Οι χείμαρροι της «προολυμπιακής» Αθήνας

Οι χείμαρροι της «προολυμπιακής» Αθήνας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι καταρρακτώδεις βροχές που έπεφταν από την αρχή του 2004 σχεδόν σε όλη τη χώρα ανέβασαν θεαματικά το… ύψος του νερού σε πολλές περιοχές, με αποτέλεσμα να καταγραφεί ένας από τους πλέον βροχερούς Γενάρηδες των τελευταίων 50 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του διευθυντού προγνώσεων της EMY κ. Δημ. Ζιακόπουλου, στην Αθήνα σημειώθηκε ένα τεράστιο άλμα στο ύψος της βροχής που έφτασε τα 138,9 χιλιοστά, σχεδόν τριπλάσια από την κανονική μέση τιμή Ιανουαρίου, που είναι 49,1. Στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Λάρισα ήταν επίσης εντυπωσιακή η τιμή της βροχόπτωσης σε σχέση με τον μέσο όρο.

Οσο για χθες, άλλη μια νεροποντή απέδειξε το πόσο ευάλωτη είναι η «προολυμπιακή» πρωτεύουσα H συνήθης τον τελευταίο καιρό εικόνα χάους, κυριάρχησε και χθες με το ασφυκτικό μποτιλιάρισμα στο αχανές εργοτάξιο της Αθήνας. H ταλαιπωρία ήταν αφάνταστη για τους οδηγούς, αφού ακόμα και κεντρικοί δρόμοι της πόλης είχαν μετατραπεί σε χειμάρρους και οο διαδρομές έγιναν μαραθώνιοι εκνευρισμού. Στη νησιωτική χώρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές διακομιδές ασθενών αναβλήθηκαν λόγω θυελλωδών ανέμων, ενώ στην Καβάλα άκαρπες απέβησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό ερασιτέχνη ψαρά.

Ειδικότερα, ο άτυχος 45χρονος Νικ. Κελαϊδής, από τον Πρίνο της Θάσου, χάθηκε κατά τη διάρκεια σφοδρής θαλασσοταραχής από το απόγευμα της Τετάρτης. Σύμφωνα με τους φίλους του που ήταν μαζί του και ειδοποίησαν το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, ο άτυχος ψαράς έχασε την ισορροπία του, γλίστρησε, χτύπησε σε βράχο και βρέθηκε στη θάλασσα.

Στο μεταξύ οι θυελλώδεις άνεμοι 9 μποφόρ που έπνεαν χθες στο νότιο Αιγαίο  ανάγκασαν την κανονιοφόρο «Αρματωλός», που επρόκειτο να μεταφέρει νεφροπαθή στην Κάλυμνο, να επιστρέψει στη Λέρο.

Τη λήψη αυξανόμενων μέτρων για την αντιμετώπιση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων έχει ζητήσει η Πολιτική Προστασία από τους δήμους και τις νομαρχίες της χώρας, καθώς σύμφωνα με την πρόγνωση της EMY η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι το βράδυ του Σαββάτου. Ειδικότερα, σήμερα προβλέπεται πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας ακόμα και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια και θα εξασθενήσουν το βράδυ του Σαββάτου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή