Βάλτε τη μάσκα σας και βγείτε στους δρόμους

Βάλτε τη μάσκα σας και βγείτε στους δρόμους

6' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καρναβάλι στην Ελλάδα σημαίνει για τους περισσότερους Πάτρα ή Ξάνθη. Στην πρωτεύουσα, ωστόσο, την τελευταία κυρίως δεκαετία, γίνονται πολλές προσπάθειες, άλλοτε σε τοπικό και ενίοτε σε υπερτοπικό επίπεδο, για τη δημιουργία καρναβαλικής παράδοσης. Οι δήμοι Αθηναίων, Μοσχάτου και Αγίου Ιωάννη Ρέντη κυριαρχούν με την πληθώρα και την ευρηματικότητα των κεφάτων και πρωτότυπων εκδηλώσεών τους, που συχνά ξεπερνούν σε διάρκεια τις δύο εβδομάδες. Αλλά και άλλοι δήμοι της πρωτεύουσας διοργανώνουν αποκριάτικες γιορτές, συναυλίες, παραστάσεις και καρναβαλικές παρελάσεις, δημιουργώντας δεκάδες μικρούς περιφερειακούς… πόλους κεφιού. Μη λυπάστε, συνεπώς, αν επιθυμούσατε κάτι περισσότερο παραδοσιακό ή μαζικό και είστε αναγκασμένοι να παραμείνετε στο κλεινόν άστυ. Οι επιλογές είναι πολλές: Συναυλίες με μουσικές κάθε είδους, από ρεμπέτικα και λαϊκά έως ροκ και έθνικ, παραδοσιακοί αλλά και εξωτικοί χοροί, κυνήγι του χαμένου θησαυρού, φαντασμαγορικές παρελάσεις αρμάτων και καρναβαλιστών, διαγωνισμοί μασκαράτας, ταχυδακτυλουργοί, και άλλα πολλά που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους. H «K» βάζει… τη μάσκα της και σας παρουσιάζει μερικές από τις πιο διασκεδαστικές εκδηλώσεις.

Δήμος Αθηναίων: Γιορτή σε κάθε γειτονιά

Με πλήθος εκδηλώσεων, όχι μόνο στο κέντρο αλλά και στις γειτονιές, ξεκινούν οι φετινές αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη και ολοκληρώνονται την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου.

Με συγκρότημα ζουρνάδων και χάλκινων πνευστών από τη Γουμένισσα, εκατό χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων και την παραδοσιακή σκυριανή αποκριάτικη «τράτα» στη Βαρβάκειο Αγορά ξεκινούν οι εκδηλώσεις το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης. Το βράδυ της ίδιας ημέρας παρακολουθήστε τη Φιλαρμονική του δήμου στην Πλάκα και στο Μοναστηράκι, τη μουσική «Εστουδιαντίνα N. Ιωνίας Βόλου» και παράσταση Καραγκιόζη.

Η επόμενη ημέρα (Παρασκευή 13/02) είναι αφιερωμένη στη μουσική: Καντάδες της Παλιάς Αθήνας στην Πλάκα? ρεμπέτικα και παραδοσιακά στην πλατεία Αγίου Ανδρέα και τέλος στη Φωκίωνος Νέγρη συναυλία του ροκ συγκροτήματος «Δ. Πουλικάκος και Αντιπρόσωποι».

Η Ημέρα των Ερωτευμένων (14/02) προσφέρεται για ρομαντικές μουσικές στιγμές… για όλα τα γούστα: συναυλία Μιχάλη Χατζηγιάννη στην πλατεία Κοτζιά και κουαρτέτο σαξοφώνων και κλαρινέτων στην πλατεία Συντάγματος. Στο Θησείο, τα Γαϊτανάκια από τον Τύρναβο διασχίζουν χορεύοντας την Ερμού με νταούλια και κουδούνια, παράλληλα με συναυλία παραδοσιακής μουσικής.

Την Κυριακή είναι ώρα για γλέντι, με ρεμπέτικα και λαϊκά στο Μοναστηράκι, παράλληλα με ένα παιδικό αποκριάτικο πάρτι στην Τεχνόπολη.

Το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς ξεκινάει με Νίκο Πορτοκάλογλου στην πλατεία Κοτζιά, μουσικές διαδρομές στην Πλάκα και δημοτικά στην πλατεία Αγίου Θωμά την Παρασκευή (20/01). Το Σάββατο είναι πλήρες εκδηλώσεων: κουβανέζικη μουσική και ναπολιτάνικη ταραντέλα στην πλατεία Κοτζιά των οποίων έπεται διαγωνισμός «Bal de Tete», για την… καλύτερα μασκαρεμένη κεφαλή. Τσιγγάνικα βιολιά στο Σύνταγμα, βραζιλιάνικα κρουστά στην πλατεία Χρεμωνίδου, ρεμπέτικα και φιλαρμονική στην πλατεία Σωτήρη Πέτρουλα και το βράδυ ethnic και jazz, με σόου ακροβατικών στην πλατεία Αυδή. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται στην Κυριακή 22 Φεβρουαρίου στη Ρωμαϊκή Αγορά, με τη θεατρική παράσταση «Νέα Παναθήναια», με παλαιά αποκριάτικα νούμερα, υπό τη μουσική επιμέλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Μοσχάτο

Δεκαοκτώ χρόνια παράδοσης είναι υπεραρκετά για το Μοσχάτο, ώστε να διαμορφώσει την ιδιαίτερη καρναβαλική του ταυτότητα. Οι εκδηλώσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη από τις 30 Ιανουαρίου και ολοκληρώνονται την επόμενη Κυριακή, μία εβδομάδα πριν από το επίσημο κλείσιμο του Τριωδίου.

Το 15νθήμερο πρόγραμμα περιλαμβάνει είκοσι εκδηλώσεις με παιδικούς χορούς, βαριετέ, μπαλέτα, βραδιά σάμπας και συναυλίες με συμμετοχή γνωστών συνθετών, τραγουδιστών και συγκροτημάτων, τιμητικές βραδιές, κυνήγι χαμένου θησαυρού κ.ά., με τη συμμετοχή όχι μόνο των κατοίκων του Μοσχάτου, αλλά και ομάδων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και εκπροσώπων των ξένων παροικιών στην Αθήνα. Στις εκδηλώσεις της τελευταίας εβδομάδας ξεχωρίζουν η αποψινή «βραζιλιάνικη βραδιά» (με συμμετοχή δύο χορευτικών συγκροτημάτων σάμπα), οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης (με παραδοσιακούς χορούς και δρώμενα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας) και της Παρασκευής (με εξωτικούς χορούς από Ινδία και Πακιστάν). Κορύφωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων είναι, φυσικά, οι δύο φαντασμαγορικές παρελάσεις, με τη συμμετοχή πέντε χιλιάδων καρναβαλιστών: η βραδινή (Σάββατο 14, στις 9.30 μ.μ.) και η πρωινή (Κυριακή 15, 2.30 μ.μ.), που διασχίζουν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εφετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε άλλη χρονιά, δείχνοντας ότι οι κάτοικοι του Μοσχάτου έχουν βαλθεί… να διατηρήσουν τα σκήπτρα του μεγαλύτερου σε συμμετοχή και κέφι καρναβαλιού της πρωτεύουσας!

Αγ. Ιωάννης Ρέντη

Ανερχόμενο και… πολύ κέφι υποσχόμενο είναι το καρναβάλι που διοργανώνεται για δέκατη συνεχή χρονιά στον Δήμο Αγίου Ιωάννη Ρέντη. Το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων ξεκίνησε το τελευταίο Σάββατο του Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου. Το «βαρύ πυροβολικό» του Ρέντη είναι οι συναυλίες με δημοφιλή ονόματα της σύγχρονης ελληνικής μουσικής: απόψε ο Βαλάντης, την επόμενη Κυριακή ο Γιώργος Τσαλίκης και την τελευταία Κυριακή η Καίτη Γαρμπή. Στην κεντρική πλατεία του δήμου, το επόμενο Σάββατο, οι μικρότεροι μπορούν να απολαύσουν πρόγραμμα με ταχυδακτυλουργούς, φουσκωτά παιχνίδια και δώρα, ενώ δεν λείπουν τα πάρτι συλλόγων και λυκείων του δήμου. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με τις δύο εντυπωσιακές παρελάσεις αρμάτων και πληρωμάτων, τη νυχτερινή (Σάββατο 22/02, 19.00) και την πρωινή (Κυριακή 23/02, 12.00).

Ζωγράφου

Με τη μεγάλη συμμετοχή πολιτών -όχι μόνον από τον Δήμο, αλλά και από γειτονικές περιοχές- να είναι το κύριο χαρακτηριστικό, θα πραγματοποιηθεί και φέτος η αποκριάτικη παρέλαση στου Ζωγράφου. H παρέλαση, στην οποία συμμετέχουν πλήθος σχολείων και τοπικών συλλόγων, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή (15/02), ξεκινώντας στις 15.00 από την Ούλοφ Πάλμε και καταλήγοντας μία ώρα αργότερα στην Πλατεία Αλεξανδρή. Εκεί οι καρναβαλιστές θα έχουν την ευκαιρία να χορέψουν και να τραγουδήσουν με την πενταμελή λαϊκή ορχήστρα του Γιώργου Κωτσίνη και να παρακολουθήσουν επίδειξη λάτιν χορών από το πνευματικό κέντρο του Δήμου.

Αλλοι δήμοι

Πολλές πρωτότυπες εκδηλώσεις, με κέφι και άκρως αποκριάτικη διάθεση έχουν ήδη ξεκινήσει σε πολλούς δήμους της πρωτεύουσας.

Μαρούσι: Το 13ο Αποκριάτικο Ξεφάντωμα στο Μαρούσι ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την επόμενη Κυριακή. Σήμερα τα παιδιά των Δημοτικών του Δήμου έχουν την τιμητική τους, με πάρτι στο κλειστό γυμναστήριο «Σπ. Λούης». Την Παρασκευή 13/02 ξεχωρίζει η αποκριάτικη εκδήλωση για άτομα με ειδικές ικανότητες, στην αίθουσα τέχνης «Αλ. Γαρδέλης». Στον ίδιο χώρο το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση για τα παιδιά, με δημιουργικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι, λάτιν μουσική και πολύχρωμο γαϊτανάκι. Την Κυριακή, τέλος, ξεκινάει κεφάτη αποκριάτικη παρέλαση στο κέντρο της πόλης, ενώ το βράδυ στην πλατεία Ηρώων ακολουθεί μουσικό πάρτι, που κλείνει με σόου πυροτεχνημάτων.

Αγίος Δημήτριος: Με ένα αποκριάτικο παιδικό πάρτι, στις 11 σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι εφετινές εκδηλώσεις του Δήμου. Την Τσικνοπέμπτη (12/02) στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην Πλατεία Ελενας Βενιζέλου, ενώ το επόμενο Σάββατο οι νεότεροι μπορούν να συμμετέχουν στο κυνήγι θησαυρού που θα ξεκινήσει έξω από το δημαρχείο. H μεγάλη παρέλαση του καρναβαλιού θα κλείσει το πρόγραμμα του Δήμου στις 15 Φεβρουαρίου και ώρα 15.00, καταλήγοντας στο πάρκο Ελευθερίου Βενιζέλου.

Αιγάλεω: Πλούσιο αποκριάτικο πρόγραμμα προσφέρει σε δημότες και επισκέπτες ο Δήμος. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν το επόμενο Σάββατο στο πνευματικό κέντρο, με ψυχαγωγικό πρόγραμμα και παράσταση για τα παιδιά. Το μεσημέρι της Κυριακής ακολουθεί «παράσταση δρόμου» στην Πλατεία Εσταυρωμένου. Την τελευταία Κυριακή της αποκριάς θα δοθεί συναυλία από νεανικό συγκρότημα, ενώ το Θέατρο Δρόμου θα πραγματοποιήσει εντυπωσιακή παρέλαση, με ξυλοπόδαρα, τύμπανα και βεγγαλικά.

Νίκαια: Μεθαύριο Τρίτη ξεκινούν οι πρώτες από της αποκριάτικες εκδηλώσεις, με κατασκευή χαρταετών στην αίθουσα της «Μηχανικής Καλλιέργειας». Το Σάββατο 14/02 οι μικρότεροι μπορούν να απολαύσουν πρόγραμμα με κλόουν, μουσική και δώρα στις Πλατείες Χαλκηδόνας, Κρήνης και Παιδικής Στέγης, ενώ την επόμενη ημέρα ακολουθεί μεγάλο παιδικό πάρτι στη «Μηχανική Καλλιέργεια». Την Τετάρτη 18/02 ακολουθεί διαγωνισμός χαρταετού στο γήπεδο «Π. Νικολαΐδης», ενώ, για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος, οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται το βράδυ της Κυριακής 20/02 με ένα πάρτι μασκέ για μεγάλους.

Παλαιό Φάληρο: Αφιερωμένες στα παιδιά είναι οι τρεις μεγάλες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος. Κλόουν, μάγοι, ταχυδακτυλουργοί, μουσική και εκπλήξεις περιμένουν τους μικρούς μασκαράδες το Σάββατο 14/02, 11-2 το πρωί, στην Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, την επόμενη ημέρα και ίδια ώρα στην Πλατεία Ντάβαρη και την τελευταία Κυριακή της αποκριάς (22/02) στα σχολεία Πικροδάφνης (Τερψιθέας 35).

Κερατσίνι: Κλόουν, ξυλοπόδαροι και μάγοι στους ρυθμούς της σάμπα ξεκινούν σήμερα στις 16.30 το πρόγραμμα εκδηλώσεων. Την Παρασκευή τη σκυτάλη του αποκριάτικου κεφιού παραλαμβάνουν οι νέοι, με ένα μεγάλο αποκριάτικο πάρτι στην Πλατεία Κύπρου. Το Σάββατο 14/02 έρχονται οι «Παλιές Γειτονιές», πρόγραμμα με μαντολινάτες και κανταδόρους. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή 15/02, με την αποκριάτικη παρέλαση και μεγάλη συναυλία στην Πλατεία Κύπρου.

Δάφνη: «H καραμέλα… θα πάει σύννεφο!», μας διαβεβαιώνει ο Δήμος Δάφνης για τη μεγάλη αποκριάτικη εκδήλωσή του, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Κυριακή (15/02) στην Πλατεία Δημαρχείου. Θεατρικό παιχνίδι, χοροί, αποκριάτικες μουσικές και πολλά παιχνίδια με καραμέλες, αλλά και δημιουργικές δραστηριότητες, όπως κατασκευή μάσκας και χαρταετού, περιμένουν από τις 10.30 παιδιά και μεγάλους. Προσοχή, όμως, γιατί η εκδήλωση θα κλείσει… με το παραδοσιακό αλεύρωμα του Καρνάβαλου!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή