Οι (πολλοί) άνδρες που… δεν είναι έτοιμοι για όλα

Οι (πολλοί) άνδρες που… δεν είναι έτοιμοι για όλα

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των παθήσεων που συνοδεύουν το γήρας καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και ο λόγος βεβαίως έχει να κάνει με την αντίστοιχη αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Ειδικά στους άνδρες πολλές από αυτές τις παθήσεις οφείλονται στη μείωση των ανδρικών ορμονών -ανδρογονοπενία- και οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο αντιμετώπισής τους με τη χορήγηση θεραπείας υποκατάστασης ορμονών. Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, η θεραπεία αυτή στους άνδρες εγκυμονεί κινδύνους και πρέπει να χορηγείται μόνο αφότου το άτομο έχει υποβληθεί σε έλεγχο για τον προστάτη αδένα.

Οπως τόνισε ο διευθυντής της ουρολογικής κλινικής του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών κ. Μιχάλης Μπουρούνης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το 8ο Πολυθεματικό Ιατρικό Συνέδριο του νοσοκομείου που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στο Πολεμικό Μουσείο, μετά την ηλικία των 50 ετών παρατηρείται στους άνδρες μία μείωση των ανδρικών ορμονών, η οποία και μπορεί να προκαλέσει καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, καρκίνο του προστάτη, στυτική δυσλειτουργία, παθήσεις του μυοσκελετικού συστήματος, ψυχικές διαταραχές κ.ά. Για την αντιμετώπιση της ανδρογονοπενίας, οι ειδικοί γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης θεραπείας υποκατάστασης ανδρικών ορμονών. Οπως τόνισε ο κ. Μπουρούνης, η θεραπεία υποκατάστασης ανδρικών ορμονών θα μπορεί να χορηγείται όταν τα επίπεδα των ανδρογόνων είναι χαμηλότερα του κατώτερου φυσιολογικού, και εφόσον το άτομο έχει υποβληθεί σε έλεγχο του προστάτη αδένα, με δεδομένο ότι η θεραπεία μπορεί να αποτελέσει αφορμή για την εκδήλωση καρκίνου του προστάτη. O έλεγχος αυτός διενεργείται με κλινική εξέταση, εξέταση του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) και υπερηχογράφημα. O κ. Μπουρούνης επισήμανε ότι όλοι οι άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να ελέγχουν τον προστάτη αδένα.

Ενα άλλο θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριο, και στο οποίο αναφέρθηκαν ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. H. Νάστος, ο πλοίαρχος πνευμονολόγος κ. K. Βέργος και ο ακτινολόγος αντιπλοίαρχος κ. M. Γλυνός είναι οι εφαρμογές της επεμβατικής ακτινολογίας στην αντιμετώπιση του καρκίνου του ήπατος, του νεφρού και των πνευμόνων με τη νέκρωση του όγκου μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. H μέθοδος αυτή εφαρμόζεται σε ανεγχείρητους ασθενείς με πολυεστιακές μεταστάσεις του καρκίνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή