Ραψωδία με αδυναμίες στην «Μπλε Οδύσσεια»

Ραψωδία με αδυναμίες στην «Μπλε Οδύσσεια»

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακραία πλην όμως ρεαλιστικά σενάρια περιελάμβανε η τριήμερη διακλαδική άσκηση ετοιμότητας Ολυμπιακής Ασφάλειας, με την κωδική ονομασία «Μπλε Οδύσσεια», η οποία πραγματοποιήθηκε σε Πειραιά και Παλαιά Φώκαια με «προσομοίωση περιβάλλοντος Ολυμπιακών Αγώνων».

Στόχος ήταν να επισημανθούν τυχόν προβλήματα συντονισμού τόσο σε περίπτωση τρομοκρατικής επίθεσης με ραδιοβιολογικά και χημικά όπλα, όσο και σε κατάσταση ομηρίας στη θάλασσα αλλά και να ελεγχθεί η δυνατότητα διαχείρισης συνεπειών και απωλειών. Μολονότι, σε γενικές γραμμές, η αντίδραση των ειδικών δυνάμεων στα σενάρια της άσκησης κρίθηκε επιτυχής, διαπιστώθηκαν δυσκολίες συντονισμού και σημαντικές καθυστερήσεις, οι οποίες υπό πραγματικές συνθήκες -ο μη γένοιτο- ίσως αποδεικνύονταν μοιραίες.

Βεβαίως, ασφαλέστερα συμπεράσματα θα προκύψουν τις προσεχείς ημέρες, οπότε και οι εμπλεκόμενοι φορείς θα επεξεργαστούν λεπτομερώς τα στοιχεία που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το πρώτο εφιαλτικό σενάριο προέβλεπε επίθεση με χημικά στον σταθμό του ΟΣΕ στον Πειραιά. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, εξερράγη βόμβα μέσα στον σταθμευμένο συρμό του τρένου. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν ακαριαία τρία άτομα, ενώ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα περίπου 50 άτομα εκτέθηκαν στο δηλητηριώδες αέριο «Σαρίν».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, γύρω από τον σταθμό δημιουργήθηκαν ζώνες ασφαλείας ωστόσο, η αντίδραση των ειδικών δυνάμεων κρίθηκε καθυστερημένη. Κατά συνέπεια, εάν επρόκειτο για πραγματικό περιστατικό, αφενός θα είχαν εκτεθεί περισσότερα άτομα στα χημικά αέρια, ενώ οι πιθανότητες να βγουν ζωντανοί κάποιοι από τους επιβάτες του τρένου θα ήταν ελάχιστες.

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στον τόπο της έκρηξης εστάλη περιπολικό, το πλήρωμα του οποίου δεν ήταν εξοπλισμένο με ειδικές στολές, οι υπεύθυνοι της ΕΛ. ΑΣ αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο ήταν απολύτως δικαιολογημένο, με δεδομένο ότι έως ότου το περιπολικό φτάσει στο σημείο παρέμενε άγνωστο εάν επρόκειτο για έκρηξη βόμβας, πόσο μάλλον ότι η βόμβα περιείχε δηλητηριώδη αέρια.

Το σενάριο ομηρίας σε κρουαζιερόπλοιο που έπλεε ανοιχτά της Παλαιάς Φώκαιας αντιμετωπίστηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν δίχως να καταγραφούν θύματα μεταξύ των «αμάχων». Τέλος, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, εντοπίστηκε κουτί με ραδιενεργό υλικό, το οποίο εκλάπη από εργοστάσιο.

Στην «Μπλε Οδύσσεια» έλαβαν μέρος συνολικά 1967 άτομα από 20 φορείς μεταξύ των οποίων η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό Σώμα, οι ένοπλες δυνάμεις, στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων και εκπρόσωποι υπουργείων. Συμβουλευτικό ρόλο είχαν οι εκπρόσωποι των χωρών της Ολυμπιακής Συμβουλευτικής Ομάδας, της Ρωσίας, της Ιαπωνίας και της Ολλανδίας, ενώ την άσκηση παρακολούθησε και μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Η άσκηση, μια από τις σημαντικότερες της Ολυμπιακής προετοιμασίας είχε ιδιαίτερη σημασία καθώς πραγματοποιήθηκε σε περιβάλλον Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ πρόκειται για τη μεγαλύτερη άσκηση «τέτοιου τύπου» που έχει πραγματοποιηθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή