Προεκλογικώς… όλα ανακυκλώνονται

Προεκλογικώς… όλα ανακυκλώνονται

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Κέντρο Ανακύκλωσης Κουτιών Αλουμινίου στην περιοχή του Αμαρουσίου επισκέφθηκε χθες η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Βάσω Παπανδρέου, σε μία προσπάθεια να σηματοδοτήσει και επικοινωνιακά – προεκλογική περίοδος γαρ- το πρόγραμμα ανακύκλωσης στη χώρα.

Αν και η πρακτική λειτουργία των συστημάτων ανακύκλωσης στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί στόχο, η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου και η συγκρότηση των πρώτων 14 συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα.

Η ανακύκλωση – διαχείριση συσκευασιών έχει αρχίσει να λειτουργεί σε επτά δήμους της Αττικής, στην Πάτρα και στη Ζάκυνθο, ενώ σχεδιάζονται αντίστοιχα συστήματα στους υπόλοιπους δήμους της Αττικής, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα και στο Ηράκλειο με χρονικό ορίζοντα λειτουργίας εντός του 2004. Σε θεσμικό επίπεδο έχει εγκριθεί η λειτουργία 14 συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, δηλαδή επαγγελματικών φορέων και ιδιωτών που αναλαμβάνουν την ανακύκλωση και επεξεργασία των αποβλήτων. H επεξεργασία αφορά τα υλικά συσκευασίας, λιπαντικά και έλαια, απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ελαστικά, οχήματα, μπαταρίες και υλικά εκσκαφών (μπάζα). Το έτος-ορόσημο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική Πολιτεία, είναι το 2006. Τότε θα πρέπει να ανακτάται τουλάχιστον το 50% των υλικών συσκευασίας και να ανακυκλώνεται ποσοστό 25%-45%, να συλλέγεται το 30% των ηλεκτρικών στηλών και το 70% συσσωρευτών, να αξιοποιείται τουλάχιστον το 30% των «αποβλήτων» από κατασκευές και κατεδαφίσεις και να αξιοποιείται το 85% των οχημάτων τέλους ζωής με επαναχρησιμοποίηση τουλάχιστον του 80% των υλικών κάθε οχήματος.

Επισκεπτόμενη το κέντρο ανακύκλωσης αλουμινίου, η κ. Παπανδρέου βρήκε ευκαιρία να σχολιάσει τις αντιδράσεις για τη χωροθέτηση των νέων χώρων διαλογής απορριμμάτων, υπογραμμίζοντας ότι «όχι μόνον δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά μπορούν να είναι και σε κατοικημένες περιοχές». Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Εναλλακτικής Διαχείρισης κ. K. Καϊσερλής περιγράφοντας τη μελλοντική εικόνα της ανακύκλωσης επεσήμανε ότι ο φορέας θα πρέπει να προμηθεύσει ειδικούς κάδους στους Δήμους, αλλά και ειδικές σακούλες στα σπίτια όπου και συγκεντρώνονται τα υλικά συσκευασίας, ενώ εκτίμησε ότι, σε πρώτη φάση, μπορεί να ανακυκλώνεται το 35% των απορριμμάτων που σήμερα απλώς καταλήγουν στα σκουπίδια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή