Οικολόγοι: βουλευτές και υποψήφιοι αδιαφόρησαν

Οικολόγοι: βουλευτές και υποψήφιοι αδιαφόρησαν

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H διαχείριση των μεγάλων οικολογικών προβλημάτων, τα δάση, η αειφόρος ανάπτυξη, η εισβολή των μεταλλαγμένων, η περιβαλλοντική φορολογία, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η βιοποικιλότητα, όσα εν τέλει σηματοδοτούν την προστασία του περιβάλλοντος, φαίνεται ότι αφήνουν αδιάφορους τους Ελληνες βουλευτές (εν… ενεργεία και υποψήφιους) αφού σε σχετικό ερωτηματολόγιο που τους απέστειλαν τέσσερις οικολογικές οργανώσεις απάντησαν μόνο 22! Πρόσφατα, η Ορνιθολογική Εταιρεία, το WWF Ελλάς, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και η Ελληνική Εταιρεία για την προστασία του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, έθεσαν στην κρίση των βουλευτών ένα μακρύ κατάλογο 19 ανοικτών οικολογικών προβλημάτων. Αποδέκτες ήταν οι 300 εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και άλλοι 200 υποψήφιοι τα ονόματα των οποίων είχαν ήδη συμπεριληφθεί στις λίστες των κομμάτων. Από αυτούς απήντησαν: οκτώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (υποψήφιοι και εν ενεργεία), επτά της N. Δ. (υποψήφιοι και εν ενεργεία), επτάτου ΣΥκαι όλο το KKE, όχι όμως ονομαστικά, αλλά με συλλογική επιστολή.

Χθες, οι τέσσερις οικολογικές οργανώσεις παρουσίασαν τις απαντήσεις των βουλευτών και έδωσαν την ευκαιρία στους εκπροσώπους των κομμάτων να συζητήσουν άλλη μια φορά για τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ εκπροσώπησε ο κ. Σταύρος Καμπέλης, γενικός γραμματέας του ΥΠΕΧΩΔΕ, τη Ν.Δ. ο βουλευτής Γ. Τρυφωνίδης, τον ΣΥο πρόεδρος κ. Νίκος Κωσταντόπουλος και το KKE ο κ. Σπύρος Χαλβατζής.

Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι στη μεγάλη πλειονότητά τους οι βουλευτές (συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης) συμφωνούν στην κύρωση της Σύμβασης του Ααρχους (για την πρόσβαση των πολιτών στην πληροφόρηση), στη σύσταση διυπουργικής που θα εκτιμήσει τη σημασία των διώξεων της χώρας από την E.E., στη χάραξη και την εφαρμογή σχεδίων δράσης για ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτινων πόρων, στην επιβολή περιβαλλοντικού φόρου για τη χρησιμοποίηση πηγών ενέργειας με πρώτο τον λιγνίτη κ.α.

Αντίθετα οι γνώμες διχάστηκαν για το περίφημο δασικό Νομοσχέδιο, αφού στην ερώτηση περί αντικατάστασης του πρόσφατου νόμου από κάποιο νέο που θα λαμβάνει υπόψη το συνταγματικό ορισμό του δάσους, ακόμη και αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές από το κυβερνών κόμμα απάντησαν ότι συμφωνούν.

Στην αξιολόγηση των ενεργειών της Κυβέρνησης Σημίτη για την προστασία του περιβάλλοντος ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι, από την πλειονότητα των ερωτηθέντων, το δασικό νομοσχέδιο συγκαταλέγεται πρώτο στα αρνητικά πεπραγμένα.

«Σπαταλήθηκε το περιβάλλον για πελατειακές σχέσεις» είπε ο πρόεδρος του ΣΥκ. Νίκος Κωσταντόπουλος «βρισκόμαστε σε περίοδο εκποίησης του φυσικού κεφαλαίου της χώρας και για να ανακοπεί αυτή η πορεία, χρειάζεται άμεση θεσμική θωράκιση».

Για αναθεώρηση προτεραιοτήτων έκανε λόγο ο κ. Γ. Τριφωνίδης (Ν.Δ.) ενώ ο κ. Σ. Καμπέλης αρκέστηκε να πει στους συνομιλητές του να διαβάσουν το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή