«Ολυμπιακό» το κόστος των διακοπών

«Ολυμπιακό» το κόστος των διακοπών

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων υπολογίζατε να ταξιδέψετε σε κάποιο όμορφο μέρος της Ελλάδας, προκειμένου να απολαύσετε την ηρεμία μιας ηλιόλουστης παραλίας, αποφεύγοντας παράλληλα τον πονοκέφαλο της Ολυμπιακής Αθήνας, ίσως χρειαστεί να το ξανασκεφθείτε. H απόδραση από τον συνωστισμό της πρωτεύουσας αναμένεται να κοστίσει ακριβά, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις το κόστος των φετινών διακοπών έχει πάρει για τα καλά την ανιούσα. Ερευνα αγοράς που πραγματοποίησε η «K» σε καταλύματα 20 κοσμικών, αλλά και λιγότερο δημοφιλών προορισμών, κατέδειξε ότι οι φετινές διακοπές είναι υπόθεση μόνο όσων διαθέτουν γεμάτες τσέπες. Ανάλογη βέβαια κατάσταση θα επικρατήσει και στα μεταφορικά μέσα παρά το γεγονός ότι οι τιμές δεν έχουν ακόμη πλήρως διαμορφωθεί. Οσο για την επιλογή του εξωτερικού, αυτή δεν αποδεικνύεται ελκυστικότερη καθώς οι τιμές τόσο στα ακτοπλοϊκά όσο και αεροπορικά εισιτήρια αναμένεται να παρουσιάσουν αύξηση της τάξης του 30%. Επειτα από τρεις «προβληματικές» χρονιές, είναι φανερό ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας προετοιμάζεται για τη μεγαλη αντεπίθεση που θα έχει ορόσημο τον Αύγουστο του 2004.

Ελάχιστος χρόνος διαμονής επτά ημερών ως βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μιας κράτησης, πακέτα που διατίθενται αποκλειστικά με πλήρη διατροφή χωρίς δυνατότητα εναλλακτικής επιλογής και φυσικά υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές είναι ορισμένες μόνο από τις έως τώρα πρακτικές που εφαρμόζουν οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, αντιμετωπίζοντας το 2004 ως την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά.

«Δωμάτια μόνο σε ξένους»

Μολονότι τα προηγούμενα «χρόνια της κρίσης» ο Ελληνας λειτούργησε ως σανίδα σωτηρίας της τουριστικής βιομηχανίας, αφού δεν θυσίασε τις καλοκαιρινές διακοπές του παρά την οικονομική στενότητα, φέτος οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων ποντάρουν για μια ακόμα φορά στους ξένους επισκέπτες, αδιαφορώντας για το εάν ο εγχώριος τουρισμός μπορεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα. Και αντιπαρερχόμενοι το ενδεχόμενο, όπως παραδέχθηκε στην «K» ο κ. Γιώργος Δρακόπουλος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Ειχειρήσεων, οι περισσότερο ωφελημένοι να είναι τελικώς οι Αθηναίοι ξενοδόχοι.

«Δεν κλείνουμε σε ιδιώτες, παρά μόνο σε οργανωμένους εκδρομείς από το εξωτερικό» ήταν η απάντηση που παίρναμε κατά την έρευνά μας. Οσο για τις αποκαλούμενες «εκπτώσεις» της τάξης του 10%, που προβλέπονται για τους Ελληνες ταξιδιώτες, αποδεικνύονται «δώρο άδωρο», καθώς οι αυξήσεις των τιμών είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Κω, όπου το ημερήσιο κόστος διαμονής για ένα άτομο ανερχόταν πέρυσι στα 400 ευρώ για να ξεπεράσει φέτος τα 1.100 ευρώ. Αντιστοίχως, φαινόμενα αντιμετωπίζει κανείς και σε λιγότερο κοσμικά νησιά, όπως είναι η Λέσβος. H τιμή ενός δίκλινου δωματίου σε ξενοδοχείο του νησιού ήταν 65 ευρώ το καλοκαίρι του 2003 και φέτος εκτινάχθηκε στα 103 ευρώ. Παράλληλα, πολλά είναι τα ξενοδοχεία ή μικρότερα πανδοχεία που δεν έχουν διαμορφώσει τελικές τιμές και αναμένουν τα πρώτα στοιχεία της κίνησης για να ανακοινώσουν στη συνέχεια το «τίμημα» των φετινών διακοπών.

Την ίδια ώρα, αμφίβολη είναι η αποτελεσματικότητα των ελεγκτικών οργάνων που έχει συστήσει το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο την αποφυγή υπερβολικών ανατιμήσεων στην τουριστική βιομηχανία. Αφενός, ο συγκεκριμένος φορέας παραμένει ανενεργός και αφετέρου η τάση για υπερτιμολογήσεις είναι καθολική και σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη.

Οπως και να ‘χει, καλό θα ήταν να μην οργανώσετε τις διακοπές σας στο «παραπέντε». Κι αυτό διότι, καθώς θα πλησιάζουμε προς το μεγάλο ραντεβού του Αυγούστου, η διαθεσιμότητα των ξενοδοχείων θα περιορίζεται σημαντικά, ενώ οι τιμές θα αγγίζουν απαγορευτικά επίπεδα (για υπηρεσίες μάλιστα αμφίβολης ποιότητας) καθιστώντας τελικά τις διακοπές… όνειρο θερινής νυκτός.

Προγραμματίστε εγκαίρως

«Αν ενδιαφέρεστε να κάνετε κάποια κράτηση θα πρέπει να την προγραμματίσετε το αργότερο μέχρι αρχές Μαΐου. Εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων οι τιμές θα εκτοξευτούν και τα δωμάτια που διατίθενται σε πιο λογική τιμή θα εξαφανιστούν» ήταν η ειλικρινής απάντηση της υπεύθυνης του τμήματος κρατήσεων σε ξενοδοχείο των Χανίων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή