«Πρασινη» Γραμμη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Ξεπουλιέται δημόσια γη

Το σκάνδαλο Πάχτα και η γενίκευση της κριτικής που δέχεται εσχάτως η πρακτική της ιδιωτικοποίησης δημοσίων εκτάσεων μέσω ΕΤΑ έδωσε τη δυνατότητα σε μια σειρά τοπικών κινήσεων, που παλεύουν για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, κυριολεκτικά να «ξεσπαθώσουν». Η «Κίνηση Ποιότητας Ζωής» της Νέας Φιλαδέλφειας σημειώνει ότι «οι ρυθμίσεις που προβλέπει η «ντροπολογία Πάχτα» είναι στην ουσία τους ίδιες με αυτές που προβλέπει η προσφάτως ψηφισθείσα «ντροπολογία Λιάνη – Βενιζέλου – Γρανίτσα» για το εμπορικό κέντρο της ΑΕΚ», δηλαδή για το νέο γήπεδο και ψυχαγωγικό συγκρότημα του Δικεφάλου. Αλλά και η Επιτροπή για τη Διάσωση της παραλίας των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά καταθέτει 9.500 υπογραφές ενάντια στην παραχώρηση της τελευταίας ελεύθερης παραλίας κοντά στην πόλη, στην ΕΤΑ.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ H ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ

Διάσωση του δάσους Συγγρού

Ξεπέρασαν τους 6.000 οι υπογράφοντες έκκληση για την πλήρη δάσωση του Κληροδοτήματος Συγγρού, για την οριστική διάσωσή του από το τσιμέντο και τα διάφορα, επικίνδυνα, σχέδια αναπλάσεως. Οπως σημειώνουν οι Φίλοι του Δάσους Συγγρού, που είχα και την πρωτοβουλία για τη συλλογή των υπογραφών, «η δασοκάλυψη είναι η μόνη προστασία από αλλαγές χρήσεως, ενώ ταυτόχρονα είναι και η φθηνότερη και πρακτικότερη λύση». Η πλειοψηφία των πολιτών που υπέγραψαν ήταν από τα γειτονικά βόρεια προάστια (73%), ενώ το 41% είναι κάτοικοι Αμαρουσίου και Κηφισιάς. Αναδεικνύεται έτσι η ανάγκη των κατοίκων των γειτονικών δήμων για περισσότερο πράσινο. Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται (με στόχο τις 10.000) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.dasosygrou. gr/Sign.htm Οσοι φίλοι του δάσους σπεύσατε…

ΠΡΟΒΟΛΗ NTOKIMANTEP

«H μάχη του Γάγγη»

Ο ποταμός Γάγγης και πώς θα μπορούσε να σωθεί είναι το θέμα του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «H μάχη του Γάγγη» του Βρετανού Daniel Whistler, το οποίο προβάλλεται μεθαύριο Τρίτη στο πλαίσιο του Πανοράματος Οικολογικών Ταινιών που πραγματοποιεί η Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αλλοτε συνώνυμο της αγνότητας, ο Γάγγης είναι σήμερα ένας ποταμός μολυσμένος από απόβλητα, με τα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες. Αλλά ένας μαχητής έχει εμφανιστεί στο προσκήνιο, ο οποίος έχει αφιερώσει τη ζωή του στη σωτηρία του ποταμού… O Whistler χρειάστηκε δύο χρόνια και τέσσερις επισκέψεις στη Μπεναρές της Ινδίας για να γυρίσει την ταινία. Οσοι βρεθούμε την Τρίτη στις 8 μ.μ. στο κτίριο της Ελληνικής Εταιρείας, θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε από κοντά και, μετά την προβολή, να συζητήσουμε μαζί του για την ταινία και την εμπειρία του από την Ινδία (Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Τριπόδων 28, Πλάκα, 210-32.25.245).

ΜΕΤΕΦΕΡΑ200 ΣΠΑΝΙΑ ΣΚΑΘΑΡΙΑ

Καταδίκη Γερμανών

Πρόστιμο 18.000 δολαρίων επέβαλε δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής σε τέσσερις Γερμανούς οι οποίοι συνελήφθησαν γιατί είχαν αιχμαλωτίσει περίπου 200 σπάνια σκαθάρια που απαντώνται μόνο στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Αφρικής και τελούν υπό καθεστώς προστασίας. Στην κατοχή των Γερμανών, εκτός από τα σκαθάρια, τα οποία στη διεθνή αγορά των συλλεκτών σπάνιων ειδών πωλούνται έναντι διόλου ευκαταφρόνητου ποσού, βρέθηκαν επίσης άλλα 842 έντομα, καθώς και επτά σκορπιοί. Εδώ και δεκαετίες, το «ενδιαφέρον» των ανά τον κόσμο συλλεκτών σπάνιων ζώων ήταν στραμμένο στη Νότιο Αφρική εξαιτίας της μοναδικής βιοποικιλότητας της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή