Αλαλούμ και με την ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων

Αλαλούμ και με την ηλεκτροδότηση αυθαιρέτων

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον «αέρα» βρίσκεται η διαδικασία ηλεκτροδότησης και υδροδότησης των αυθαιρέτων, που θεωρήθηκε από τα μέτρα «εκλογικής απόδοσης» της κυβέρνησης.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ επί της διαδικασίας, που μάλιστα ξεκίνησε τον Οκτώβριο, πολύ πριν από την ψήφιση του νόμου, η κατάσταση έχει όλα τα στοιχεία τραγέλαφου… αλλά και κουτοπονηριάς του ελληνικού κράτους. Αφενός, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού επιστρέφει στους Δήμους όλους τους φακέλους που της απέστειλαν για την ηλεκτροδότηση των αυθαιρέτων, αφετέρου δε «τα χαμηλά πρόστιμα για όσους δηλώσουν» που υποσχέθηκε η κ. Παπανδρέου μετατρέπονται σε… έφοδο της εφορίας επί των ιδιοκτητών.

Ηδη οι υπηρεσίες των Δήμων, που ορίσθηκαν από το ΥΠΕΧΩΔΕ ως διεκπεραιωτές των αιτήσεων, βρίσκονται σε αδιέξοδο. H ΔΕΗ επιστρέφει τους φακέλους αιτήσεων, ζητώντας να υποβάλλονται από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους (όπως άλλωστε συμβαίνει σε κάθε περίπτωση ηλεκτροδότησης ακινήτου). Ωστόσο, ο νόμος 3212/03 προέβλεπε ότι την αποστολή των αιτήσεων θα την πραγματοποιούσαν οι Δήμοι! Παράλληλα, η Επιχείρηση ζητεί απαραιτήτως και τοπογραφικό του ακινήτου, έγγραφο που στην εγκύκλιο εφαρμογής του νόμου εμφανίζονταν ως προαιρετικό. Ως αποτέλεσμα, μόνον στο δήμο Σπάτων θα πρέπει να κληθούν 1.000 τουλάχιστον πολίτες να πάρουν πίσω τους φακέλους τους και να τους υποβάλουν οι ίδιοι στις υπηρεσίες της ΔΕΗ!

Το -μέχρι τώρα διαδικαστικό- πρόβλημα παίρνει διαστάσεις εμπαιγμού εκ μέρους του κράτους, που διαμόρφωσε τη διαδικασία, μετά την παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τη βεβαίωση του ηλεκτρολόγου – εγκαταστάτη για το εσωτερικό δίκτυο του ακινήτου οφείλει να θεωρήσει η οικεία οικονομική υπηρεσία (ΔΟΥ) ενώ ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να υποβάλει ειδικό έγγραφο (E 283) στο οποίο καταγράφονται οι βασικές εργασίες ανοικοδόμησης και το κόστος τους και υποβάλλονται τα σχετικά δικαιολογητικά (τιμολόγια, βεβαιώσεις καταβολής εισφορών προς IKA κλπ).

Η υποβολή, συνεπώς, του εντύπου εκ μέρους των ιδιοκτητών αυθαιρέτων -για τα οποία προφανώς δεν υπάρχουν τιμολόγια εργολάβου ή μηχανικού και δεν επικολλήθηκαν ένσημα- τους αφήνει έκθετους σε μελλοντικούς ελέγχους της εφορίας, η οποία μπορεί να προχωρήσει σε εκτίμηση της αξίας του ακινήτου και να ζητήσει τον μη καταβληθέντα ΦΠΑ επί του 80% της αξίας ή ακόμα και να προωθήσει τα στοιχεία στο IKA προκειμένου και αυτό να εκτιμήσει τα προς ασφάλιση ημερομίσθια των εργατών! Με άλλα λόγια, ο ιδιοκτήτης απειλείται με την καταβολή υψηλών ποσών, πέραν των προστίμων διατήρησης και ανέγερσης του αυθαιρέτου!

Για το ζήτημα υπήρξε χθες συνεργασία του γεν. γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καμπέλη με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Φωτιάδη και αποφασίσθηκε ότι για τα αυθαίρετα που κτίσθηκαν προ του 1990 (σ.σ. ποιος θα το βεβαιώσει;) οι ιδιοκτήτες δεν θα υποχρεούνται στην υποβολή του E283 ενώ για τα νεότερα κτίσματα το σχετικό έντυπο θα υποβάλλεται κενό με τους ιδιοκτήτες να δεσμεύονται ότι «θα υποβάλλουν τα ζητούμενα δικαιολογητικά όταν τους ζητηθούν».

Στελέχη του ΥΠΕΧΩΔΕ διευκρίνιζαν προς την «K» «ότι θα υπάρξει σχετική οδηγία προκειμένου να μην εκτεθούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων σε ελέγχους». Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν μπορεί να λάβει και θεσμικό χαρακτήρα (μέσω νόμου) δεδομένου ότι, με αυτό τον τρόπο, το ελληνικό κράτος θα αναγνώριζε φορολογική ασυλία σε πολίτες που, ουσιαστικά, κινήθηκαν εντός της «μαύρης οικονομίας» για την οικοδόμηση της οικίας τους. Συνεπώς, ουδείς μπορεί να εγγυηθεί ότι οποιαδήποτε στιγμή στο μέλλον κάποιος έφορος ή ασφαλιστικό ταμείο δεν θα ζητήσει έλεγχο, διεκδικώντας ΦΠΑ ή ασφαλιστικές εισφορές…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή