H πρώτη ημέρα της δίκης ΕΛΑ

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2004. Ωρα 9.05 π. μ. Τόπος: Γυναικεία πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού – αίθουσα Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Στην θέση του προέδρου της 17 Μιχάλη Μαργαρίτη, η πρόεδρος Εφετών Ελισάβετ Μουγάκου- Μπρίλλη και στη θέση του εισαγγελέα της 17Χρ. Λάμπρου, ο συνάδελφός του Ελευθέριος Πάτσης.

17και ΕΛΑ, δύο οργανώσεις, που όσοι εκ των μελών τους ομολόγησαν συμμετοχή, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση μεταξύ τους. Δύο οργανώσεις με κοινή πορεία (σ.σ. επελεξαν τον δρόμο της ένοπλης βίας, προκειμένου να πραγματοποιήσουν όπως υποστήριξαν κοινωνικές παρεμβάσεις) που αποτέλεσαν την κύρια έκφραση τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Δύο οργανώσεις που τελικώς είχαν παράλληλη πορεία, αφού σχεδόν δύο μήνες μετά την ποινική αποτίμηση της δράσης τής 17N, χθες ξεκίνησε η ποινική διαδικασία αποτίμησης της δράσης του ΕΛΑ.

Στο εδώλιο, τις θέσεις των 19 κατηγορουμένων -τελικώς 15 καταδικασθέντων- ως μελών της 17έλαβαν τα πέντε φερόμενα ως μέλη του ΕΛΑ. Οι Αγγελέτος Κανάς, Ειρήνη Αθανασάκη, Μιχάλης Κασσίμης, Κώστας Αγαπίου και Χρήστος Τσιγαρίδας. O τελευταίος είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων που έχει ομολογήσει συμμετοχή του στον ΕΛΑ και έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη των ενεργειών της οργάνωσης έως το 1990, οπότε και αποχώρησε. Μάλιστα κατά το χθεσινό πρώτο διάλειμμα της διαδικασίας ο Τσιγαρίδας επανέλαβε τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι θα μείνει πιστός σε αυτή χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το παραμικρό για συγκατηγορουμένους του. O ίδιος διευκρίνισε ωστόσο ότι «θα παρεμβαίνω κάθε φορά που κάποιος θα προσπαθεί να σπιλώσει την ιστορία του ΕΛΑ. Γιατί ο ΕΛΑ δεν έκανε μόνο βομβιστικές επιθέσεις, αλλά και κοινωνικές παρεμβάσεις». Οταν μάλιστα κάποιος εκ των συνομιλητών του παρατήρησε ότι ο λόγος του είναι ιδιαίτερα συγκροτημένος, ο Χρήστος Τσιγαρίδας απάντησε: «Για να μην λέτε ότι μόνο ο Γιωτόπουλος είχε πνευματική υπεροχή».

Λίγο νωρίτερα, ο Κώστας Αγαπίου θέλησε να διευκρινίσει την απάντηση που έδωσε στην πρόεδρο όταν εκείνη τον εκφώνησε. «Παρών -Απών»  είχε απαντήσει ο κατηγορούμενος και στην συνέχεια αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει λέγοντας ότι έδωσε την συγκεκριμένη απόκριση, καθώς αισθάνεται ότι «βάσει των συγκεκριμένων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί μπορεί να βρίσκεται στον χώρο μόνο μορφολογικά, ανατομικά και σωματικά, αφού αισθάνεται ότι κάποιες άλλες ιδιότητές του έχουν εξοβελιστεί».

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα της δίκης των κατηγορουμένων ως μελών του ΕΛΑ η πρόεδρος της έδρας κ. Ελισάβετ Μουγάκου – Μπρίλλη, εκφώνησε τους κατηγορουμένους, έγινε η διαδικασία νομιμοποίησης των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ «με το καλημέρα σας» ετέθη και ζήτημα αναβολής ή διακοπής της δίκης, αίτημα το οποίο τελικώς -όπως αναμενόταν άλλωστε- απερρίφθη. Αιτία τα γαστρεντερολογικής φύσεως προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εκ των κατηγορουμένων Μιχάλης Κασσίμης, ο οποίος εδώ και μία εβδομάδα νοσηλεύεται στο Γενικό Κρατικό και σήμερα αναμένεται να υποβληθεί σε εγχείρηση. O Μιχάλης Κασσίμης εμφανίστηκε χθες στο δικαστήριο, προσκομίζοντας και σχετικό έγγραφο του νοσοκομείου, και ζήτησε να εκπροσωπηθεί διά των συνηγόρων του για όσο χρονικό διάστημα χρειασθεί, προκειμένου να αναρρώσει. Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημά του και από σήμερα ο κατηγορούμενος δεν θα κάθεται στο εδώλιο μαζί με τους τέσσερις συγκατηγορουμένους του. Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης η υπεράσπιση της Ειρήνης Αθανασάκη έθεσε αίτημα αναβολής ή διακοπής της δίκης κρίνοντας ότι η παρουσία του Κασσίμη είναι απολύτως αναγκαία για να καταδειχθεί η αθωότητα της Ειρήνης Αθανασάκη.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι, πλην της Ειρήνης Αθανασάκη, η οποία επιφυλάχθηκε, γνωστοποίησαν στο δικαστήριο τους μάρτυρες υπεράσπισής τους (σ.σ. κατόπιν αυτού ο συνολικός αριθμός των μαρτύρων υπεράπσισης και πολιτικής αγωγής αυξήθηκε από 405 σε 470), ενώ η πρώτη ημέρα διαδικασίας ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου, η οποία αναμένεται να συνεχισθεί σήμερα το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή