Σε συνθήκες «κατάψυξης» όλη η Ελλάδα

Σε συνθήκες «κατάψυξης» όλη η Ελλάδα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επέλαση του χιονιά σάρωσε χθες τη χώρα, σφοδρές χιονοπτώσεις αναμένονται και σήμερα, οι δρόμοι μετατράπηκαν σε παγίδες, η παροδοσιακή Τσικνοπέμπτη υπέστη «βαρύ πλήγμα» από τις εξόδους που ακυρώθηκαν. O χιονιάς έφθασε νωρίς το βράδυ στην Αττική, προκαλώντας έμφραγμα στους (επικίνδυνους) δρόμους της πρωτεύουσας, πυκνό χιόνι έπεφτε ακόμα και στα νότια προάστια, ενώ σε λευκό κλοιό βρέθηκαν σε ελάχιστη ώρα οι βόρειες περιοχές του νομού. Πολλά αυτοκίνητα παρέμειναν εγκλωβισμένα στην Πάρνηθα, «σημειωτόν» διεξαγόταν η κυκλοφορία σε όλους τους κεντρικούς άξονες της πόλης, ενώ οι αντιολισθητικές αλυσίδες ήταν απαραίτητες στην εθνική οδό από το ύψος της Κηφισιάς. Σε όλη τη χώρα ο υδράργυρος βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και από νωρίς το βράδυ καταγράφονταν θερμοκρασίες ώς και -15, για σήμερα μάλιστα αναμένεται περαιτέρω πτώση. Την ίδια ώρα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες και να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή καθώς σήμερα θα επικρατήσει στις περισσότερες περιοχές της χώρας «ολικός παγετός» με τον υδράργυρο να παραμένει όλο το 24ωρο κάτω από το μηδέν. Με απόφαση των νομαρχιών Ανατολικής και Δυτικής Αττικής καθώς και της νομαρχίας Αθηνών, τα σχολεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά, όπως και σε Πόρο, Τροιζηνία και Πέραμα.

Οι σφοδρές χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και σήμερα στην Αττική, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ πολικό ψύχος θα επικρατήσει σε όλη τη χώρα. Στη Μαλακάσα ο υδράργυρος θα έδειχνε σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις προβλέψεις -7, ενώ η ανώτερη θερμοκρασία σήμερα στο λεκανοπέδιο της Αττικής θα είναι μόλις 1 βαθμός Κελσίου και στη Θεσσαλονίκη -2. Οπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν οι επιφανειακοί σωλήνες.

Μολονότι τα κέντρα αποχιονισμού των νομαρχιών ολόκληρης της χώρας βρίσκονταν από χθες σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να παραμείνουν ανοιχτοί οι κύριοι οδικοί άξονες, αρκετοί δρόμοι αποκλείστηκαν, ενώ πολλά αυτοκίνητα και νταλίκες ανατράπηκαν εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος. Ειδικότερα, απαραίτητες ήταν οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, από τα Καμένα Βούρλα μέχρι την είσοδο της Λαμίας, όπου χθες το χιόνι είχε καλύψει το οδόστρωμα, δυσχεραίνοντας την κίνηση των οχημάτων. Εκατοντάδες αυτοκίνητα παρέμειναν έως αργά ακινητοποιημένα στο ύψος του Μώλου όπου μια νταλίκα εξετράπη. Αλλα πέντε IX εξετράπησαν στο ύψος των Θερμοπυλών, ενώ εγκλωβισμένοι παρέμειναν για περισσότερο από μία ώρα οδηγοί δεκάδων οχημάτων και στο 190ο χλμ. καθώς λόγω της χιονόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία. Οξυμένα ήταν τα προβλήματα και στην περιοχή του Μαρτίνου.

Την ίδια ώρα, με αλυσίδες διεξαγόταν η κυκλοφορία από Λαμία προς Δομοκό. Με πολλά προβλήματα διεξαγόταν επίσης η συγκοινωνία από Λαμία προς Καρπενήσι και από Λαμία προς Αμφισσα, ενώ αποκλεισμένα παρέμεναν έως αργά χθες το βράδυ πολλά χωριά στη Φθιώτιδα.

Σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν και στο οδικό δίκτυο της Μακεδονίας και της Θράκης, όπου η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν σχεδόν παντού απαραίτητη

Χθες το βράδυ, λόγω των ισχυρών ανέμων, ακυβέρνητο έμεινε το φορτηγό πλοίο «Χριστίνα» ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ευβοίας. Στο πλοίο επέβαιναν 9 Ελληνες ναυτικοί ενώ πλησίον του «Χριστίνα» κατέπλευσαν παραπλέοντα σκάφη για την παροχή βοήθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή