«Καταναλώσαμε» λιπάσματα

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εντός της επόμενης δεκαετίας, το πρόβλημα της νιτρορύπανσης που αντιμετωπίζουν πολλές πεδιάδες της χώρας, π.χ. η Θεσσαλία, θα μειωθεί σε τέτοιο βαθμό που ίσως επιτρέψει να επανέλθει η ποιότητα των υδάτων στα επίπεδα της δεκαετίας του ’70, τότε που υπήρχαν σποραδικές εμφανίσεις του προβλήματος και σε λιγοστές περιοχές.

Προβλέψεις

Την πρόβλεψη αυτή κάνουν ειδικοί επιστήμονες με αφορμή την ημερίδα που πραγματοποιείται αύριο στο συνεδριακό κέντρο «N. Γερμανός» της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 20ής Agrotica κι έχει θέμα την επίδραση στη γεωργία και στο περιβάλλον των λιπασμάτων και των γεωργικών φαρμάκων.

Ο λόγος που οι ειδικοί επιστήμονες προβλέπουν μείωση του φαινομένου της ρύπανσης των νερών από τα νιτρικά, είναι ο περιορισμός της χρήσης αζωτούχων και φωσφορικών λιπασμάτων την τελευταία δεκαετία. Το ποσοστό μείωσης φτάνει έως και 50% σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’80, που όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του τομέα Εδαφολογίας κ. Δημ. Αναλογίδης, χαρακτηρίστηκε από μία υπερκατανάλωση λιπασμάτων σε αρκετές περιοχές της χώρας με συνέπεια την αύξηση της νιτρορύπανσης. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις είναι ότι στο μέλλον η άντληση του πόσιμου νερού θα γίνεται από μεγαλύτερο βάθος, τέτοιο που να μη φτάνουν τα νιτρικά.

Την ημερίδα διοργανώνουν το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Επαγγελματιών Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων. Οι ειδικοί επιστήμονες μιλώντας για τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από το θέμα, επισήμαναν τη «συνεισφορά» των χημικών ουσιών που προέρχονται από λιπάσματα σε φαινόμενα όπως του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής, αλλά και τις νεότερες επιδημιολογικές έρευνες που δεν συσχετίζουν τις αρνητικές επιδράσεις των νιτρικών με τη δημόσια υγεία. Π.χ., η επίδραση των νιτρικών στην «κυάνωση των βρεφών» και στα γαστρεντερικά νεοπλάσματα ανασκευάζεται πλήρως ή αμφισβητείται υπό τα νέα δεδομένα. Αναφερόμενος στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας κ. Ηλ. Ελευθεροχωρινός επισήμανε ότι τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε νερά και γεωργικά προϊόντα δείχνουν ότι ειδικά όσον αφορά τα νερά η χώρα μας έχει μικρότερο πρόβλημα ρύπανσης (ιδιαίτερα των πόσιμων) απ’ ό,τι έχουν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τα υπολείμματα σε γεωργικά προϊόντα, οι αναλύσεις σε δείγματα έδειξαν ότι ορισμένα γεωργικά φάρμακα υπερβαίνουν τα ανώτατα αποδεκτά όρια, αλλά το ποσοστό τους είναι ανάλογο με εκείνο των άλλων χωρών.

Δίκτυο ελέγχου

Ο κ. Ελευθεροχωρινός επισήμανε ότι η E.E. έχει αναπτύξει ένα ασφαλές δίκτυο ελέγχου για την ανίχνευση χημικών ουσιών και παρουσίασε στατιστικά στοιχεία του 2002 σχετικά με 40.000 ελέγχους, αποσύρσεις φορτίων (εντός της E.E.) και τις απορρίψεις φορτίων (στα σύνορα) από χώρες της Ε.Ε.

Λόγω παρουσίας χημικών ουσιών καταγράφηκαν 430 περιπτώσεις απόσυρσης φορτίων που αφορούσαν ψάρια (26%), κρέατα (23%), φρούτα-λαχανικά (14%), ζωοτροφές (9%), ξηρούς καρπούς (6%) και άλλα 22%. Στις ίδιες περιπτώσεις οι λόγοι της απόσυρσης αφορούσαν χρήση κτηνιατρικών φαρμάκων (38%), υπολείμματα φυτοφαρμάκων (20%), μυκοτοξίνες (10%) διοξίνες-βαρέα μέταλλα (6%) κι άλλες ουσίες 26%. Στην απόρριψη 1.085 φορτίων από χώρες εκτός E.E. τα ψάρια καταλαμβάνουν ποσοστό 34%, οι ξηροί καρποί 21%, τα φρούτα – λαχανικά 14%, τα κρέατα 13%, οι ζωοτροφές 7% και τα υπόλοιπα 11%. Σε αυτά το 45% αφορούσε κτηνιατρικά φάρμακα, μυκοτοξίνες 26% και τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων 17%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή