«Οι αδικοχαμένοι των δρόμων»

«Οι αδικοχαμένοι των δρόμων»

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες άτομα, κυρίως νέα σε ηλικία, που χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στην άσφαλτο, θα μπορούσαν να είχαν σωθεί εάν οι κυβερνήσεις είχαν ασχοληθεί σοβαρά με την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και τη σωστή αντιμετώπιση των τραυματιών. Αυτό επισήμαναν χθες ειδικοί γιατροί παρουσιάζοντας παράλληλα, ένα σχέδιο στρατηγικής για την Οδική Ασφάλεια.

«Τα τροχαία αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στα άτομα ηλικίας κάτω των 40 ετών», τόνισαν σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή το συνέδριο «Τραύμα -Τροχαία Ατυχήματα» που ξεκινά σήμερα την Αίγλη Ζαππείου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οι καθηγητές χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. κ. Γεώργιος Ανδρουλάκης και Στυλιανός Κατσαραγάκης. Οπως επεσήμαναν, κάθε χρόνο συνολικά στη χώρα μας 3.000 άτομα χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας τροχαίων και άλλων ατυχημάτων. Οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 32.000 ετησίως, από τους οποίους οι 4.000 χαρακτηρίζονται ως βαριά τραυματισμένοι. Οπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, «όλες οι κυβερνήσεις έχουν αποφύγει να ασχοληθούν σοβαρά με την επίλυση του προβλήματος, εξαιτίας του μεγάλου οικονομικού κόστους που αυτό συνεπάγεται». Ειδικότερα, επισήμανε την έλλειψη ενός σωστού συστήματος καταγραφής των τροχαίων καθώς και συντονισμού και αξιολόγησης των σχετικών δράσεων που λαμβάνονται, καθώς και το κενό σε οργανωμένες υποδομές υγείας και εξειδικευμένων στην αντιμετώπιση του τραύματος επαγγελματιών υγείας.

Ο κ. Κατσαγαράκης, παρουσίασε ένα σχέδιο-πρόταση για την Οδική ασφάλεια το οποίο έχει βασικούς άξονες την πρόληψη, την προνοσοκομειακή αντιμετώπιση του πολυτραυματία, και τις εξειδικευμένες υποδομές αντιμετώπισης του Τραύματος. Ειδικότερα, για την πρόληψη ο κ. Κατσαγαράκης, επισήμανε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί το οδικό δίκτυο μεταφορικά μέσα, να γίνει πιο αποτελεσματική η αστυνόμευση στους δρόμους και να οριστούν συγκεκριμένες οδηγίες, για το ποιοι επιτρέπεται να… «πιάσουν το τιμόνι», με βάση τη σωματική και την ψυχική τους υγεία. Εμφαση πρέπει να δοθεί στη μείωση του χρόνου μεταφοράς από το σημείο του ατυχήματος στη μονάδα υγείας και στη δημιουργία συντονιστικού κέντρου με την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων που θα αξιολογεί το κάθε περιστατικό και θα αποφασίζει τον τρόπο και τη μονάδα, στην οποία θα διακομισθεί ο τραυματίας. Επίσης, απαραίτητη κρίνεται από τους γιατρούς η σωστή στελέχωση με εξειδικευμένο στο τραύμα προσωπικό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των δημόσιων νοσοκομείων καθώς και η δημιουργία Κέντρων Τραύματος, 24ωρης λειτουργίας. Με βάση τις γεωγραφικές και πληθυσμιακές ιδιαιτερότητες της χώρας, οι ειδικοί προτείνουν τη δημιουργία τριών Κέντρων Τραύματος στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη, και από ένα σε Πάτρα, Ιωάννινα, Κρήτη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και σε κάποιο νησί του Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή