Από τη Δευτέρα η… απόψυξη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα σταδιακά εξασθενεί, ο (επικίνδυνος για τους οδηγούς) παγετός όμως και το πολικό ψύχος καλά κρατούν. Χθες, η Ελλάδα βρισκόταν στην κατάψυξη με θερμοκρασίες από -16 έως 3 βαθμούς Κελσίου. Σαν να μην έφτανε αυτό, πολλά νησιά, αλλά και περιοχές στα βόρεια της Αττικής παρέμεναν για δεύτερο 24ωρο δίχως ρεύμα, ενώ με δυσκολία διεξάγονταν η κίνηση στο ορεινό δίκτυο της χώρας λόγω του χιονιού και του παγετού.

Στη Λήμνο, η οποία «χτυπήθηκε» από θυελλώδεις ανέμους που ξεπερνούσαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, τα δύο τρίτα του δικτύου ηλεκτροδότησης καταστράφηκαν και μέχρι αργά χθες το απόγευμα μόλις ένα τμήμα της πρωτεύουσας του νησιού είχε ρεύμα.

Μάλιστα, το πρόβλημα στο ακριτικό νησί είναι ακόμα μεγαλύτερο, καθώς λόγω της διακοπής ρεύματος τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα αντλιοστάσια πόσιμου νερού που λειτουργούν με ηλεκτρογεννήτριες.

«Τμήμα της Μύρινας βρίσκεται ακόμα στο σκοτάδι, ενώ διακοπή ρεύματος και νερού αντιμετωπίζουν 35 χωριά. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν σε κεντρικά ξενοδοχεία οι κάτοικοι των περιοχών που δεν έχουν ρεύμα», δήλωσε στην «K» ο έπαρχος Λήμνου κ. Θεόδωρος Μπαδέας.

Χθες αναμενόταν να αποπλεύσει για τη Λήμνο το αρματαγωγό «Χίος», μεταφέροντας πυλώνες, τεχνικούς της ΔΕΗ και ηλεκτρογεννήτριες, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών εκταμίευσε έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 120.000 ευρώ στους Δήμους Μύρινας, Μούφρου, Ατσικής, Κούταλης.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν ακόμα η Σάμος, οι Φούρνοι, η Λέσβος, η Κάσσος, η Τήνος και η Ικαρία. Μάλιστα, μιλώντας στην «K» ο αντινομάρχης Σάμου κ. Στέλιος Θάνος τόνισε ότι «οι άνεμοι παρέσυραν τους προστατευτικούς ογκόλιθους που είχαν τοποθετηθεί στην προβλήτα του λιμανιού, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στο παραλιακό οδικό δίκτυο». Στην Ανδρο, τέλος, πολλά χωριά παρέμεναν αποκλεισμένα καθώς η πρόσβαση σε αυτά ήταν δύσκολη ακόμα και για τις πυροσβεστικές δυνάμεις. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία στους δρόμους του νησιού, το έργο μας όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο λόγω του χιονιού και το παγετού».

Σχετικά βελτιωμένη ήταν χθες η κατάσταση στην Αττική, ωστόσο προβλήματα ηλεκτροδότησης εξακολουθούσαν να αντιμετωπίζουν η Οινόη, το Καπανδρίτι, ο Διόνυσος, ο Αγ. Στέφανος, η Εκάλη και η Φυλή ενώ με δυσκολία διεξαγόταν η κυκλοφορία σε δρόμους της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

Σύμφωνα πάντως με την Πυροσβεστική αποκλεισμένα παρέμεναν 12 χωριά στους νομούς Ευβοίας, Ευρυτανίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας και Εβρου, ενώ η κυκλοφορία στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο 25 νομών διεξάγονταν μόνο με αλυσίδες.

Στη Θεσσαλονίκη, όπου το θερμόμετρο έδειξε -4 βαθμούς, με απόφαση της Νομαρχίας παρέμειναν κλειστά όλα τα σχολεία των περιφερειακών δήμων του νομού, ενώ το ίδιο συνέβη στους νομούς Ροδόπης, Εβρου, Χαλκιδικής, Κοζάνης, Γρεβενών και Καστοριάς, όπου το θερμόμετρο έδειξε θερμοκρασίες -10 βαθμών Κελσίου ενώ σε ορεινά χωριά της Μακεδονίας και της Ηπείρου ο υδράργυρος έδειξε -16 με τάσεις… περαιτέρω διολίσθησης.

Αύριο

Για αύριο η EMY προβλέπει επιδείνωση του καιρού, με ισχυρές καταιγίδες, χιόνια στα ορεινά, ισχυρούς ανέμους και θερμοκρασίες στην Αττική από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου, στη Θεσσαλονίκη από -7 έως 2, στη B. Ελλάδα από -15 έως 2 και στην υπόλοιπη χώρα από -8 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας αναμένεται από τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή