Υπό διωγμόν τα άγρια άλογα

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεθνώς ρεζίλι κινδυνεύει να γίνει η χώρα μας αν επιμείνει τελικά στην επιλογή της θέσης Μονοδέντρι-Μέγας Κάμπος- Κνούτες για την κατασκευή του ΧΥΤΑ περιφέρειας Αγρινίου-Στράτου.

Η περιοχή αυτή αποτελεί τον βιότοπο των 800-1.000 ελεύθερων αλόγων του Πεταλά, τα οποία επιμένουν να ζουν εκεί παρά το γεγονός ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για την προστασία τους? αντίθετα, πολλοί απεργάζονται τον χαμό τους.

Για τα άλογα αυτά έχουν διατυπωθεί οι απόψεις: 1) ότι βρίσκονται εκεί από τα πανάρχαια χρόνια, 2) ότι εγκαταλείφθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους την εποχή της εκβιομηχάνισης και της αστικοποίησης και στη συνέχεια «αγρίεψαν».

Αρχαία φυλή

Ο καθηγητής κ. Μενεγάτος μάς είπε ότι πρόκειται για άλογα που προέρχονται από την αρχαία φυλή της Πίνδου, τα οποία πάντα οι ντόπιοι τα χρησιμοποιούσαν κατά περίσταση και μετά τα άφηναν ξανά στο βουνό. Εκαναν με αυτά τις αγροτικές δουλειές ή έπιαναν μικρά κοπάδια τα οποία πουλούσαν κ.λπ. Ζωντανές μαρτυρίες ντόπιων για την ύπαρξη και τη διαχείριση των αλόγων, σύμφωνα με τα παραπάνω, φτάνουν ώς τις αρχές του 20ού αιώνα.

Βαρβαρότητα και «πολιτισμός»

Οποια και αν είναι η αλήθεια, το σημαντικότερο παραμένει πως τα άλογα κατάφεραν να επιβιώσουν ώς τις μέρες μας, παρά το γεγονός ότι είναι εκτεθειμένα σε κάθε είδους κίνδυνο. Για παράδειγμα «κάποιοι» που επιδίδονται σε «κυνήγι» αλόγων, αφού τα πιάσουν, προκειμένου να τα πουλήσουν για κρέας στην Ιταλία, τα σακατεύουν (σπάζοντας πόδια και βγάζοντας μάτια), επειδή οι αγοραστές δεν τα δέχονται αν είναι αρτιμελή!

Ενώ όμως ώς τώρα τα άλογα κινδύνευαν από τη βαρβαρότητα, σήμερα κινδυνεύουν από τα έργα «πολιτισμού» που σχεδιάζουν πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γιατί όσο και αν φαίνεται απίστευτο, αυτή ακριβώς η θέση επιλέχθηκε για να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ περιοχής Αγρινίου, ύστερα βέβαια από το γνωστό γαϊτανάκι της απόρριψης από τον κάθε δήμο, που αρνείται να τον δεχτεί και τον στέλνει στον διπλανό.

Οπως και να είναι, καταλήξαμε σ’ αυτήν την απόφαση. Που σημαίνει: 1) Αποκοπή των αλόγων από τις πηγές του νερού στις οποίες καταφεύγουν για ένα περίπου εξάμηνο κάθε χρόνο, με αποτέλεσμα τη βέβαιη και ομαδική εξόντωσή τους. 2) Οχληση από τα έργα και τους θορύβους, με πιθανότητα να τραπούν σε φυγή, να διαλυθεί η κοινότητά τους μαζί και οι δυνατότητες επιβίωσης. 3) Κίνδυνος να στραφούν προς τις καλλιεργημένες περιοχές με καταστροφικά επακόλουθα και τη βέβαιη πάλι εξόντωσή τους από τους αγρότες.

Μια μοναδικότητα

Το μεγάλο θέμα είναι πως τα ελεύθερα άλογα του Πεταλά είναι μια μοναδικότητα που δεν έχει το όμοιό της στην Ευρώπη. Πρόκειται δηλαδή για εθνικό κεφάλαιο, τουριστικά αξιοποιήσιμο, που θα μπορούσε να αποφέρει μεγάλα και συνεχή οικονομικά οφέλη στην περιοχή Αγρινίου και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και φαίνεται πως όχι μόνο τα άλογα, μα ολόκληρος ο βιότοπος που τα φιλοξενεί προσφέρεται για αξιοποίηση, αφού: Η περιοχή, που μέρος της καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1987, ήταν δασώδης και φιλοξενούσε εκτός από τα άλογα, ελάφια, αγριογούρουνα, αετούς κ.λπ. Που σημαίνει ότι μπορεί να επανέλθει και να αποτελέσει έναν σπουδαίο εθνικό δρυμό 130. 000 στρεμμάτων.

Το κόστος της υποδομής θα είναι ελάχιστο μπροστά στο κόστος των μεγάλων έργων που μας κατακλύζουν τον τελευταίο καιρό. Σημαντικότατο στοιχείο είναι και το γεγονός ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκεται η αρχαία πρωτεύουσα του Κοινού των Ακαρνάνων, ο ναός του Στράτιου Δία, το αρχαίο θέατρο Στράτου και το αρχαίο λιμάνι, ενώ και η υπόλοιπη περιοχή θεωρείται ανεξερεύνητος αρχαιολογικός χώρος.

Σ’ αυτά να προστεθεί και η ύπαρξη της ιαματικής πηγής της Μπαρτίλας. Εξαιρετικές συμπτώσεις δηλαδή για να αποκτήσουμε έναν μοναδικό επισκέψιμο χώρο που θα προσελκύει τουρίστες από ολόκληρη την Ελλάδα, από την υπόλοιπη Ευρώπη και όχι μόνο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή