Σε κύματα «βουνά» χάθηκαν 19 λαθρομετανάστες

Σε κύματα «βουνά» χάθηκαν 19 λαθρομετανάστες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη τραγωδία, μεγάλο το άδικο, υπάρχει κανείς που να μένει ασυγκίνητος; Τα πρώτα θύματα λαθρομετανάστες -στη θάλασσα- για το 2004 «καταγράφηκαν» χθες το πρωί στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Καρύστου, όταν το ιστιοφόρο που τους μετέφερε βυθίσθηκε εν μέσω σφοδρής θαλασσοταραχής. Στο μοιραίο σκάφος επέβαιναν 45 άτομα κουρδικής καταγωγής, μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων λαθρομεταναστών. Μέχρι αργά χθες το βράδυ αγνοούνταν η τύχη 17 λαθρομεταναστών, ενώ οι υπόλοιποι 26, που κατάφεραν να βγουν στη βραχονησίδα Πεταλιοί, μεταφέρθηκαν σε ασφαλές μέρος στην Κάρυστο, όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας (YEN) στις 11.10 χθες το πρωί, από τηλεφώνημα αγνώστου, ενημερώθηκε ότι πλησίον της νησίδας Πεταλιοί βρισκόταν σε κίνδυνο ιστιοφόρο σκάφος… Αμέσως κινητοποιήθηκε ο μηχανισμός Ερευνας και Διάσωσης και στην περιοχή έσπευσαν πλωτά του Λιμενικού, παραπλέοντα σκάφη και δύο super puma. Κατά τη διάρκεια των ερευνών – στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ- στον όρμο Βασιλικών της νησίδας Πεταλιοί εντοπίσθηκαν τα συντρίμμια του ιστιοφόρου και τα πτώματα των δύο γυναικών. Λίγη ώρα αργότερα βρέθηκαν στην ίδια νησίδα και 26 άλλα άτομα από τα οποία οι λιμενικοί ενημερώθηκαν ότι στο σκάφος που βυθίσθηκε επέβαιναν 45 ψυχές…

«Εμείς, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, οργώσαμε την ευρύτερη περιοχή για να βρούμε τους υπόλοιπους 17 λαθρομετανάστες, αλλά δυστυχώς μέχρι αργά το απόγευμα δεν είχαμε κανένα ίχνος τους. Φοβάμαι ότι όσο περνούν οι ώρες, οι πιθανότητες να τους βρούμε λιγοστεύουν» ανέφερε στην «K» αξιωματικός του Λιμενικού και συμπλήρωσε: «Ηδη στην περιοχή έχουν σταλεί ομάδες βατραχανθρώπων καθώς και των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες θα ερευνήσουν στη θάλασσα και στη νησίδα Πεταλιοί για τον εντοπισμό των υπόλοιπων αγνοουμένων λαθρομεταναστών». Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του 2003 είχαν συλληφθεί 2.439 λαθρομετανάστες και 74 διακινητές, το 2002 συνελήφθησαν 3.945 λαθρομετανάστες και 84 διακινητές, το 2001 συνελήφθησαν 6.864 λαθρομετανάστες και 137 διακινητές και κατά το 2000 συνελήφθησαν 3.664 λαθρομετανάστες και 124 διακινητές.

Επίσης, από το 1992 έως και τέλη του 2003 έχουν πνιγεί 74 λαθρομετανάστες, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων145.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή