ΕΛΑ: ένταση για τα μέτρα ασφαλείας

ΕΛΑ: ένταση για τα μέτρα ασφαλείας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλή ένταση και λίγη ουσία περιελάμβανε η χθεσινή τέταρτη ημέρα διαδικασίας στη δίκη των φερομένων ως μελών του ΕΛΑ, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε δυόμισι ώρες νωρίτερα, καθώς τα τακτικά και αναπληρωματικά μέλη του δικαστηρίου έπρεπε να παραστούν στην ολομέλεια του Σώματος που συνεδρίαζε για ζητήματα που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του Εφετείου.

Η επί της ουσίας διαδικασία εξαντλήθηκε στην ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και υπεράσπισης επί της ένστασης σχετικά με τη δημοσιότητα και την τηλεοπτική κάλυψη της δίκης, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται σήμερα. Επί του θέματος παρέμβαση έκανε για άλλη μία φορά και ο κατηγορούμενος Κώστας Αγαπίου ο οποίος αναφέρθηκε και πάλι σε χαρακτηρισμούς – π.χ. «αδίστακτη προσωπικότητα» – που κατά καιρούς του έχουν αποδώσει τα MME. «Αποσκοπούν στην πλύση εγκεφάλου, ενώ επιχειρείται μέσω των MME ένα πρόγραμμα εξόντωσης σε βάρος μου. Δεν το κάνουν βεβαίως από μόνα τους. Υπάρχει κουστωδία μηχανισμού και ανθρώπων που ήταν δίπλα μου από δεκαετίας και προσπαθούσαν να συλλέξουν στοιχεία εναντίον μου. Το ότι βρήκαν μόνο μία ψευδομάρτυρα είναι υπέρ μου. H δημοσιότητα στη δίκη είναι αναγκαία και δεν εξαρτάται από την απόφαση του νόμου, αλλά από την έντιμη και σωστή δημοσιογραφία» Κατά τ’ άλλα η χθεσινή ημέρα αναλώθηκε στο θέμα των μέτρων ασφαλείας και στα ειδικά μηχανήματα που έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο της γυναικείας πτέρυγας των φυλακών Κορυδαλλού προκειμένου όλοι οι εισερχόμενοι στη δικαστική αίθουσα και στο Κέντρο Τύπου να υπόκεινται σε ελέγχο για όπλα και εκρηκτικά.

Παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα ελέγχου υπάρχουν από τη δίκη της 17και επί εννέα μήνες όλοι οι παράγοντες της δίκης «υπέστησαν» τον έλεγχο, ο συνήγορος του Αγγελέτου Κανά κ. Αλεξ. Κούγιας δήλωσε στο δικαστήριο ότι θεωρεί ταπεινωτικό ως δικηγόρος να «περνάει» από τον έλεγχο και απείλησε ότι μαζί με τους άλλους υπερασπιστές του Κανά θα αποχωρήσουν από τη διαδικασία μέχρι την Τρίτη, οπότε και θα αποφανθεί ο Δικηγορικός Σύλλογος επ’ αυτού.

Ο κ. Κούγιας, μάλιστα, αφού ισχυρίστηκε ότι ο ρόλος των δικηγόρων είναι θεσμικός και δεν θα πρέπει να εξομοιώνεται με αυτόν των δημοσιογράφων και των άλλων παραγόντων της δίκης, κατήγγειλε ότι 10 αστυνομικοί τον έπιασαν και τον έβαλαν διά της βίας να περάσει από τον έλεγχο των μηχανημάτων. Από την πλευρά τους, πάντως, τα μέλη της αστυνομικής φρουράς έχουν αντίθετη άποψη και υποστηρίζουν ότι όταν ένας αστυνομικός ζήτησε ευγενικά από τον κ. Κούγια να περάσει από τον έλεγχο εξηγώντας του παράλληλα ότι απλώς εκτελεί εντολές, ο συνήγορος «έπιασε από τον λαιμό» τον αστυνομικό και τον απείλησε. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, από την πλευρα των αστυνομικών να κατατεθεί και σχετική αναφορά στον ΔΣΑ.

Τελικώς, ο κ. Κούγιας δήλωσε στο δικαστήριο ότι θα ακουλουθήσει τους κανονισμούς που αφορούν τον έλεγχο μέχρι την Τρίτη που θα αποφασίσει ο ΔΣΑ.

Θέμα σχετικά με τα μηχανήματα ελέγχου έθεσαν πάντως στο δικαστήριο και οι υπόλοιποι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στην υγεία των ανθρώπων. Κατόπιν αυτού, η πρόεδρος κ. Ελ. Μπρίλλη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διαταχθεί η διενέργεια νέας πραγματογνωμοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή