Εκτίναξη αριθμού καισαρικών τομών

Εκτίναξη αριθμού καισαρικών τομών

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αύξηση των καισαρικών τομών καταγράφεται σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας κυρίως του ότι όλο και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να κάνουν το πρώτο τους παιδί σε μεγάλη ηλικία. Μάλιστα, στη Νότια Ιταλία και στη Βραζιλία το ποσοστό των καισαρικών στο σύνολο των τοκετών ξεπερνάει το 60%.

Οπως επεσήμαναν ο πρόεδρος της Ενωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος κ. N. Τσάτσαρης και ο γραμματέας της Ενωσης κ. Γεώργιος Αλεξανδράκης, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, στην Ελλάδα το 30%-35% των τοκετών στα κρατικά νοσοκομεία και πάνω από το 40% των τοκετών στις ιδιωτικές κλινικές γίνονται με καισαρική τομή. Σημειώνεται ότι έξι στις δέκα Ελληνίδες επιλέγουν τις ιδιωτικές κλινικές για να γεννήσουν. Το μεγάλο ποσοστό των καισαρικών οφείλεται κυρίως στο ότι οι μέλλουσες μητέρες είναι πλέον «προχωρημένης» -σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες- ηλικίας. Οπως υποστήριξαν οι γιατροί, η καισαρική τομή έχει συνεισφέρει στο να μειωθεί η περιγεννητική θνησιμότητα, ενώ έχει μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, καθώς οδηγεί στο να γεννιούνται πιο «υγιή» παιδιά -εκμηδενίζεται ο κίνδυνος πρόκλησης βλαβών στο βρέφος κατά τον τοκετό- και μειώνονται οι επεμβάσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση βλαβών που προκαλεί ο φυσιολογικός τοκετός στις μητέρες (π.χ. πρόπτωση μήτρας).

Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε με αφορμή την ημερίδα «Δυνατότητες και όρια Μαιευτικού Υπερηχογραφήματος» που πραγματοποιείται αύριο στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Οι ομιλητές τόνισαν ότι το υπερηχογράφημα δίνει στους ειδικούς γιατρούς σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση του εμβρύου, ωστόσο υπάρχουν όρια στις διαγνωστικές του δυνατότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας, το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει σε ποσοστό 73,7% τις σοβαρές βλάβες ενός εμβρύου, σε ποσοστό 45,7% τις περιορισμένης έκτασης βλάβες και σε ποσοστό 50% τις καρδιοπάθειες. Ωστόσο, οι προσδοκίες των πολιτών από τα υπερηχογραφήματα είναι πολύ μεγαλύτερες, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο των μηνύσεων κατά των μαιευτήρων γυναικολόγων. Τέλος, οι ειδικοί γιατροί επεσήμαναν ότι η έγκυος θα πρέπει να υποβάλλεται σε περίπου 3-4 υπερηχογραφήματα, καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή