Ευθύνες στους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ.

Ευθύνες στους επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ.

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αποδείχθηκε ούτε πιθανολογείται η διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων και συνακολούθως αξιόποινων πράξεων των πυροσβεστικών υπαλλήλων -και κατ’ επέκτασιν και των αστυνομικών και Λιμενικών- που συμμετείχαν στην επεισοδιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία πραγματοποιήθηκε τις βραδινές ώρες της 8ης προς 9η Οκτωβρίου 2003 έξω από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Αντιθέτως, προκύπτουν σημαντικές ευθύνες για τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων που διέταξαν τη βίαιη απομάκρυνση των συγκεντρωμένων ενστόλων.

Τα ανωτέρω αναφέρονται, κατά πληροφορίες, στην Εκθεση Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και ήδη βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση, όπου αναδείχθηκαν τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, κατασυκοφαντήθηκε από την κυβέρνηση καθώς υπήρξαν στελέχη της, όπως ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Φλωρίδης ο οποίος είχε πει ότι… «αγγίζει τα όρια ένοπλης στάσης»!

Στην Εκθεση αναφέρεται ότι οι συγκεντρωμένοι συναθροίσθηκαν ήσυχα και χωρίς όπλα, όπως ακριβώς επιτάσσει ο συνταγματικός νομοθέτης, έξω από το υπουργείο χωρίς να προκαλέσουν οιασδήποτε μορφής προβλήματα στην εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του, αφού δεν προέβησαν αλλά ούτε είχαν και πρόθεση να προβούν σε κατάληψη αυτού ή να επιχειρήσουν αυτήν.

Τονίζεται ότι οι επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης ζήτησαν τη διάλυση της συγκέντρωσης χωρίς τη γνώμη εισαγγελικών λειτουργών, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, παντός είδους και τύπου, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα των συγκεντρωμένων, με αποτέλεσμα τέσσερις αστυνομικοί να κινδυνεύσουν.

Στην ΕΔΕ σημειώνεται ακόμη ότι από την εξέταση των στοιχείων του φακέλου δεν προκύπτει ενοχή πυροσβεστικού υπαλλήλου -και κατ’ επέκτασιν αστυνομικών και λιμενικών- για διάπραξη πειθαρχικών παραπτωμάτων αλλά ούτε και άλλων αξιόποινων πράξεων. Αντιθέτως, εκτιμάται ότι με «τις πράξεις και παραλείψεις τους αξιωματικοί της αστυνομίας και επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων από υπερβάλλοντα και υπέρμετρο υπηρεσιακό ζήλο και καθ’ υπέρβασιν των καθηκόντων τους διέπραξαν αξιόποινες πράξεις, όπως παράβαση καθήκοντος, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση ενδεχομένως και άλλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή