηνικό που δημιούργησε η κακοκαιρία και στη B. Ελλάδα. Οι περισσότεροι Θεσσαλονικείς, ξυπνώντας το πρωί, αντίκρισαν την πόλη ντυμένη στα λευκά, αλλά εκτός από το όμορφο τοπίο, τα χιόνια προκάλεσαν πολλά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, με συνέπεια την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις όσων μετακινήθηκαν. Με απόφαση του νομάρχη κ. Π Ψωμιάδη, τα σχολεία δεν λειτούργησαν σε όλο το νομό.

Οι υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και των δήμων (μόνο στον κεντρικό δήμο κινητοποιήθηκαν 170 υπάλληλοι ανά βάρδια, 6 εκχιονιστικά, 10 υδροφόρες κι άλλα οχήματα) τέθηκαν από νωρίς σε επιφυλακή. Τα συνεργεία, από τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, έδωσαν μάχες για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τόσο στο κέντρο (ήταν περιορισμένης έκτασης) όσο και σε περιοχές όπως η Ανω Πόλη, οι Συκιές, το Ρετζίκι, το Πανόραμα, όπου παρατηρούνται τα περισσότερα προβλήματα όταν χιονίζει.

Το εθνικό οδικό δίκτυο δεν έκλεισε, ωστόσο υπήρξαν προβλήματα πέριξ του πολεοδομικού συγκροτήματος (Εξοχή, Ασβεστοχώρι, Δήμος Θερμαϊκού) καθώς και στην περιφερειακή οδό στο ύψος του τούνελ της Τούμπας εξ αιτίας δύο φορτηγών τα οποία λόγω ολισθηρότητας έκλεισαν το οδόστρωμα. Οι προσπάθειες της νομαρχίας Θεσσαλονίκης επικεντρώθηκαν στο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προς το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», προς Χορτιάτη, Πανόραμα και Φίλυρο. Εξ αιτίας της επικινδυνότητας που παρουσιάζει σε χιονοπτώσεις και στον παγετό, κλειστός έμεινε χθες ο δρόμος Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. H χθεσινή ημέρα θα μπορούσε πάντως να χαρακτηριστεί κι ως «ημέρα του αλατιού» καθώς οι αλατιέρες των δήμων και της νομαρχίας έριξαν στους δρόμους της Θεσασαλονίκης περισσότερους από 700 τόνους.

Στη Δυτική Μακεδονία τα σχολεία δεν λειτούργησαν -με αποφάσεις των νομαρχών- στους νομούς Κοζάνης, Γρεβενών και Φλώρινας. Μέσα στην πόλη της Φλώρινας το χιόνι ξεπέρασε τα 25 εκατοστά, ενώ τα θερμόμετρα έδειχναν χθες το πρωί -8. Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα έμειναν χθες για δύο ώρες περιοχές του νομού Κοζάνης. Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα οχήματα που κινούνται στο εθνικό οδικό δίκτυο των νομών Κοζάνης και Γρεβενών, στην εθνική οδό Καστοριάς-Φλώρινας, Κατερίνης Ελασσώνας (από το 20ό χιλιόμετρο έως το 40ό) καθώς και στα ορεινά των νομών Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Καβάλας, στην κεντρική και βόρεια Χαλκιδική. Τα σχολεία δεν λειτούργησαν και στον νομό Χαλκιδικής. Το ύψος του χιονιού στην χερσόνησο του Αθω ξεπέρασε τα 40 εκατοστά και η κυκλοφορία των οχημάτων μεταξύ Δάφνης-Καρυών και ανάμεσα στα μοναστήρια έχει διακοπεί.

Στη Θράκη, δεν λειτούργησαν χθες τα σχολεία στους νομούς Εβρου και Ροδόπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή