H ώρα της δίκης για τον ΕΛΑ

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέναντι σε ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης αλλά και ζητήματα που αναμένεται να προκύψουν εξαιτίας των μάλλον ολίγων αποδεικτικών στοιχείων και πειστηρίων θα βρεθούν αντιμέτωποι οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου τη Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης της οργάνωσης Επαναστατικός Λαϊκός Αγώνας. Με την έναρξη της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ Αγγελέτου Κανά, Ειρήνης Αθανασάκη, Κωνσταντίνου Αγαπίου, Χρήστου Τσιγαρίδα και Μιχάλη Κασσίμη αναμένεται να θέσουν στο δικαστήριο σωρεία ενστάσεων με βασικό στόχο να αποδείξουν το αβάσιμο του κατηγορητηρίου. Κυριότερες εξ αυτών θα είναι το ζήτημα της παραγραφής και της αναρμοδιότητας του δικαστηρίου. Το ζήτημα της παραγραφής έγκειται στο ότι από το 1995 και μετά ο ΕΛΑ σιώπησε επιχειρησιακά, δεδομένου ότι δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για καμιά ενέργεια. Τότε ο νόμος τιμωρούσε το αδίκημα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση ως πλημμέλημα, το οποίο υποπίπτει σε πενταετή παραγραφή και άρα θεωρείται παραγεγραμμένο.

Οι ενστάσεις

Σε αυτό το σκεπτικό η πολιτική αγωγή -όπως άλλωστε περιλαμβάνεται και στο βούλευμα- αναμένεται να αντιτείνει ότι η οργάνωση είχε σιγήσει, ωστόσο δεν είχε διαλυθεί μέχρι τον Φεβρουάριο του 2003, που συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι ως μέλη της. Αλλωστε από το 1995 έχουν γίνει βομβιστικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων δεν έχει αναλάβει καμιά οργάνωση, ενώ ενισχυτικό επιχείρημα αυτού του σκεπτικού είναι όπως δέχεται το βούλευμα του συμβουλίου Εφετών ότι ο ΕΛΑ κατά καιρούς υιοθέτησε πληθώρα άλλων ονομάτων.

Το ζήτημα της αναρμοδιότητας του δικαστηρίου που αναμένεται να θέσει η υπεράσπιση έγκειται αφενός στο ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν και κατηγορίες ανθρωποκτονίας για τις οποίες αρμόδιο είναι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αφετέρου στο ότι όπως θα υποστηρίξουν τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι πολιτικά. Ωστόσο, ο αντίλογος που θα προβάλει η πολιτική αγωγή είναι ότι τα εγκλήματα αυτά χάνουν τον πολιτικό τους χαρακτήρα γιατί είναι εγκλήματα βίας.

Τέλος εκ των βασικών ενστάσεων αναμένεται να είναι και αυτή που αφορά τη βασική μάρτυρα κατηγορίας, την πρώην σύζυγο του κατηγορούμενου στην υπόθεση Αγγελέτου Κανά, Σοφία Κυριακίδου. H υπεράσπιση των κατηγορουμένων αναμένεται να επαναλάβει ότι δεν δύναται να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας η κ. Κυριακίδου η οποία επίσης αντιμετώπισε κατηγορία για τη συγκεκριμένη υπόθεση και στη συνέχεια απαλλάχτηκε από το Συμβούλιο Εφετών με το σκεπτικό ότι ήταν μέλος του ΕΛΑ μέχρι το 1990 και ως εκ τούτου το αδίκημα της συμμετοχής έχει παραγραφεί γιατί έχει παρέλθει… 15ετία από το 1990.

H Σοφία Κυριακίδου

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή αναμένεται να αντιτείνει ότι η κ. Κυριακίδου μπορεί να καταθέσει στο ακροατήριο δεδομένου ότι απηλλάγη από την κατηγορία, ενώ είναι στην κρίση του δικαστηρίου το αν θα κάνει δεκτή την προανακριτική της κατάθεση.

Εν πολλοίς, οι ενστάσεις που θα τεθούν είναι παρεμφερείς με αυτές που ετέθησαν στη δίκη της 17N. Ωστόσο βασική διαφορά στην δίκη του ΕΛΑ είναι ότι δεν υπάρχουν προανακριτικές ομολογίες, ούτε δείγμα γενετικού υλικού. Οσον αφορά τα δακτυλικά αποτυπώματα, είναι ελάχιστα, ενώ δεν έχουν βρεθεί «γιάφκες» (σ.σ. στην περίπτωση της 17απεδείχθησαν χρυσωρυχεία πειστηρίων). Επιπλέον εκτός του Χρήστου Τσιγαρίδα ο οποίος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για συμμετοχή στον ΕΛΑ μέχρι το 1990, οι κατηγορούμενοι αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Κύκλοι της πολιτικής αγωγής υποστηρίζουν ότι κομβικό σημείο για τη στήριξη της κατηγορίας είναι τα αρχεία της Στάζι όπου γίνεται αναφορά στους φερόμενους ως μέλη του ΕΛΑ. Ωστόσο είναι στην κρίση του δικαστηρίου εάν αυτά θα γίνουν δεκτά.

405 μάρτυρες

Οσον αφορά τη διάρκεια της δίκης, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου τέσσερις μήνες διαδικασίας. Συνολικά αναμένεται να καταθέσουν 405 μάρτυρες εκ των οποίων -προς το παρόν- μάρτυρες υπεράσπισης είναι μόλις 12. Στο ίδιο διάστημα οι δικαστές θα αποφανθούν επί της αθωότητας ή της ενοχής των πέντε κατηγορουμένων για κατηγορίες που αφορούν τη συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλών και όπλων αλλά και για συνολικά 82 τρομοκρατικές ενέργειες μεταξύ των οποίων 17 απόπειρες ανθρωποκτονίας, 59 εκρήξεις καθώς και για τη δολοφονία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Βερνάρδου το 1989, την απόπειρα ανθρωποκτονίας του πρώην προέδρου της ΓΣΕΕ Γιώργου Ραυτόπουλου το 1987, την επίθεση σε βάρος του δημοσιογράφου Κυριάκου Διακογιάννη το 1989, και την ανθρωποκτονία του αστυνομικού Απόστολου Βέλλιου, το 1994.

H σύνθεση του δικαστηρίου

Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είναι η κ. Ελισάβετ Μουγάκου- Μπρίλλη, ενώ αναπληρωτής της θα είναι ο κ. Γρηγόρης Μάμαλης. Τακτικά μέλη τους δικαστηρίου οι εφέτες Ζωή Κομποτιάτη και Δημήτρης Μουστάκας και αναπληρωτές τους οι Κωνσταντίνος Φράγκος και Γιώργος Αδαμόπουλος. Τέλος εισαγγελέας της έδρας είναι ο εισαγγελέας Εφετών κ. Ελευθέριος Πάτσης και αναπληρωτής του ο Κωνσταντίνος Βομπίρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή