Μακριά από τις κυψέλες λένε οι μελισσοκόμοι

Μακριά από τις κυψέλες λένε οι μελισσοκόμοι

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναστάτωση στους μελισσοκόμους έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Γεωργίας να απομακρύνει τις κυψέλες από τους χώρους που συνορεύουν με κατοικίες. Καθώς στην Ελλάδα όλοι κτίζουν όπου θέλουν, η ρύθμιση αυτή πρακτικά σημαίνει ότι οι μελισσοκομία θα γίνει απαγορευτική δραστηριότητα στις περισσότερες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Στον δασικό νόμο 3208/2003 που ψηφίστηκε πρόσφατα και συγκεκριμένα στο άρθρο 19 παράγραφος 13 αναφέρεται ότι «οι περιοχές τοποθέτησης των μελισσοσμηνών, οι αποστάσεις τοποθέτησής τους από εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους, κατοικημένες περιοχές και κατοικημένες οικίες, καθώς και οι κυρώσεις για παράβαση αυτών των διατάξεων, τα όργανα επιβολής τους και η σχετική διαδικασία θα καθορίζονται με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, ΥΠΕΧΩΔΕ και Γεωργίας. H απόφαση αυτή, εφόσον εκδοθεί, θα καταργεί τον νόμο που ισχύει από το 1934, σύμφωνα με τον οποίο οι κυψέλες πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 30 μέτρων από κατοικημένες περιοχές και 25 μέτρων από εθνικούς δρόμους και φυσικά θα ορίζει μεγαλύτερες αποστάσεις. O λόγος της αλλαγής της νομοθεσίας δεν είναι όπως θα μπορούσε να υποθέσει κανείς το γεγονός ότι η μελισσοκομική δραστηριότητα κοντά σε κατοικημένες και άρα ρυπασμένες περιοχές μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του μελιού που παράγεται, αλλά το ότι πολλοί πολίτες διαμαρτύρονται γιατί ενοχλούνται από τα σμήνη των μελισσών που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους. Αλλωστε οι μέλισσες, προκειμένου να παράγουν μέλι θα πρέπει να βρίσκονται κοντά σε περιοχές που υπάρχει βλάστηση, και κατά συνέπεια δεν μπορούν να βρίσκονται μέσα σε εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με τους μελισσοκόμους. Αν τα όρια μεγαλώσουν, όπως υποστηρίζουν, σε πολλές περιοχές της χώρας δεν θα μπορεί κάποιος να ασκεί το επάγγελμα. Ιδιαίτερα στα νησιά εφόσον ισχύσει η απόσταση των 300 μέτρων που έχει ακουστεί ως πρόταση, κανένας δεν θα μπορεί να παράγει μέλι. «Εχουμε ελάχιστα εθνικά προϊόντα που έχουν καταφέρει να έχουν κάποια φήμη. Δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα χωρίς λόγο», υποστηρίζουν. Ηδη οι μελισσοκόμοι της Κρήτης έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις αντιδρώντας στη ρύθμιση.

Πάντως, το υπουργείο Γεωργίας, υποστηρίζει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει καμία αλλαγή, εφόσον δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση και παραπέμπει τη λύση του θέματος μετεκλογικά. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η απόφαση εξετάζεται να περιλαμβάνει απαγόρευση της μελισσοκομικής δραστηριότητας εντός των σχεδίων πόλεως και όχι μεγάλη αύξηση της απόστασης των κυψελών από κατοικημένες περιοχές.

Αν και οι μέλισσες θεωρούνται «περιβαλλοντικός δείκτης», καθώς δεν επιβιώνουν όπου υπάρχει μεγάλη ρύπανση, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν για την επιβάρυνση του μελιού από τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι στη νομοθεσία για τη βιολογική μελισσοκομία οι κυψέλες πρέπει να βρίσκονται τρία χιλιόμετρα μακριά από πηγές μόλυνσης όπως εντατική γεωργία, δρόμους ταχείας κυκλοφορίας η εργοστάσια. Δεν αναφέρει ωστόσο περιορισμούς σε σχέση με κατοικημένες περιοχές, αλλά οι αυστηροί όροι που προϋποθέτει ο σχετικός κανονισμός θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που η βιολογική μελισσοκομία δεν αναπτύχθηκε ιδιαίτερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή