O ΟΣΕ αγνόησε σπάνια πτηνά και εξαφάνισε άλσος

O ΟΣΕ αγνόησε σπάνια πτηνά και εξαφάνισε άλσος

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Δύο μήνες πριν, το Εργαστήριο Αγριας Πανίδας του ΑΠΘ είχε επισημάνει με έγγραφό του στον ΟΣΕ την οικολογική αξία του δασυλλίου στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αρμενίου Λάρισας προκειμένου να μην γίνουν επεμβάσεις που θα κατέστρεφαν φωλιές σπάνιων αρπακτικών. O ΟΣΕ στην ιδιοκτησία του οποίου ανήκει το αλσύλλιο ύστερα από συνεννόηση με το δασαρχείο προχώρησε πρόσφατα στην κοπή δέντρων καταστρέφοντας -σύμφωνα με τους υπεύθυνους του εργαστηρίου- μεγάλο μέρος του πειραματικού προγράμματος που είχαν θέσει σε εφαρμογή στον συγκεκριμένο χώρο μελετώντας το κιρκινέζι, το γκιώνη και του νανόμπουφο που φωλιάζουν στην περιοχή. «Δεν έχουμε ακόμη προχωρήσει στην ακριβή αποτίμηση της ζημιάς που έχει γίνει» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ κ. Χρ. Βλάχος αλλά σίγουρα πολλές από τις τεχνητές φωλιές που είχαμε τοποθετήσει καταστράφηκαν από την κοπή των δένδρων».

Η ενέργεια του ΟΣΕ έχει προκαλέσει την αντίδραση του Εργαστηρίου και η εισαγγελία Λάρισας μετά τη διάσταση που έλαβε το θέμα παρήγγειλε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί αν η υλοτόμηση των πεύκων έγινε νομότυπα και αν υπήρξε παράλειψη στην εκτίμηση της οικολογικής αξίας του δασυλλίου από τους αρμόδιους. Μιλώντας στην «K» ο κ. Βλάχος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο έλλειμμα οικολογικής ευαισθησίας που παρατηρείται αρκετές φορές σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες εκφράζοντας την άποψη ότι «στο εξωτερικό ή στην Ισπανία όπου εκπονούνται προγράμματα προστασίας του κιρκινεζιού σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα είχε κοπεί ούτε κλαδάκι». Μάλιστα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται σε εξέλιξη η κατάρτιση ευρωπαϊκού προγράμματος στο πλαίσιο του Life στο οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα κι άλλες χώρες για το συγκεκριμένο είδος.

Ο κ. Βλάχος εργάζεται στην περιοχή και στο συγκεκριμένο αλσύλλιο τα τελευταία 6 χρόνια, μελετώντας σπάνια είδη πουλιών τα οποία αποδεικνύονται πολύτιμα για την γεωργία. Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 3000 ζευγάρια κιρκινεζιών το 90% των οποίων βρίσκεται στο Θεσσαλικό κάμπο.

Για την περιοχή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θεωρείται ο εξολοθρευτής των ακρίδων που συχνά πλήττουν τις καλλιέργειες. Το είδος αυτό (falco naumanni) σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μοιάζει πολύ με το βραχοκιρκίνεζο (falco tinnunculus) το κοινότερο γεράκι στην Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά συμπεριλαμβάνεται στα παγκόσμια απειλούμενα είδη. Το Birdlife International διαπιστώνει ότι τις τελευταίες δεκαετίες η μείωση των πληθυσμών του είναι ραγδαία. Εξάλλου από πολλά χωριά έχει ήδη εξαφανιστεί όπως κι από πολλές χώρες της Ευρώπης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή