Εθελοντική αιμοδοσία και Ολυμπιάδα

Εθελοντική αιμοδοσία και Ολυμπιάδα

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση προς όλους τους πολίτες να γίνουν εθελοντές αιμοδότες, με αφορμή και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, κάνουν οι ειδικοί γιατροί και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Οπως τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία κ. Ιωάννα Μυρίλλα και η πρόεδρος της Επιτροπής Αιμοδοσίας του υπουργείου Υγείας κ. Κωνσταντίνα Πολίτη, στην Ελλάδα κάθε χρόνο απαιτούνται περίπου 615.000 μονάδες αίματος για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Ωστόσο, κατά την ολυμπιακή περίοδο -και ειδικότερα από την 1η Μαΐου έως το τέλος Σεπτεμβρίου- υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επιπλέον 91.000-92.000 μονάδες αίματος για την κάλυψη εκτάκτων αναγκών, που μπορεί να προκύψουν με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό των ατόμων που θα επισκεφθούν τη χώρα μας. Οι ομιλήτριες αναφέρθηκαν στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα αιμοδοσίας στην Ελλάδα, τα οποία αφορούν στις εποχικές ελλείψεις αίματος (καλοκαίρι, Χριστούγεννα κ.ά.), αλλά και στη σύνθεση του αιμοδοτικού δυναμικού, καθώς οι μισοί αιμοδότες χαρακτηρίζονται περιστασιακοί, αφού είναι συνήθως συγγενείς και φίλοι των ασθενών. Οπως τόνισε η κ. Μυρίλλα, η προσφορά αίματος για τον συγγενή ή τον φίλο την ώρα της ανάγκης δεν λύνει το πρόβλημα της αιμοδοσίας, ενώ παράλληλα δημιουργεί άγχος στους ασθενείς που χρειάζονται το αίμα.

Η κ. Πολίτη αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αιμοδοσία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων προσέλκυση αιμοδοτών και βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής αιμοδοσίας. Οσον αφορά στις εισαγωγές αίματος και παραγώγων του από άλλες χώρες, η κ. Πολίτη επεσήμανε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύεται μικρή ποσότητα αίματος (περίπου 12.000 μονάδες) από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και «εάν είχαμε έστω μία επιπλέον κινητή μονάδα αιμοδοσίας και περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό, τότε δεν θα χρειαζόμασταν τη συμβολή του Ελβετικού Ερυθρού Σταυρού». H συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την καλλιτεχνική εκδήλωση «Εθελοντική αιμοδοσία και Ολυμπιακοί Αγώνες», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 8.30 μ.μ. στο Πολεμικό Μουσείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή