Το σενάριο με τους Τσετσένους

Το σενάριο με τους Τσετσένους

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άτυπο όγδοο μέλος της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας (ΟΣΟ) είναι η Ρωσία, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης από τη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη. Οπως επεσήμανε σε δηλώσεις του, η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες ρωσικές στο θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, μέσα από τις συμφωνίες που οριστικοποιήθηκαν αυτό το διήμερο, θα εντατικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, που είναι και το πιο κρίσιμο, το πιο ουσιαστικό της ολυμπιακής προετοιμασίας. Πιο συγκεκριμένα, εκτός από το πλαίσιο συνδρομής από ρωσικής πλευράς σε υποδομή και εξοπλισμό αντιμετώπισης ραδιοβιολογικών, χημικών και πυρηνικών απειλών, αποφασίσθηκε ο ορισμός ενός ανθρώπου -συνδέσμου στη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, ο οποίος θα λειτουργεί ως απευθείας ενδιάμεσος για την οργάνωση όλων των ζητημάτων που αφορούν το θέμα της ασφαλούς έλευσης και παραμονής της ρωσικής ολυμπιακής αποστολής στην Αθήνα, αλλά και στην οριστικοποίηση της συνδρομής που θα υπάρξει από ρωσικής πλευράς για την ασφάλεια των Αγώνων.

Η ελληνική αντιπροσωπεία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε χθες με τον γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ρουσάιλο, ο οποίος μετέφερε τη δέσμευση ότι η συμφωνία για συνεργασία στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων θα έχει την πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά και του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πάντως, ένα κεντρικό θέμα των επαφών στη Μόσχα ήταν και το ενδεχόμενο απειλής για τους Αγώνες από Τσετσένους τρομοκράτες και πιο συγκεκριμένα από ανθρώπους-βόμβες. Είναι ένα ενδεχόμενο που σαν σενάριο έχει προβλεφθεί στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Ασφάλειας και για την καλύτερη πρόληψη απέναντι σε αυτό θεωρείται κρίσιμο το ζήτημα της συλλογής και ανταλλαγής πληροφοριών, για τα οποία δεσμεύθηκαν οι Ρώσοι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Ρώσους δημοσιογράφους ο κ. Φλωρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κατά τη διάρκεια των Αγώνων ένοπλοι συνοδοί των ξένων αποστολών.

Περί οργανωμένου εγκλήματος

Ενα άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς ήταν αυτό της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και πιο συγκεκριμένα του οικονομικού εγκλήματος, της εμπορίας ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησης ατόμων. Οπως επισημάνθηκε, μεταξύ των δύο χωρών έχουν υπογραφεί κατά το παρελθόν συμφωνίες συνεργασίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, οι οποίες όμως έμειναν σε σημαντικό βαθμό ανενεργές. Ετσι, συμφωνήθηκε να εστιασθεί η προσπάθεια στην ενεργοποίηση αυτών των συμφωνιών, προκειμένου να υπάρξουν απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Η επίσημη επίσκεψη της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Μόσχα ολοκληρώθηκε αργά χθες, με συνάντηση του κ. Φλωρίδη με τον κ. Νικολάι Πετρούσεφ, διοικητή της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή