Ιντερνετ: τα κακά παιχνίδια μαθητών

Ιντερνετ: τα κακά παιχνίδια μαθητών

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εργαλείο μάθησης, ψυχαγωγίας, ελευθερίας, ενίοτε όμως και… επικίνδυνης ασυδοσίας αποτελεί για τους Ελληνες μαθητές το Διαδίκτυο, όπως καταδεικνύει σχετική έρευνα της καταναλωτικής οργάνωσης EKATO, που διεξήχθη πανελλαδικά κατά το 2002 σε δείγμα 570 παιδιών 7- 17 ετών. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινή εκδήλωση με θέμα «Ασφαλέστερο περιβάλλον στο Διαδίκτυο για παιδιά και εφήβους» με τη συμμετοχή μαθητών από 15 σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και με πρωτοβουλία της ευρωβουλευτού κ. Μυρσίνης Ζορμπά.

Επτά στους δέκα μαθητές έχουν επισκεφθεί ιστοσελίδα με πορνογραφικό περιεχόμενο ή τυχερά παιχνίδια, εκ των οποίων το 34% το έκανε από περιέργεια, το 28% λόγω παρότρυνσης φίλων και το 4% κατά λάθος.

Οσον αφορά τη συνολικότερη χρήση του Ιντερνετ, οι προτιμήσεις στρέφονται κυρίως στις αθλητικές ιστοσελίδες (36%), τις κοινωνικές (27%), τις ειδησεογραφικές (14%) και τις… κουτσομπολίστικες (13%).

H πλειονότητα των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα -επτά στα δέκα παιδιά- έχουν μπει σε αίθουσα ανοιχτής επικοινωνίας (chatroom), για να συνομιλήσουν είτε με αγνώστους είτε με φίλους. Αυτού του είδους η επαφή αποτελεί εβδομαδιαία συνήθεια για το 37% των μαθητών, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό (9%) μπαίνει σε chatroom μία φορά την ημέρα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ένα μεγάλο τμήμα του ελεύθερου χρόνου αφιερώνεται στο Διαδίκτυο, καθώς το 56% των μαθητών συνδέεται από 1 έως 3 ώρες, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν πως αν η χρέωση ήταν φθηνότερη θα παρέμεναν περισσότερο.

Ενα άλλο ζήτημα που δημιουργεί εστίες έντασης με τους γονείς είναι η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, καθώς το 36% των παιδιών που χρησιμοποιούν τις εν λόγω υπηρεσίες απαντούν ότι χρειάζεται να παραπλανήσουν τους γονείς τους, ώστε να πάρουν την πιστωτική κάρτα τους και να τη χρεώσουν, για να παραγγείλουν. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι μισοί γονείς -σύμφωνα με τις απαντήσεις των μαθητών- είναι εν γένει επιφυλακικοί απέναντι στον κυβερνοχώρο και παροτρύνουν τα παιδιά τους να μειώσουν τη χρήση του Διαδικτύου. Κατά συνέπεια, το 67% των μαθητών κάτω των 13 ετών συνδέονται όταν οι γονείς απουσιάζουν, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες αυτό ισχύει για το 45% των εφήβων.

Το 52% των ερωτηθέντων δηλώνει πως δεν γνωρίζει πώς να αυτοπροστετευθεί από τις αρνητικές επιδράσεις του Ιντερνετ.

Για την ανάγκη εξάλειψης του ψηφιακού χάσματος μίλησε η κ. Ζορμπά, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στον ψηφιακό αλφαβητισμό πρέπει να πάψει να αποτελεί προνόμιο των ολίγων. Το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται στη χώρα μας από το 25,8% των παιδιών ηλικίας 10 – 14 ετών και από το 53,6% από νέους 18 – 24 ετών.

Για την τεχνοφοβία των μεγάλων έκανε λόγο ο ειδικός γραμματέας του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» κ. Γιάννης Καλογήρου, τονίζοντας ότι εκείνοι που φοβούνται το Ιντερνετ θα πρέπει να διδαχθούν από τους νεότερους.

Τέλος, ως προς το πρακτικό σκέλος της ασφάλειας υπογραμμίστηκε η ανάγκη νέας γενιάς φίλτρων που να δίνουν επιλογές στον χρήστη και όχι εξωτερική λογοκρισία. Ενα τέτοιο λογισμικό που εμποδίζει την ανάγνωση πορνογραφικού υλικού είναι το Filterix (κατά τον Αστερίξ), το οποίο δημιουργήθηκε για την προστασία των ανηλίκων ανέφερε ο κ. K. Χανδρινός, επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών «Δημόκριτος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή