ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το κεντρικό πρόσωπο της δίκης

Χρηστος Τσιγαριδας: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη των ενεργειών του ΕΛΑ, αλλά αρνούμαι τις επιμέρους πράξεις που μου αποδίδονται». Κώστας Αγαπίου: «Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες και καταγγέλλω καταπάτηση των δικαιωμάτων μου. Αυτό που διαφημίζεται ως υπόθεση ΕΛΑ είναι ένα σχέδιο εξόντωσής μου». Αγγελέτος Κανάς: «Είμαι αθώος δεν έχω καμιά σχέση με την υπόθεση» Ειρήνη Αθανασάκη: «Περιμένω με οργή και αγανάκτηση τα στοιχεία που αιτιολογούν τη θέση μου εδώ». Μιχάλης Κασσίμης: «Αρνούμαι τη συμμετοχή μου. Αλλωστε δεν συμβαδίζει με τις πεποιθήσεις μου».

Είκοσι τέσσερις ώρες μετά την έναρξη της δίκης του «Επαναστατικού Λαϊκού Αγώνα» και αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η απαγγελία της κατηγορίας από τον εισαγγελέα της έδρας κ. Ελευθέριο Πατσή οι πέντε κατηγορούμενοι ως μέλη της οργάνωσης έλυσαν για πρώτη φορά τη σιωπή τους. Τοποθετήθηκαν επί της κατηγορίας, εμμένοντας άπαντες στις αρχικές τους θέσεις οι οποίες συνοπτικά συνοψίζονται σε τέσσερις αρνήσεις και ένα «ναι μεν αλλά». Πιο συγκεκριμένα:

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ: «Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. O ΕΛΑ ήταν μια οργάνωση που στόχευε με τις δραστηριότητές της να συμβάλει στην αλλαγή της κοινωνίας. Είχε όραμα για μια κοινωνία που θα ανταποκρίνεται στις επιθέσεις που γίνονται εναντίον καταπιεσμένων πολιτών. Αρνούμαι όλες τις κατηγορίες γιατί δεν είναι αληθείς, αν και από ό,τι παρατήρησα στη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ενοχή μου».  

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μπορείτε να μας διευκρινίσετε αυτό το «ο αγώνας συνεχίζεται» που αναφερόταν στην τελευταία προκήρυξη;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ: «Είχα ήδη αποχωρήσει τότε από την οργάνωση. Ξέρω όμως ότι όλες οι ομάδες το χρησιμοποιούσαν. Είναι περισσότερο σαν ένα σύνθημα, σαν ζύμωση και το βάζαν τότε. Είχε χρησιμοποιηθεί και από τη συντονιστική επιτροπή του Πολυτεχνείου την περίοδο της μεταπολίτευσης… Δεν πιστεύω να θεωρηθεί και αυτό…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Οταν λέτε ότι αρνείστε τις κατηγορίες;

ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΣΙΓΑΡΙΔΑΣ: H οργάνωση είχε πολλές δραστηριότητες, οι οποίες δεν ήταν ιεραρχημένες. Κάπου συμμετείχα κι εγώ. Θα δώσω εξηγήσεις στην απολογία μου.

Καταγγελτικός σε βάρος των διωκτικών αρχών εμφανίστηκε ο Κωνσταντίνος Αγαπίου, ο οποίος «σφυροκόπησε» την ανακριτική διαδικασία αλλά και το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. O κατηγορούμενος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων για επιχείρηση κοινωνικής εξόντωσής του και για πλύση εγκεφάλου από τα MME, ενώ αρνήθηκε τις κατηγορίες σε βάρος του.

ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΑΠΙΟΥ: «H σύλληψή μου χωρίς ένταλμα ήταν αντισυνταγματική και παράνομη. Και συνέβη με την ίδια ευκολία που όλα τα συνταγματικά, νόμιμα, δημοκρατικά δικαιώματα παραμερίζονται και παραβιάζονται. Τα όσα αναφέρθηκαν δεν με αφορούν, τα όσα ισχυρίζεστε δεν ισχύουν. O όγκος και η ποσότητα είναι αντιστρόφως ανάλογα του περιεχομένου, βαρύτητας και ουσίας. Το βούλευμα στήνει τη δίκη. Το Συμβούλιο Εφετών, αν δεν παύσει την εναντίον μου ποινική δίωξη, ουσιαστικά παραδίδει την σκυτάλη σε διαρκείς παραβάσεις εναντίον μου. Μήπως όλα αυτά με το έτσι θέλω, επιχειρούν να λειτουργήσουν σαν πλυντήριο των συνεχιζόμενων παραβιάσεων εναντίον μου αλλά και εναντίον άλλων»;

Ο Κώστας Αγαπίου αναφέρθηκε όμως και στους συγκατηγορουμένους του, πλην του Χρήστου Τσιγαρίδα. «H Ειρήνη Αθανασάκη, βαρύνεται με το έγκλημα, πέραν της γνωριμίας μας, ότι από το 1997 αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις Αρχές που ήθελαν να με ενοχοποιήσουν. O Αγγελέτος Κανάς επιχειρείται να ενοχοποιηθεί με ψευδομάρτυρες. O Μιχάλης Κασσίμης ουσιαστικά κατηγορείται λόγω του αδελφού του και επιχειρείται μέσω του ονόματός του χειραγώγηση και εντυπωσιασμός της κοινής γνώμης».

Ο Κώστας Αγαπίου μίλησε και για την πρώην σύζυγο του Αγγελέτου Κανά, Σοφία Κυριακίδου, χαρακτηρίζοντας την κατάθεσή της «κατασκευασμένη ψευδομαρτυρία με πολλές ανασκευές».

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Αγγελέτος Κανάς.

ΑΓΓ. ΚΑΝΑΣ: «Είμαι αθώος, δεν έχω καμιά σχέση και αρνούμαι όλες τις κατηγορίες. Γνωρίζω τον Τσιγαρίδα εδώ και 23 χρόνια και είχαμε επαγγελματική συνεργασία. Δεν γνώριζα ότι συμμετείχε στον ΕΛΑ και ακόμη και σήμερα μου προκαλεί κατάπληξη».

Με τη σειρά της η Ειρήνη Αθανασάκη ζήτησε να μάθει τα στοιχεία βάσει των οποίων οδηγήθηκε στη δίκη.

ΕΙΡΗΝΗ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ: «Περιμένω με οργή και αγανάκτηση στοιχεία που να αιτιολογούν τη θέση μου εδώ. Το βούλευμα είναι ένα μυθιστόρημα και μάλιστα κακογραμμένο. O μόνος που γνώριζα είναι ο Αγαπίου». Τέλος, η θέση του Μιχάλη Κασσίμη ακούστηκε διά στόματος της συνηγόρου του, δεδομένου ότι ο ίδιος νοσηλεύεται.

ΜΙΧ. ΚΑΣΣΙΜΗΣ: «Αρνούμαι τις κατηγορίες, ουδέποτε συμμετείχα στον ΕΛΑ. Είναι αντίθετο με τις πεποιθήσεις μου. H ποινική δίωξη σε βάρος μου ασκήθηκε λόγω του αδελφού μου. Ενός ανθρώπου με ήθος, ευαισθησία και αγάπη για τη ζωή, που δολοφονήθηκε το 1977».