«Εξω η ηλεκτρονική χωματερή»

«Εξω η ηλεκτρονική χωματερή»

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε επ’ αόριστον αποκλεισμό του πάρκου κεραιών του Χορτιάτη θα προχωρήσουν από τις 7 Φεβρουαρίου οι κάτοικοι τεσσάρων γειτονικών Δήμων και μιας κοινότητας που ενώνουν τις δυνάμεις τους για να απομακρύνουν την «ηλεκτρονική χωματερή» του νομού Θεσσαλονίκης.

Συμμαχία δήμων

Πρόκειται για μια «συμμαχία προάσπισης της δημόσιας υγείας και της νομιμότητας» που έχουν δημιουργήσει οι δήμοι Χορτιάτη, Θέρμης, Πανοράματος, Πυλαίας και της κοινότητας Πεύκων για να διασφαλίσουν, όπως υποστηρίζουν, την υγεία όλων των πολιτών αλλά και τη νομιμότητα.

Ο αποκλεισμός του πάρκου «με οχήματα μηχανήματα και τα στήθη μας που θα κλείσουν τις προσβάσεις σ’ όλους όσοι δεν διαθέτουν νόμιμες άδειες», είναι μονόδρομος ανέφεραν χθες σε συνέντευξη τύπου οι δήμαρχοι, καθώς εδώ και μια δεκαετία οι φωνές διαμαρτυρίας για την εφαρμογή των νόμων έφθαναν σε ώτα μη ακουόντων.

Για το θέμα αυτό, όπως εξήγησαν, ήδη από το 1996 θεσπίστηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση για διασπορά των κεραιών σε τρία σημεία του νομού Θεσσαλονίκης. Ωστόσο «η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα, υπουργοί αυτοαναιρούνται», ενώ δεν έχουν τεθεί όροι στην ισχύ εκπομπής των σταθμών η οποία, όπως υποστηρίζουν οι δήμαρχοι, είναι 40 ώς 50 φορές μεγαλύτερη από την επιτρεπόμενη.

Στον ορεινό όγκο του Χορτιάτη λειτουργούν περίπου 100 κεραίες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών εκ των οποίων οι περισσότερες στήθηκαν αυθαίρετα και παράνομα, διευκρίνισε ο δήμαρχος Χαρτιάτη κ. Μιχάλης Γεράνης και μίλησε για την ανεξέλεγκτη λειτουργία του χώρου. «Ανά πάσα στιγμή οποιοσδήποτε επιθυμεί ανεβαίνει στην περιοχή και τοποθετεί μέσα σε μια νύχτα μηχανήματα εκπομπής-συνήθως για προβολή εκπομπών τηλεπωλήσεων 090 και άσεμνου περιεχομένου- ενώ καταπατώνται δασικές και δημόσιες εκτάσεις», τόνισε.

Η έρευνα του ΑΠΘ

Το πλέον ανησυχητικό όμως είναι τα αποτελέσματα ερευνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου τα οποία, όπως ανέφερε, δείχνουν αύξηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που εκπέμπεται πολλές φορές πάνω από τα διεθνώς επιτρεπτά όρια.

Σε νομικούς ο φάκελος

Οι δήμαρχοι έχουν αναθέσει ήδη σε ομάδα νομικών και σε καθηγητές του ΑΠΘ να μελετήσουν εκ νέου τον «φάκελο» της υπόθεσης ώστε να προσφύγουν και πάλι στη δικαιοσύνη. Του αποκλεισμού θα προηγηθεί μια εκδήλωση το ερχόμενο Σάββατο, στο κέντρο της πόλης όπου κάτοικοι των δήμων θα διανείμουν ενημερωτικό υλικό για το πάρκο κεραιών και τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων από την εκπομπή των ραδιοκυμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή