Τεράστιες αυξήσεις σε είκοσι τουριστικούς προορισμούς

Τεράστιες αυξήσεις σε είκοσι τουριστικούς προορισμούς

4' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σημαντικές αυξήσεις στο κόστος των εφετινών καλοκαιρινών διακοπών θα βρεθούν αντιμέτωποι οι Ελληνες ταξιδιώτες που θα περάσουν τον Ολυμπιακό Αύγουστο είτε σε ένα από τα γνωστά τουριστικά θέρετρα είτε σε κάποιον λιγότερο δημοφιλή προορισμό. Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα αγοράς που πραγματοποίησε η «K» σε είκοσι περιοχές της χώρας καταδεικνύουν σημαντική αύξηση του κόστους των καταλυμάτων, παρά το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές είναι ακόμα υπό διαμόρφωσιν.

Λέσβος: Ξενοδοχείο 70 δωματίων στο Μόλυβο διέθετε τον Αύγουστο του 2003 δίκλινο δωμάτιο έναντι 66 ευρώ τη βραδιά. H αντίστοιχη εφετινή τιμή διαμορφώνεται στα 103 ευρώ. Στην παραλία της Βίγλας, η διανυκτέρευση σε δίκλινο δωμάτιο κόστιζε το περυσινό καλοκαίρι 83 ευρώ, ενώ εφέτος 190 ευρώ.

Σάμος: Στο Πυθαγόρειο της Σάμου, ξενοδοχείο 180 δωματίων χρέωνε το 2003 για ένα δίκλινο δωμάτιο 85 ευρώ. H αντίστοιχη εφετινή τιμή επιβαρύνεται με 45 ευρώ και φτάνει τα 130 ευρώ. Σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από το Πυθαγόρειο, πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα 28 δωματίων και 72 μπάνγκαλοους χρέωνε ένα δίκλινο δωμάτιο απλού τύπου 101 ευρώ. Υπό την…«Ολυμπιακή φλόγα» θα στοιχίσει 186 ευρώ.

Χίος: Στην ευρύτερη περιοχή της Χώρας και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο που στεγάζεται σε αναπαλαιωμένο εργοστάσιο ζυμαρικών, η χρεώση ενός δίκλινου δωματίου πέρυσι το καλοκαίρι έφτανε στα 77 ευρώ για να εκτιναχθεί στα 125, τον Αύγουστο του 2004.

Κως: H διαμονή σε πλήρως οργανωμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα στην τοποθεσία «Κέφαλος» κόστιζε 402 ευρώ το άτομο, ποσό που εφέτος διαμορφώνεται στα 1.100 ευρώ! Δεκατέσσερα χιλιόμετρα από τη Χώρα, στην περιοχή Μαρμάρι, η τιμή δικλίνου σε ξενοδοχείο 212 δωματίων, ήταν πέρυσι 71 ευρώ. Εφέτος υπολογίζεται στα 130 ευρώ, ενώ αύξηση της τάξης του 50% παρατηρείται σε ξενοδοχείο 270 δωματίων στην περιοχή Μαστιχάρι.

Ρόδος: Στην Καλλιθέα Ρόδου, σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από τη χώρα, μεγάλη ξενοδοχιακή μονάδα χρέωνε πέρυσι για ένα απλό δίκλινο δωμάτιο με περιορισμένη θέα 86 ευρώ τη βραδιά. Εφέτος, το ίδιο δωμάτιο τον μήνα Αύγουστο στοιχίζει 60 ευρώ παραπάνω. Υπερπολυτελές ξενοδοχείο που αριθμεί 175 δωμάτια-σουίτες, στην περιοχή «Ιξιά» διέθετε το καλοκαίρι του 2003 δωμάτια προς 141 ευρώ. Το καλοκαίρι του 2004 η τιμή θα διαμορφωθεί στα 220 ευρώ.

Νάξος: Στην λιγότερο κοσμική Νάξο και συγκεκριμένα σε ξενοδοχείο στον Αγ. Προκόπιο, το καλοκαίρι του 2003 το φθηνότερο δωμάτιο κόστιζε, 60 ευρώ για μία διανυκτέρευση. H αντίστοιχη εφετινή τιμή διαμορφώνεται στα 180 ευρώ.

Χαλκιδική: Στην Αμουλιανή, ξενοδοχείο 67 ανεξάρτητων σπιτιών χρέωνε πέρυσι 82 ευρώ τη βραδιά για δύο άτομα. H αντίστοιχη εφετινή τιμή ανέρχεται στα 164 ευρώ. Αντίστοιχα, η διαμονή σε ξενοδοχείο 536 δωματίων στη δημοφιλή Καλλιθέα στοίχιζε 96 ευρώ, ενώ φέτος 150 ευρώ. Για να απολαύσει κανείς μία από τις 50 σουίτες στην παραλία της Νικίτης θα πρέπει να καταβάλει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 438 ευρώ. H περυσινή τιμή δεν ξεπερνούσε τα 249 ευρώ.

Πόρτο Χέλι: Σε ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της περιοχής, έχει οριστεί από την επιχείρηση ελάχιστη διαμονή επτά βραδιών για το μήνα Αύγουστο. Στην «πρωτοτυπία» αυτή προστίθεται και μια αύξηση στην τιμή της τάξεως του 100%.

Αρχαία Ολυμπία: Στην πανέμορφη Αρχαία Ολυμπία, ξενοδοχείο 76 δωματίων χρέωνε πέρσι 91 ευρώ για ένα απλό δίκλινο δωμάτιο. H αντίστοιχη εφετινή τιμή αγγίζει τα 120 ευρώ. Αύξηση της τάξης των 30 ευρώ καταγράφεται σε ξενοδοχείο της ίδιας περιοχής.

Λουτράκι: Οσοι επιθυμείτε να περάσετε τον Αύγουστο σε κάποιο από τα μεγάλα ξενοδοχεία του Λουτρακίου, δοκιμάζοντας ίσως την τύχη σας στο Καζίνο, δεν θα έχετε εφέτος αυτήν τη δυνατότητα. Σχεδόν κανένα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής δεν κάνει κρατήσεις σε ιδιώτες παρά μόνο σε οργανωμένες «Ολυμπιακές αποστολές».

Μονεμβασιά: Οι τιμές δεν έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα, ενώ η θέα από το Κάστρο παραμένει «ανέγγιχτη». Σε δείγμα τριών αξιόπιστων ξενοδοχείων η αύξηση που παρατηρήθηκε δεν ξεπερνά τα 10 ευρώ. Για την ώρα τουλάχιστον…

Χανιά – Κρήτη: Αντίστοιχη με της Μονεμβασιάς και η εικόνα στα Χανιά όπου -έως τώρα- δεν έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις πέραν των 20 ευρώ.

Αγ. Νικόλαος – Κρήτη: Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στον Αγ. Νικόλαο και συγκεκριμένα στην κοσμική Ελούντα, όπου πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα 253 δωματίων χρέωνε πέρυσι για ένα δίκλινο δωμάτιο 228 ευρώ, ενώ εφέτος ο απλούστερος τύπος δωματίου κοστίζει 990 ευρώ! Εχει καθιερωθεί μάλιστα ως πολιτική του ξενοδοχείου να διατίθενται δωμάτια μόνο με πλήρη διατροφή. Στην ίδια περιοχή, γνωστή ξενοδοχειακή αλυσίδα, παρά το γεγονός ότι εφαρμόζει πολιτική έκπτωσης στους Ελληνες ενδιαφερομένους (10%), το κόστος διαμονής σημειώνει αύξηση της τάξης των 100 ευρώ έναντι της περυσινής χρονιάς.

Μύκονος: Παραδοσιακά ακριβό νησί, εφέτος μοιάζει απλησίαστο. Στον Αγ. Ιωάννη, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από τη Χώρα, η τιμή δικλίνου εκτοξεύεται από τα 92 ευρώ στα 325 ευρώ, μέσα στη Χώρα από τα 155 ευρώ στα 230 ευρώ. Στην ίδια περιοχή, ξενοδοχείο 58 δωματίων χρεώνει εφέτος 290 ευρώ το δίκλινο δωμάτιο, ήταν πέρυσι η τιμή ήταν 146 ευρώ.

Δελφοί: Στον ομφαλό της Γης, τους Δελφούς, ξενοδοχείο 184 δωματίων πέρυσι τον Αύγουστο χρέωνε το δίκλινο 199 ευρώ, ενώ φέτος 275 ευρώ. Ξενοδοχείο 42 δωματίων, στην ίδια περιοχή, αύξησε το κόστος από 52 σε 90 ευρώ.

Πάρος: Σε ξενοδοχείο 50 δωματίων, 25 χιλιόμετρα από την Παροικιά η διαμονή για ένα ζευγάρι στοίχιζε 75 ευρώ, τον Αύγουστο του 2003. Το Ολυμπιακό υπερθέαμα των Αθηνών όμως ανεβάζει την τιμή στα 170 ευρώ. Στο δρόμο προς τις Κολυμπήθρες, και δύο χιλιόμετρα από τη Νάουσα, ένα από τα 50 υπερπολυτελή δίκλινα δωμάτια στοίχιζε 315 ευρώ πέρυσι. Φέτος στοιχίζει 450 ευρώ.

Σαντορίνη: Χτισμένο στην Καλντέρα, συγκρότημα 16 διαμερισμάτων χρέωνε το φθηνότερο δίκλινο 176 ευρώ τη βραδιά πέρυσι τον Αύγουσο, τιμή που εφέτος αγγίζει τα 286 ευρώ. Στην παραλία της Αγ. Παρασκευής, ξενοδοχείο 40 σουιτών χρεώνει εφέτος 250 ευρώ το δίκλινο έναντι 184 πέρυσι.

Κέρκυρα: Στη Δασιά και συγκεκριμένα σε μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα, το κόστος διαμονής ανέρχεται εφέτος στα 230 ευρώ, έναντι μόλις 84 πέρυσι.

Σκιάθος: Σε ξενοδοχείο 53 δωματίων, η τιμή δίκλινου διαμορφώνονταν στα 117 ευρώ το καλοκαίρι του 2003, ενώ εφέτος ανέρχεται στα 255.

Σκύρος: Αισιόδοξα τα μηνύματα από τη Σκύρο όπου οι τιμές θυμίζουν 2003. Στο δρόμο Λιναριάς – Χώρας, παραδοσιακή μονάδα 20 δωματίων χρέωνε το δίκλινο 56 ευρώ τη βραδιά? η εφετινή τιμή είναι 60 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή