Ευρωεδώλιο και για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

Ευρωεδώλιο και για τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοίγοντας άλλο ένα κεφάλαιο στο μακρύ ελληνικό ιστορικό περιφρόνησης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την παραπομπή της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λόγω της άρνησης ή έστω αδυναμίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και όλων των «συναρμόδιων» φορέων να προστατεύσουν έναν από τους πιο όμορφους, ευαίσθητους αλλά και ιστορικά σημαντικούς τόπους Ελλάδας: τη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου. Οπως ανακοινώθηκε χθες στις Βρυξέλλες, η Επιτροπή αποφάσισε να ζητήσει την τιμωρία της Ελλάδας λόγω της παρατεταμένης… αμέλειας του υπουργείου Περιβάλλοντος να θεσπίσει νομικό πλαίσιο προστασίας της λιμνοθάλασσας όπως ορίζουν οι οδηγίες περί ενδιαιτημάτων και αγρίων πτηνών. H μία μάλιστα οδηγία χρονολογείται από το… 1979 και είναι η παλαιότερη για την προστασία του περιβάλλοντος ενώ, μαζί με την οδηγία περί ενδιαιτημάτων αποτελούν ένα από τα θεμέλια των προσπαθειών προστασίας της φύσης στην Ευρώπη.

Και δεν είναι μόνον η λιμνοθάλασσα. Ταυτόχρονα παρελήφθησαν από την Αθήνα δύο τελικές προειδοποιητικές επιστολές για επικείμενη προσφυγή που αφορούν την (μη) προστασία της λίμνης της Κορώνειας στη Θεσσαλονίκη, η οποία καταστρέφεται συστηματικά αφενός από την αλόγιστη άντληση υδάτων από τους αγρότες, αφετέρου από την αλόγιστη διοχεύτευση σε αυτήν βαρέων μετάλλων και άλλων τοξικών μορφών ρύπανσης από τις βιομηχανίες της περιοχής (με άλλα λόγια τα επικίνδυνα μολυσμένα νερά της λίμνης χρησιμοποιούνται για το πότισμα φυτών που καταλήγουν στο πιάτο του καταναλωτή). Τελική προειδοποιητική επιστολή ελήφθη όμως και για την υπόθεση των φιδιών της Μήλου, που είναι είδος σπάνιο και διεθνώς προστατευόμενο αλλά το οποίο κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση, μάλλον για… αναπτυξιακούς λόγους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για διάφορες παραβιάσεις της ιδίας νομοθεσίας διώκονται και άλλα επτά κράτη-μέλη όμως η Ελλάδα σίγουρα κατέχει εξέχουσα θέση στην ευρωπαϊκή οικογένεια λόγω του όγκου της δικής της παραβατικότητας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή