Συλλήψεις μέσω ροζ αγγελιών

Συλλήψεις μέσω ροζ αγγελιών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι «ροζ αγγελίες» που δημοσιεύονται στον ημερήσιο Τύπο και που, όπως επισημάνθηκε σε χθεσινό ρεπορτάζ της «K», λειτουργούν ως «όχημα» για τη δράση των κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών ήταν η άκρη του νήματος για την εξάρθρωση άλλου ενός κυκλώματος. Με αφετηρία μια τέτοια αγγελία, αστυνομικοί της Ειδικής Ομάδας Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων του Τμήματος Ηθών της Ασφάλειας Αττικής επέτυχαν την εξάρθρωση ενός πολυμελούς κυκλώματος trafficking, που δραστηριοποιούνταν στην Αττική, έχοντας όμως «πλοκάμια» σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ρωσία, χώρες προέλευσης των γυναικών.

Από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας συνελήφθησαν 11 Ελληνες και 3 αλλοδαποί μέλη του κυκλώματος. Συνολικά για την υπόθεση κατηγορούνται 22 άτομα, τρία εκ των οποίων ζουν στο εξωτερικό και έχει ήδη κινηθεί η διαδικασία σύλληψής τους μέσω της Ιντερπόλ. Οπως έγινε γνωστό, μεταξύ των συλληφθέντων είναι και κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι, ένας μάλιστα εργάζεται σε τελωνείο.

Η δράση του κυκλώματος ήταν παρόμοια με αυτήν δεκάδων άλλων κυκλωμάτων, που κατά καιρούς έχουν εξαρθρωθεί. Στις χώρες προέλευσης των γυναικών – θυμάτων τα μέλη του κυκλώματος λειτουργούσαν γραφεία ευρέσεως εργασίας. Υπόσχονταν στις γυναίκες ότι τις περίμενε νόμιμη δουλειά στην Ελλάδα, συνήθως σε θέσεις οικιακών βοηθών, τους εξέδιδαν βίζα και τις έστελναν στην Αθήνα. Με την άφιξή τους στη χώρα μας άρχιζε το μαρτύριό τους. Τα μέλη του κυκλώματος, αφού πρώτα τους αφαιρούσαν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, τις φυλάκιζαν σε διαμερίσματα στην Καλλιθέα και στη Νέα Σμύρνη. Εκεί, για να κάμψουν την αντίστασή τους και να τις αναγκάσουν να εκδίδονται, τις βίαζαν ομαδικά και σε πολλές περιπτώσεις τις απειλούσαν λέγοντας ότι θα βλάψουν συγγενείς τους πίσω στην πατρίδα τους. Μάλιστα, για να διασφαλίσουν ότι καμιά από τις γυναίκες δεν θα κατέφευγε στην αστυνομία, κάποια από τα μέλη του κυκλώματος ισχυρίζονταν ότι ήταν αστυνομικοί και τους παρουσίαζαν ως απόδειξη ένα μεταλλικό σήμα της αστυνομίας, χειροπέδες, γκλομπς και στο εσωτερικό ενός από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν είχαν φάρο σαν αυτόν που τοποθετούν στα περιπολικά.

Εκμεταλλεύονταν 28 γυναίκες

Το κύκλωμα δρούσε τουλάχιστον τους τελευταίους πέντε μήνες και εκμεταλλευόταν 28 γυναίκες, ανάμεσά τους και ανήλικες. «Διαφήμιζαν» τις υπηρεσίες τους μέσω αγγελιών σε εφημερίδες. Για κάθε ερωτικό ραντεβού, τα μέλη του κυκλώματος εισέπρατταν 75-150 ευρώ. Υπολογίζεται ότι τα έσοδά τους ξεπερνούσαν τις 100.000 ευρώ μηνιαίως.

Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 8 I.X. αυτοκίνητα, 37 κινητά τηλέφωνα, 10.710 ευρώ και 840 δολάρια, τέσσερα πιστόλια, δύο περίστροφα, ένα μαχαίρι και πλήθος διαβατηρίων που είχαν αφαιρέσει από τις γυναίκες – θύματά τους. Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, όπου εντοπίσθηκε λίστα με 15.000 ονόματα πελατών, τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνα και τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις.

Οπως επισήμανε ο επικεφαλής του Τμήματος Ηθών Αστυνομικός Υποδιευθυντής Βασίλης Δασκαλάκης, μεγάλη ήταν η συμβολή στην εξάρθρωση του κυκλώματος της απόφασης των γυναικών – θυμάτων να καταθέσουν. Πρόσθεσε ότι με τις νομικές διατάξεις που ισχύουν για τα θύματα trafficking, διασφαλίζεται η προστασία τους αλλά και η παροχή ψυχολογικής υποστήριξης, που τις ενθαρρύνει να συνεργάζονται με την αστυνομία, ξεπερνώντας τους φόβους τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή