Εκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στα κόμματα

Εκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας στα κόμματα

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τοποθετηθεί προεκλογικά σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλεί τον πολιτικό κόσμο η Διεθνής Αμνηστία. H οργάνωση καταγγέλλει ότι το τελευταίο έτος, με πρόφαση την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ελλάδα καταστρατηγεί τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο στη χώρα, κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Απτές αποδείξεις, τα χαμηλότατα ποσοστά αναγνώρισης πολιτικού ασύλου, αλλά και μια σειρά από καταγγελίες για παρατυπίες στις διαδικασίες και για κακομεταχείριση των ενδιαφερομένων.

Σύμφωνα με την έκθεση «H ελληνική πολιτική έναντι των προσφύγων: Ιούνιος 2002 – Νοέμβριος 2003» που παρουσίασε χθες η ανθρωπιστική οργάνωση, οι αιτούντες άσυλο «εμφανίζονται ως εν δυνάμει τρομοκράτες και όχι ως άνθρωποι που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον τρόμο». «Το πολιτικό άσυλο, μια κατάκτηση του διεθνούς νομικού πολιτισμού, εγκαταλείπεται στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας», ανέφερε ο επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα, κ. K. Παπαϊωάννου. «Επιπροσθέτως, η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων λειτουργεί στην Ελλάδα ως πρόσχημα για τη συστηματική παραβίαση των διεθνών συνθηκών σχετικά με τα δικαιώματα του πρόσφυγα».

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Το ποσοστό αναγνωρισμένων προσφύγων στην Ελλάδα το 2001 ήταν 11,2%, σχετικά κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το 2002 έπεσε στο 0,3% και το πρώτο εξάμηνο του 2003 στο 0,1% (μόλις 3 αναγνωρίσεις!). «Το ποσοστό αυτό καταδεικνύει ότι έχουμε να κάνουμε με μεμονωμένες περιπτώσεις», ανέφερε ο υπεύθυνος Τομέα Προσφύγων της οργάνωσης, κ. Σπ. Ριζάκος, «αλλά με μια συνολική φαλκίδευση του δικαιώματος στο άσυλο».

Στην έκθεση επισημαίνονται μια σειρά από σημαντικές παρατυπίες: από την παρεμπόδιση εισόδου, τις άτυπες απελάσεις, τα προσκόμματα στην πρόσβαση στη διαδικασία ασύλου, τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τις συστηματικές απορρίψεις των αιτήσεων. «Οι ελληνικές αρχές έχουν απορρίψει αιτήσεις που πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Ανθρώπων δηλαδή που αποδεδειγμένα έχουν διωχθεί και έχουν πέσει ακόμα και θύματα βασανιστηρίων», ανέφερε ο κ. Ριζάκος. «Τι άλλο δηλαδή πρέπει να συμβεί σε κάποιον για να τον προστατέψει η Ελλάδα ως πολιτικό πρόσφυγα;».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή