Αλαλούμ με τις εφημερίες και τα ράντζα

Αλαλούμ με τις εφημερίες και τα ράντζα

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιβλαβείς συνήθειες για την υγεία έχουν υιοθετήσει οι Ελληνες, οι οποίοι είναι πρωταθλητές στο κάπνισμα, δεν διατρέφονται σωστά και δεν ασκούνται, με εμφανή τα αποτελέσματα αυτού του τρόπου ζωής στην «εμφάνισή τους». Πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Αθηνών σε 3.042 κατοίκους της πρωτεύουσας, κατέδειξε ότι το 50% των ανδρών και το 40% των γυναικών δεν διατρέφονται σωστά και περισσότεροι από τους μισούς δεν ασκούνται, με αποτέλεσμα το 52% και το 30% των ανδρών και γυναικών αντίστοιχα να είναι υπέρβαροι. Επιπλέον, ένας στους δύο άνδρες και το 39% των γυναικών καπνίζουν, ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά των Αθηναίων που έχουν υπέρταση (37% των ανδρών και 25% των γυναικών) και αυξημένη χοληστερίνη (46% και 40% αντίστοιχα).

Στο πλαίσιο της προάσπισης της υγείας του πληθυσμού, τα τρία Περιφερειακά Συστήματα Υγείας Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ) της Αττικής ξεκίνησαν μία καμπάνια ενημέρωσης για την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών από τους πολίτες. Οπως τόνισε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του A’ ΠεΣΥΠ Αττικής, κ. Ιωάννης Τούντας, η καμπάνια αυτή περιλαμβάνει διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού, μουσικές εκδηλώσεις, καταχωρήσεις στον Τύπο, τηλεοπτικά σποτ, και εκδηλώσεις στις μονάδες υγείας του Λεκανοπεδίου.

Στο μεγάλο θέμα των ράντζων στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Γ΄ ΠεΣΥΠ Αττικής, κ. Φώτης Σερέτης. «Το πρόβλημα αυτό», τόνισε, «οφείλεται στην έλλειψη συντονισμού των μονάδων υγείας», και εξήγησε ότι τη στιγμή που τα νοσοκομεία Γενικό Κρατικό Αθηνών, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός και Λαϊκό, «επιστρατεύουν» ράντζα κατά την εφημερία τους για να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς, τα συνεφημερεύοντα νοσοκομεία έχουν πληθώρα κενών κλινών. Είναι ενδεικτικό ότι από τις 5 ώς τις 21 Ιανουαρίου, στο σύνολο των νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου, χρησιμοποιήθηκαν 611 ράντζα ενώ υπήρχαν 1.321 κενές κλίνες. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος τα τρία ΠεΣΥΠ Αττικής προχώρησαν στη λειτουργία ενός επιχειρησιακού Κέντρου Συντονισμού Εφημεριών με τη συνεργασία του EKAB και των νοσοκομείων. Παράλληλα, ανάσα στα νοσοκομεία που εφημερεύουν αναμένεται να δώσει το Αττικό Νοσοκομείο στο Χαϊδάρι, το οποίο σύντομα θα ξεκινήσει μερική εφημερία, ενώ σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες για τη συμμετοχή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο σύστημα εφημεριών. Ηδη χθες υπεγράφη σχετική συμφωνία με το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Οπως τόνισε ο κ. Σερέτης, στις 20 ημέρες που λειτουργεί το Κέντρο Συντονισμού Εφημεριών έχει παρατηρηθεί μείωση των ράντζων, η οποία φθάνει το 30%.

O πρόεδρος του B΄ ΠεΣΥΠ Αττικής κ. Κωνσταντίνος Νικόλης, αναφέρθηκε σε έρευνες, που διενεργούνται το τελευταίο εξάμηνο στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου με σκοπό τη διαπίστωση του βαθμού ικανοποίησης των νοσηλευομένων. Οπως είπε, «τα αποτελέσματα των ερευνών ανατρέπουν την εικόνα που θεωρείται ότι έχει ο πολίτης για τα νοσοκομεία. Είναι ενδεικτικό ότι το 73% των ασθενών που νοσηλεύθηκαν πρόσφατα στα νοσοκομεία Ελπίς, Ιπποκράτειο και Ευαγγελισμός δήλωσε ευχαριστημένο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, ενώ το 87,7% είχε θετική γνώμη για τις υπηρεσίες εισαγωγής και εξιτηρίου του νοσοκομείου». Σημειώνεται ότι η έρευνα αφορούσε ασθενείς που χαρακτηρίζονται ως τακτικά περιστατικά των νοσοκομείων.

Τέλος, οι πρόεδροι των ΠεΣΥΠ Αττικής, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην πρόθεση της Ν.Δ. να καταργήσει τον θεσμό των ΠεΣΥΠ, χαρακτηρίζοντας αυτή την σκέψη ως αναχρονιστική. Μάλιστα ο κ. Σερέτης δήλωσε ότι σε περίπτωση που η Ν.Δ. κερδίσει τις εκλογές θα παραιτηθεί της ηγεσίας του Γ΄ ΠεΣΥΠ Αττικής.

Αμεση ήταν η αντίδραση του συντονιστή ΟΔΕ Κοινωνικών Υποθέσεων της Ν.Δ. κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εξέφρασε -με κριτική και ειρωνική διάθεση- τη «λύπη» του για το γεγονός ότι πολύ σύντομα ο λαός θα στερηθεί των υπηρεσιών τους. O κ. Κακλαμάνης σχολιάζοντας τις αναφορές τους στην κατάσταση του ΕΣΥ και στο τι εισπράττει ο ασθενής από αυτό, τόνισε ότι οι τρεις πρόεδροι των ΠεΣΥΠ βρίσκονται εκτός τόπου και χρόνου καθώς δεν διάβασαν ποτέ τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι το 82% των πολιτών ζητούν ριζικές αλλαγές στο χώρο της Υγείας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή