Κίνημα κατά μεταλλαγμένων

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαπλώνονται και συντονίζονται οι αντιδράσεις κατά της καλλιέργειας μεταλλαγμένων στην Ελλάδα, δημιουργώντας ένα κίνημα που όχι μόνο εκφράζει την αντίθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών στα προϊόντα – φραγκενστάιν, αλλά δημιουργεί και ένα ισχυρό αντίπαλο σε κάθε απόπειρα εισαγωγής των μεταλλαγμένων. Την προηγούμενη Κυριακή, 1η Φεβρουαρίου, η αίθουσα που φιλοξενούσε την πανελλήνια σύσκεψη – συνέλευση φορέων και οργανώσεων ενάντια στα μεταλλαγμένα, την τελευταία μέρα της Agrotica στη Θεσσαλονίκη, αποδείχθηκε μικρή για να χωρέσει τους εκατοντάδες εκπροσώπους από όλη την Ελλάδα. Λίγος αποδείχθηκε και ο διαθέσιμος χρόνος, καθώς οι ομιλητές ήταν κυριολεκτικά… ατελείωτοι, η διάθεση συμμετοχής και τοποθέτησης ανεξάντλητη, με αποτέλεσμα η συνάντηση να διαρκέσει ώρες… Παρά την κούραση και τη γενική αίσθηση ότι χρειάζεται καλύτερη οργάνωση χωρίς να χαθεί η τάση συμμετοχής «από τα κάτω», το τελικό αποτέλεσμα ήταν πολύ σημαντικό. Τις142 έφτασαν οι οργανώσεις από όλη την Ελλάδα, κυρίως όμως από τη Θεσσαλία που πρωτοπορεί, που υπέγραψαν τη διακήρυξη – κάλεσμα για την ανακήρυξη της Ελλάδας, των νομών και των περιφερειών της, σε ζώνη ελεύθερη από μεταλλαγμένα. Ταυτόχρονα, η συνέλευση διακηρύσσει την υποστήριξή της στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα.

Η διακήρυξη της συνέλευσης

Στη διακήρυξη τονίζεται η κατηγορηματική άρνηση στην «κερδοφορία μιας ομάδας πολυεθνικών εταιρειών μεταλλαγμένων, που με το πατεντάρισμά τους μετατρέπουν την παγκόσμια κληρονομιά του γενετικού υλικού σε ιδιοκτησία τους».

Διαφωνούν στο να τίθεται ως προτεραιότητα σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο η κερδοφορία αυτή «έναντι των δικαιωμάτων της ασφάλειας και της επιβίωσης των λαών και τοπικών κοινωνιών, του αναφαίρετου δικαιώματος των πολιτών όλου του κόσμου να επιλέγουν να μην παράγουν και να μην καταναλώνουν μεταλλαγμένα προϊόντα. Να μη γίνουμε πειραματόζωα των πολυεθνικών εταιρειών της βιοτεχνολογίας».

Η συνέλευση διακηρύσσει το δικαίωμα «των συλλογικών φορέων των πολιτών, της επιστημονικής κοινότητας και των δημόσιων αρχών να προστατεύουν με τις αρχές της πρόληψης, προφύλαξης και επικουρικότητας, τη δημόσια υγεία, τη γεωργία και το περιβάλλον».

Η παρουσία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ και αντιπροσωπείας της ΓΕΣΑΣΕ και η δέσμευσή τους ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων αποτελεί σίγουρα ένα το κρατούμενο για το μέλλον. Από ‘κει και πέρα, ιδιαίτερη σημασία είχε η αντιπροσωπευτικότητα των φορέων που υπογράφουν. Οργανώσεις οικολογικές, βιοκαλλιεργητών, επαγγελματικές, αγροτικές, καθώς και ολόκληροι δήμοι, μαζί με την… Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Κισσάβου.

Τα νομαρχιακά συμβούλια

Οι συγκεντρωμένοι απευθύνονται σε όλα τα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια και τα καλούν «να πάρουν θέση ως θεσμοί αυτοδιοίκησης και να κηρύξουν άμεσα τις περιοχές ευθύνης τους ζώνες ελεύθερες από παραγωγή και με ανεπιθύμητη τη διακίνηση μεταλλαγμένων, με βάση το πρωτόκολλο της Καρθαγένης για το δικαίωμα της βιοασφάλειας και προστασίας της βιοποικιλότητας. Να γνωστοποιήσουν την απόφασή τους αυτή έως αρχές Απριλίου του 2004 στο ελληνικό Κοινοβούλιο και το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να τους ζητήσουν να συνεχίσουν το πάγωμα των εισαγωγών και να προχωρήσουν άμεσα σε νομοθετικές ρυθμίσεις ελέγχου των μεταλλαγμένων και άσκησης του δικαιώματος των χωρών και των τοπικών κοινωνιών να απαγορεύουν τα μεταλλαγμένα σε κάθε επίπεδο παραγωγής και κατανάλωσης, με εκχώρηση αρμοδιοτήτων και μέσων, ώστε να λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα σε περίπτωση κινδύνων που απειλούν τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον, την τοπική ποιοτική παραγωγή, τον πολιτισμό και την παράδοση και ηθική των λαών και των τοπικών κοινωνιών». Ας σημειωθεί ότι ήδη πάνω από 11 νομαρχιακά συμβούλια της χώρας έχουν υιοθετήσει ανάλογες αποφάσεις, ενώ τουλάχιστον άλλα 10 προετοιμάζονται για να υψώσουν απαγορευτικό όχι στα μεταλλαγμένα. H συνέλευση καλεί επίσης σε δραστηριοποίηση το αγροτικό, συνεταιριστικό και συνδικαλιστικό κίνημα.

Μάλιστα, εν όψει των εκλογών, ζητούν από όλα τα πολιτικά κόμματα και από όλους τους υποψήφιους βουλευτές να πάρουν καθαρή θέση υποστήριξης του αγώνα τους, προσπαθώντας να μετατρέψουν τα μεταλλαγμένα σε επίδικο θέμα και της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Μήνας δράσης ο Απρίλιος

Αλλά οι συγκεντρωμένοι δεν έμειναν μόνο στα λόγια. Προχώρησαν στην ανακήρυξη του Απριλίου σε μήνα δράσης κατά των μεταλλαγμένων και υπεράσπισης των ποιοτικών τοπικών προϊόντων. Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα διαβιβασθεί το ψήφισμα της συνάντησης στη νέα πολιτική ηγεσία, των υπουργείων Γεωργίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης καί στο προεδρείο της Βουλής. Στις 17 Απριλίου διοργανώνεται νέα πανελλαδική εκδήλωση – συνέλευση φορέων και πολιτών στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, ενώ προκαταρκτική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 28 Μαρτίου. Η συνέλευση αποφάσισε ακόμα τη συγκρότηση ανοιχτής επιστημονικής ομάδας, κοινής νομικής επιτροπής, ομάδας συντονισμού και λειτουργίας ιστοσελίδας στο Ιντερνετ. Ολα δείχνουν ότι το μέτωπο κατά των μεταλλαγμένων ήρθε για να μείνει και θα αποτελέσει αξιόμαχο αντίπαλο της ευρωπαϊκής πολιτικής που ανοίγει δυστυχώς τις πύλες στα γενετικώς τροποιημένα προϊόντα, αλλα και οποιασδήποτε κυβέρνησης επιχειρήσει να δώσει άδειες καλλιέργειας…

Δεν διαφώνησε η κ. Διαμαντοπούλου για το καλαμπόκι Βt11

Τη θετική ψήφο της Ελληνίδας επιτρόπου κ. Αννας Διαμαντοπούλου πήρε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η πρόταση καλλιέργειας του μεταλλαγμένου καλαμποκιού Bt11, στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από περίπου δέκα μέρες. H απόφαση αυτή δίνει ουσιαστικά το «πράσινο φως» για την καλλιέργεια του «πειραγμένου» καλαμποκιού. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του Τύπου, η απόφαση της Κομισιόν φέρεται να πάρθηκε χωρίς αντιρρήσεις, ενώ οι επίτροποι που είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους παλιότερα (και φαίνεται ότι πήραν τελικά πίσω τις επιφυλάξεις τους) ήταν ο κ. Μπαρνιέ και η κ. Σρέιερ. Πουθενά δεν αναφερόταν η κ. Διαμαντοπούλου. Ταυτόχρονα, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» προ δεκαημέρου περίπου, που αποκάλυπτε τη θετική στα μεταλλαγμένα ψήφο της Ελληνίδας επιτρόπου έμεινε αναπάντητο.

Δεν πρόκειται για μικρό θέμα. Κατ’ αρχάς, έχουμε μια ολοκληρωτική αλλαγή της θέσης της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μέχρι πρότινος υποστήριζε το μορατόριουμ στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων. H αλλαγή αυτή έγινε χωρίς διαφάνεια, χωρίς δημόσιο διάλογο και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο, όταν, δήθεν, όλα κρίνονται καιαποφασίζονται από τον «κυρίαρχο λαό». Εάν μάλιστα συνδυαστεί η πρόσφατη στάση της κ. Διαμαντοπούλου, με την προτίμηση του προεπιλεγμένου προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου, όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, στη «Βιοτεχνολογία» (δηλαδή στα μεταλλαγμένα), τότε μάλλον είμαστε μπροστά σε μια συνολική προγραμματική υιοθέτηση των μεταλλαγμένων από τη νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή