Οι τρεις φόβοι των Ελλήνων

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεργία, φτώχεια και εγκληματικότητα αποτελούν τα κυριότερα προβλήματα των Ελλήνων, ενώ «σταθερές» αξίες είναι ο στρατός, το νομικό σύστημα και η αστυνομία. Παράλληλα, οι Ελληνες δηλώνουν λιγότερο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους απ’ όσο οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πολίτες, ωστόσο παραμένουν ένθερμοι υποστηρικτές της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η έρευνα του «Ειδικού Ευρωβαρομέτρου για την Ελλάδα», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν χθες, διεξήχθη το διάστημα 1ης Οκτωβρίου – 7ης Νοεμβρίου 2003 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 πολιτών από όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι Ελληνες ατενίζουν με απαισιοδοξία το άμεσο μέλλον: το 23% των ερωτηθέντων περιμένει χειρότερες εξελίξεις για τη ζωή του, ποσοστό που, μαζί με εκείνα των Γερμανών που κατοικούν στα εδάφη της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και των Πορτογάλων είναι τα υψηλότερα στην E.E. Περίπου οι μισοί (47%) κρίνουν ότι η οικονομική κατάσταση της οικογενείας τους θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ ένα 56% (το μεγαλύτερο ποσοστό στην E.E.) πιστεύει ότι θα χειροτερέψουν και τα οικονομικά της χώρας. H πλειοψηφία του δείγματος (55%) θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί η εργασιακή απασχόληση στην Ελλάδα το 2004, σε σχέση με ένα 15% που πιστεύει το αντίθετο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας σήμερα για το 65% των ερωτηθέντων είναι η ανεργία (42% στην υπόλοιπη Ευρώπη). H οικονομική κατάσταση της χώρας ανησυχεί το 32%, ενώ ακολουθούν η εγκληματικότητα (27%), η άνοδος των τιμών (18%), το σύστημα υγείας (18%), η εκπαίδευση (9%), οι συντάξεις (9%). H τρομοκρατία απασχολεί μόλις το 4% των ερωτηθέντων, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος βρίσκεται στο 12%.

«Σταθερή αξία» για τους Ελληνες πολίτες παραμένει ο στρατός στον οποίο το 83% των ερωτηθέντων δηλώνει εμπιστοσύνη (64% του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Ακολουθούν η δικαιοσύνη και το νομικό σύστημα (68%), η αστυνομία (67%) και η E.E. (65%). Αντίθετα, ένας στους δύο Ελληνες εκφράζουν δυσπιστία απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση (50% έναντι 47% που εκφράζει εμπιστοσύνη), ενώ εξαιρετικά χαμηλό χαρακτηρίζεται το ποσοστό των Ελλήνων (20%) που εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα. Πολύ χαμηλά στην εκτίμηση των Ελλήνων βρίσκεται και η τηλεόραση (51% την αποδοκιμάζει πλήρως).

Την εμπιστοσύνη των Ελλήνων φαίνεται να διατηρεί και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ιδιαίτερα στο ρόλο που διαδραματίζει σε θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Αντίθετα, αρνητικό ρόλο τής καταλογίζουν οι Ελληνες σε δύο από τα σημαντικότερα προβλήματά τους, την ανεργία και την άνοδο των τιμών. Ωστόσο, στην ερώτηση κατά πόσον η χώρα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην E.E., οι Ελληνες είναι οι πλέον ένθερμοι (75%), μετά τους Ιρλανδούς (82%). Στον αντίποδα βρίσκονται οι Σουηδοί, οι Ανατολικογερμανοί και οι Βρετανοί, με ποσοστά που κυμαίνονται στο 30%.

Πρώτα Ελληνες… και μετά Ευρωπαίοι δηλώνουν στο Ευρωβαρόμετρο οι ερωτηθέντες? περισσότεροι μάλιστα από οκτώ στους δέκα (85%) είναι πολύ υπερήφανοι για την εθνική τους ταυτότητα (σε σχέση με το 41% του ευρωπαϊκού μέσου όρου). Αναφορικά με τις σχέσεις E.E. και ΗΠΑ, οι Ελληνες είναι οι αρνητικότεροι των Ευρωπαίων πολιτών: το 85% θεωρεί ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στην παγκόσμια ειρήνη είναι αρνητικός (έναντι 53% του μέσου όρου), το 75% ότι διαδραματίζουν αρνητικό ρόλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας (έναντι 37% των Ευρωπαίων), ενώ επτά στους δέκα αποδοκιμάζουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη (έναντι 36% του μέσου όρου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή