Στο εκλογικό παζάρι οι εξετάσεις

Στο εκλογικό παζάρι οι εξετάσεις

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο ευαίσθητο πεδίο της νεολαίας ρίχνει μέχρι στιγμής τα προεκλογικά του πυροτεχνήματα το επιτελείο του κ. Γιώργου Παπανδρέου. Μετά την πρόταση για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και τις ασφαλιστικές παροχές στους άνεργους νέους, ήρθε η πρόταση για κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Και οι τρεις είναι στον αέρα, αφού προϋποθέτουν χρήματα, υποδομές και πλαίσιο, τα οποία μόνο σε… προεκλογικές περιόδους θα μπορούσαν να εξαγγελθούν τόσο εύκολα. Μέσα σε 15 ημέρες, το κυβερνητικό επιτελείο και τα φιλοκυβερνητικά MME άλλαξαν εκ βάθρων το τοπίο στην εκπαίδευση, ενώ ετοιμάζεται και νέα προεκλογική φιέστα την Τρίτη -παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη- με την πανηγυρική πρώτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ύστερα από 8 χρόνια αδράνειας (θεσμοθετήθηκε το 1995, όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γεώργιος Παπανδρέου).

Το σύστημα αξιολόγησης

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα σενάρια που κυκλοφόρησαν -χωρίς όμως κάποια σαφή απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου, ενώ αόριστη ήταν και η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα-, το επιτελείο του κ. Παπανδρέου φέρεται να εξετάζει την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων και το άνοιγμα των πανεπιστημίων σε όλους τους υποψηφίους. Οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται ένα μικτό σύστημα αξιολόγησης των υποψηφίων. Βάσει αυτού θα μετρά η απόδοσή τους στο λύκειο (ενδεχομένως θα μετρά ο βαθμός των τάξεων ενώ θα υπάρχουν εξετάσεις στην Γ΄ λυκείου σε βασικά μαθήματα), αλλά κυρίως οι επιδόσεις των υποψηφίων στο πανεπιστήμιο, όπου θα περνούν ένα προκαταρκτικό εξάμηνο στο οποίο θα κρίνεται αν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Τι θα συμβεί στην πράξη, εάν τελικά οι σχετικές προτάσεις δρομολογηθούν; Κατά πρώτον, θα καταλυθεί ο μόνος -ίσως- αδιάβλητος θεσμός στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία 30 χρόνια, αυτός των πανελληνίων εξετάσεων. Διότι υπάρχουν ακόμη και από τους ίδιους τους πανεπιστημιακούς αμφιβολίες εάν τα ιδρύματα μπορούν να διασφαλίσουν την ισότιμη αντιμετώπιση των υποψηφίων σε ενδοπανεπιστημιακές εξετάσεις.

Παρούσα η παραπαιδεία

Κατά δεύτερον, δεν θα εξαλειφθεί ούτε το πρόβλημα της παραπαιδείας. Τα φροντιστηριακά μαθήματα, αντί να γίνονται στη διάρκεια του λυκείου με κορύφωση στην τελευταία τάξη, θα μεταφερθούν στο πανεπιστήμιο, όπου οι υποψήφιοι φοιτητές θα διαγκωνίζονται για μια θέση στο περιζήτητο τμήμα. Κατά τρίτον, με την παρούσα κατάστασή τους, πώς μπορούν τα πανεπιστήμια να δεχθούν περισσότερους φοιτητές; Με ποιες υποδομές, σε ποια κτίρια, με τι εξοπλισμό; Κάθε χρόνο, ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε AEI, τον οποίο αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που προτείνουν τα ιδρύματα. Ετσι πέρυσι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αποφάσισε να μην προτείνει αριθμό εισακτέων, αφού ποτέ δεν εισακούγονται οι προτάσεις…

Ανεπαρκείς οι υποδομές

Εύλογα, τα κυβερνητικά αυτά σενάρια αντιμετωπίστηκαν με επιφύλαξη, εάν όχι με απαξίωση, από την πανεπιστημιακή κοινότητα. «H πρόταση για ελεύθερη πρόσβαση δεν νομίζω ότι βελτιώνει την κατάσταση, αφού και οι υποδομές των ιδρυμάτων είναι ανεπαρκείς, ενώ η σκέψη ότι έτσι καταργούνται τα φροντιστήρια δεν ευσταθεί. Αυτό ήταν το συμβόλαιο του ΠΑΣΟΚ στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Εκείνη την εποχή είχε νόημα», ανέφερε στην «K» ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Ανδρέας Ανδρεόπουλος. «Αποψή μου είναι -και υπάρχει σχετική παλαιότερη πρόταση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού- ότι πρέπει να υπάρξει μία φάση εξορθολογισμού του συστήματος εξετάσεων, οι οποίες θα πρέπει να διατηρήσουν τόσο τον αδιάβλητο χαρακτήρα τους όσο και την ομοιομορφία των θεμάτων. Παράλληλα, πρέπει να ενισχυθεί ο σωστός προσανατολισμός των υποψηφίων προς τα τμήματα προτίμησής τους. Ακόμη, δεν θα ήταν άκαιρο να αναλογισθούμε τα πιθανά προβλήματα εγκυρότητας των εξετάσεων, που θα διενεργούνταν από τα τμήματα σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης διαφθοράς. Περίοδο που δεν έχει αφήσει έξω την εκπαιδευτική κοινότητα με εμφανείς αιχμές την πολιτεία του ΔΙΚΑΤΣΑ, τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων», τόνισε στην «K» το μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού TEI κ. Σωτήρης Μπρέστας.

Βέβαια, υπάρχει και το ενδεχόμενο τίποτε από τα παραπάνω να μη δρομολογηθεί από τον κ. Παπανδρέου. Αποτέλεσμα θα ήταν να διαψευσθεί το περιβάλλον του, που φέρεται να διένειμε τα σενάρια, και να βγουν στην επιφάνεια οι κόντρες μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή