Οι συναγερμοί των I.X. διαλύουν τα νεύρα μας

Οι συναγερμοί των I.X. διαλύουν τα νεύρα μας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι ζούμε σε πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουμε σίγουρα ζήσει τη δυσάρεστη εμπειρία του «βίαιου» ξυπνήματος στα άγρια μεσάνυχτα από τον συναγερμό αυτοκινήτου. Πόσες φορές ο εκνευριστικός ήχος δεν έχει διαταράξει την κυριακάτικη μεσημεριανή μας σιέστα; Δεν έχει βεβηλώσει την έξοδο στο θερινό σινεμά ή δεν έχει γίνει η αιτία πονοκεφάλου, ειδικά όταν ο κάτοχος του «θορυβοποιού» αυτοκινήτου κοιμάται τον ύπνο του δικαίου αρκετά τετράγωνα πιο μακριά; Από τότε δε που τα συστήματα συναγερμού ευαισθητοποιήθηκαν τόσο ώστε να ενεργοποιούνται ακόμα και με τα πολλά μποφόρ, η πόλη έχει αποκτήσει σχεδόν μόνιμη ηχητική υπόκρουση. Οι συναγερμοί των αυτοκινήτων αποτρέπουν τουλάχιστον τους επίδοξους κλέφτες;

Σταθερές οι κλοπές I.X.

H Ελληνική Αστυνομία δεν διαθέτει στοιχεία για το εάν οι συναγερμοί αυτοκινήτων αποτελούν πράγματι ηχητική «ασπίδα προστασίας» για τα IX μας. Γεγονός είναι, πάντως, ότι παρά τη διάδοση της χρήσης τους (συχνά οι συναγερμοί είναι εγκατεστημένοι στα αυτοκίνητα από το εργοστάσιο ή τοποθετούνται αμέσως μετά την αγορά), οι κλοπές των αυτοκινήτων δεν έχουν σημειώσει πτώση. Αντίθετα, από το 1991 έως το 2002, οι κλοπές αυτοκινήτων έχουν αυξηθεί κατά 113%! Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΑΔΑ, το 2002, εκλάπησαν συνολικά 17.801 αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα (49 κλοπές την ημέρα κατά μέσο όρο), ενώ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003 (δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία για όλο το έτος), οι κλοπές αυτοκινήτων έφτασαν τις 9.161 (50 κλοπές την ημέρα). Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην «K» αξιωματικός της Ασφάλειας Αττικής, «ορισμένοι συναγερμοί ηχούν ακόμα και αν περάσει από δίπλα ένα άλλο αυτοκίνητο. Κανένας δεν τους δίνει σημασία πια. Γιατί, λοιπόν, να τους δώσουν οι επίδοξοι κλέφτες;»

Τον ίδιο συλλογισμό έκαναν και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου της Νέας Υόρκης, που προσανατολίζονται στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της χρήσης των συναγερμών στα αυτοκίνητα. Εξάλλου, ο θόρυβος που προκαλούν αποτελεί το υπ’αριθμόν ένα παράπονο των πολιτών. Εχει υπολογιστεί ότι στην αμερικανική μεγαλούπολη, στις 95%-99% των περιπτώσεων, οι συναγερμοί ηχούν χωρίς λόγο. Το 76% των πολιτών της Νέας Υόρκης δηλώνουν ότι οι συναγερμοί διαταράσσουν τον ύπνο τους, το 50% ότι επηρεάζουν την παραγωγικότητά τους και το 91% την ποιότητα ζωής τους.

Επιπτώσεις στην υγεία

Πράγματι, ιατρικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο θόρυβος που προκαλούν οι συναγερμοί αυτοκινήτων μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις, ενώ τα παιδιά που εκτίθενται σε αυτού του είδους τους ήχους παρουσιάζουν μεγαλύτερη δυσκολία στην ανάγνωση και χαμηλότερη επίδοση στο σχολείο. Γι’ αυτό, οι υποστηρικτές της… «σιωπής των συναγερμών» προτείνουν στους κατόχους αυτοκινήτων τη χρήση εναλλακτικών μεθόδων, όπως ασφάλειες φρένων, ιμομπιλάιζερ ή ακόμα και συστήματα συναγερμών που ειδοποιούν μόνο τον άμεσα ενδιαφερόμενο και όχι… ολόκληρη τη γειτονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή