Το περιβάλλον «περνάει» από την κάλπη

Το περιβάλλον «περνάει» από την κάλπη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπάρχει χώρος για το περιβάλλον σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία; Το ερώτημα αυτό προβάλλει η Greenpeace, καλώντας τα πολιτικά κόμματα να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε σχέση με την αλλαγή του κλίματος και τα μεταλλαγμένα, απευθύνοντας μάλιστα ανοιχτή επιστολή προς όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου του Κιότο, η χώρα μας δεν θα πρέπει να αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2010 περισσότερο από 25% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Ωστόσο, έως το 2000 οι εκπομπές αυξήθηκαν κατά 23,4%, ενώ αν δεν ληφθούν μέτρα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έως το 2010 οι εκπομπές θα έχουν αυξηθεί κατά 35,8% και έως το 2020 κατά 56,4%. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα μας θα κληθεί να καταβάλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ είτε σε πρόστιμα είτε για να εξαγοράσει δικαιώματα ρύπανσης. Ηδη όμως η ελληνική οικονομία είναι κατά 36% πιο σπάταλη ενεργειακά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον όρο. H Greenpeace θέτοντας το ερώτημα «Το κλίμα αλλάζει. Εσείς;» προς τους αρχηγούς των κομμάτων, προτείνει μια σειρά μέτρων στήριξης της χρήσης αιολικής και ηλιακής ενέργειας και στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο η Greenpeace καλεί τα κόμματα να πάρουν θέση, είναι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα. H εμπειρία των χωρών που καλλιεργούν μαζικά μεταλλαγμένα έδειξε ότι αυτά δεν έφεραν ούτε καλύτερες αποδόσεις ούτε μείωσαν τα φυτοφάρμακα και το κόστος όπως υπόσχονταν οι εταιρείες που τα παράγουν. Αντίθετα, οι ανησυχίες για τις βλαβερές συνέπειες στην υγεία και στο περιβάλλον συνεχώς αυξάνονται. Το 93,3% των καταναλωτών στην Ελλάδα είναι αντίθετοι στα μεταλλαγμένα. Ηδη η ENAE (ένωση νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων Ελλάδος) ψήφισε ομοφώνως ενάντια στα μεταλλαγμένα, ενώ έως τώρα 13 νομαρχίες ανακήρυξαν τους νομούς τους ζώνες ελεύθερες από μεταλλαγμένα. Με το ερώτημα «οι Ελληνες λένε όχι στα μεταλλαγμένα. Εσείς;» η Greenpeace ζητεί από τα πολιτικά κόμματα να πάρουν μια ξεκάθαρη θέση.

Είναι γνωστό ότι η φράση «προστασία του περιβάλλοντος» αποτελεί απαραίτητο συστατικό των προεκλογικών εξαγγελιών όλων των κομμάτων. Ωστόσο, όπως τόνισε ο διευθυντής του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης, «η αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων παγκόσμιας εμβέλειας δεν μπορεί να γίνει με γενικόλογες εξαγγελίες. Πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ώστε οι εξαγγελίες να γίνουν πράξεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή