Ρωσική βοήθεια στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας

Ρωσική βοήθεια στην ασφάλεια της Ολυμπιάδας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόσφατη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γιώργου Φλωρίδη -επικεφαλής κλιμακίου αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας- είχε κεντρικό θέμα στην ατζέντα των επαφών, την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων και διπλό στόχο. H μία παράμετρος του στόχου ήταν να καθορισθεί το πλαίσιο συνδρομής από πλευράς Ρωσίας στο ζήτημα της ασφάλειας, να οριστικοποιηθούν οι τομείς στους οποίους χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ρώσων και να καταγραφεί το τι ακριβώς είναι διατεθειμένοι να παραχωρήσουν.

Τι συμφώνησαν

Η δεύτερη παράμετρος ανάγεται σε πολιτικό – διπλωματικό επίπεδο. Από ρωσικής πλευράς είχε αφεθεί να διαρρεύσει δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η Ρωσία δεν συμπεριελήφθη στις χώρες που συγκρότησαν την Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα (ΟΣΟ). Στην ΟΣΟ συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ισπανία και η Αυστραλία. Αν και επισήμως η δυσαρέσκεια αυτή δεν διατυπώθηκε, η επίσημη επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης ήταν και ένας τρόπος να επισημανθεί ότι η Ελλάδα υπολογίζει τη Ρωσία σαν αρωγό χώρα και εκτιμά σε σημαντικό βαθμό τη συνεργασία των αρχών των δύο χωρών τόσο για το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο και για γενικότερα ζητήματα καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και αντιμετώπισης των ασύμμετρων απειλών στο νέο διεθνές περιβάλλον ασφαλείας. Γι’ αυτό άλλωστε ο κ. Φλωρίδης ουσιαστικά ανήγαγε τη Ρωσία στο όγδοο άτυπο μέλος της ΟΣΟ.

Ο απολογισμός της επίσκεψης θεωρείται θετικός, καθώς υπήρξε από ρωσικής πλευράς δέσμευση για παροχή συγκεκριμένης υλικοτεχνικής συνδρομής αλλά και ανθρώπινου δυναμικού, που θα συνδράμει το έργο της ασφάλειας. H βάση του σχεδιασμού της Ολυμπιακής ασφάλειας είναι η συλλογή πληροφοριών, που εκτιμάται ότι θα αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή εν τη γενέσει της. H ελληνική αντιπροσωπεία έλαβε τη διαβεβαίωση ότι μέχρι την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων, το σύνολο του δυναμικού της SVR, της ρώσικης υπηρεσίας διεθνούς αντικατασκοπείας, θα εργασθεί για τη συλλογή και επεξεργασία πληροφοριών σε σχέση με αυτούς.

Σε επίπεδο εξειδικευμένου εξοπλισμού και ειδικότερα για την αντιμετώπιση των ραδιοβιολογικών, χημικών και πυρηνικών (ΡΒΧΠ) απειλών, από ρωσικής πλευράς επισημάνθηκε ότι το σημαντικότερο μετά την εκδήλωση μιας τέτοιας επίθεσης είναι να διαγνωσθεί το γρηγορότερο δυνατό το υλικό που χρησιμοποιήθηκε. Για το σκοπό αυτό προσφέρθηκαν να στείλουν στην Αθήνα φορητά εργαστήρια ανίχευσης ΡΒΧΠ υλικών. Ενα άλλο σημείο, στο οποίο αναμένεται να συνδράμουν, εφόσον παραστεί ανάγκη, είναι κάποιες ιδιαίτερες καταστάσεις, όπως επιθέσεις με ανθρώπους – βόμβες ή περιστατικά ομηρείας, καταστάσεις στις οποίες διαθέτουν αξιόλογη εμπειρία.

Πέρα από τη χορήγηση πληροφοριών σε περίπτωση που μια τέτοια επίθεση εκδηλωθεί από Τσετσένους τρομοκράτες, εξέφρασαν τη βούληση να διαθέσουν ειδικούς διαπραγματευτές με εμπειρία σε τέτοια περιστατικά αλλά και ειδικό εξοπλισμό, που ενδεχομένως απαιτηθεί για την αντιμετώπισή τους. Σαν παράδειγμα τέτοιου ειδικού εξοπλισμού αναφέρθηκαν τα αέρια ακινητοποίησης που χρησιμοποιήθηκαν στην περίπτωση της κατάληψης του κεντρικού θεάτρου της Μόσχας και ομηρίας των θεατών.

Για πυρκαγιές

Ιδιαίτερη σημαντική θεωρείται από ελληνικής πλευράς η συνδρομή για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και λοιπών φυσικών καταστροφών. Το καλοκαίρι, το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεων της Πυροσβεστικής θα απασχοληθεί στο σχεδιασμό ασφάλειας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος μεγάλων καταστροφών από την εκδήλωση πυρκαγιάς σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή της χώρας. Ετσι, η μεταφορά εξοπλισμού, όπως πυροσβεστικά αεροσκάφη από τη Ρωσία, που θα συνοδεύεται από το αντίστοιχο ανθρώπινο δυναμικό θα αποτελέσει σημαντική «χείρα βοηθείας».

Προκειμένου να υπάρξει από εδώ και πέρα συνεχής συνεννόηση μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας, αφού καταγραφούν οι ανάγκες από ελληνικής πλευράς και οι δυνατότητες παροχής εξοπλισμού από ρωσικής πλευράς, αποφασίσθηκε η καθιέρωση θέσεως ενός ατόμου – ειδικού συνδέσμου στη ρώσικη πρεσβεία στην Αθήνα. O άνθρωπος αυτός θα είναι το πρόσωπο κλειδί στη χορήγηση συνδρομής, καθώς θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές αρχές, θα καταγράφει τα αιτήματα άμεσα και θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιεί το μηχανισμό ανταπόκρισης από ρωσικής πλευράς. Οπως επισημαίνουν από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, «θα είναι ο άνθρωπος στον οποίο θα μπορούμε να απευθυνθούμε γνωρίζοντας ότι θα έχουμε ανταπόκριση με ένα τηλέφωνο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή