H «σύγχρονη» Αττική Οδός ανέτοιμη στον χιονιά

H «σύγχρονη» Αττική Οδός ανέτοιμη στον χιονιά

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O «πλέον σύγχρονος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης», η Αττική Οδός «υποκλίθηκε» στην επίθεση του χιονιά.

Από το απόγευμα της Πέμπτης έως και το βράδυ της Παρασκευής, ο μοναδικός, όπως τουλάχιστον προβαλλόταν, αξιόπιστος άξονας του Λεκανοπεδίου αντιμετώπισε πλήθος προβλημάτων. Το τμήμα από Μεταμόρφωση μέχρι Ελευσίνα παρέμενε μέχρι αργά χθες αποκλεισμένο και σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο η κίνηση, όταν ήταν δυνατή, προϋπέθετε χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αττικής Οδού δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην πρόκληση, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων και τις πρόσφατες αναφορές της κατασκευαστικής κοινοπραξίας για την επάρκεια των μηχανισμών εξυπηρέτησης του δικτύου.

Ως βασικός στόχος, από το απόγευμα της Πέμπτης, ετέθη να διατηρηθεί ανοιχτή η πρόσβαση προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το μεγαλύτερο μέρος των 10 μηχανημάτων εκχιονισμού και ρίψης αλατιού επιστρατεύθηκαν γι’ αυτόν το σκοπό, χωρίς όμως τελικό αντικείμενο, δεδομένου ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» είχε αναστείλει τη λειτουργία του! O υπόλοιπος μηχανισμός δεν επαρκούσε για να καθαρισθεί το τμήμα από Μεταμόρφωση προς Ελευσίνα, ενώ την κατάσταση επιδείνωσε, από τα ξημερώματα της Παρασκευής, η μηδενική ορατότητα στην περιοχή που καθιστούσε ιδιαιτέρως επικίνδυνη ακόμη και τη σκέψη χρήσης ενός εκχιονιστικού, καθώς υπήρχε ο κίνδυνος να παρασυρθεί κάποιο ακινητοποιημένο όχημα.

Στο χάος που προκλήθηκε στον άξονα, σημαντική ευθύνη φέρουν και οι χρήστες, σε αρκετούς εκ των οποίων επετράπη να κινηθούν χωρίς να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες. Ως αποτέλεσμα, ακόμη και τμήματα του οδοστρώματος από τα οποία είχαν περάσει εκχιονιστικά, ήταν απροσπέλαστα, καθώς αυτοκίνητα ακινητοποιούνταν στη μέση της μόνης λωρίδας κυκλοφορίας! Αυτό συνέβη και το μεσημέρι της Παρασκευής, στο τμήμα από Κηφισιά μέχρι Γλυκά Νερά. Στην κατεύθυνση προς το αεροδρόμιο «δίπλωσε» μία νταλίκα ενώ, την ίδια στιγμή, ένα λεωφορείο ακινητοποιήθηκε στο ρεύμα προς Μεταμόρφωση. Οι υπηρεσίες της Αττικής Οδού εξέτρεπαν προς τη Λεωφ. Κηφισίας την κυκλοφορία προς το Αεροδρόμιο, ενώ στην κατεύθυνση προς Μεταμόρφωση, τα αυτοκίνητα κινούνταν για αρκετή ώρα ανάποδα στη Λεωφ. Μαραθώνος.

Από τις πρώτες ώρες του χιονιά, η κατάσταση στον άξονα ήταν… άναρχη. Αυτοκίνητα κινούνταν με ελάχιστη ορατότητα αντίθετα στο ρεύμα, άλλα επιχειρούσαν να ξεπεράσουν τους προπορευόμενους που δίσταζαν να προχωρήσουν και, τελικά, εγκλωβίζονταν στις διπλανές λωρίδες όπου το χιόνι, με τη βοήθεια των εκχιονιστικών, ξεπερνούσε το ένα μέτρο! Σε αυτό το χάος, τα μηχανήματα εκχιονισμού της Αττικής Οδού λειτούργησαν και ως «οχήματα μεταφοράς προσωπικού», αφού αρκετοί εγκλωβισμένοι επιβάτες, στο τμήμα Μεταμόρφωση – Ελευσίνα, οδηγήθηκαν στο μόνο «ζεστό» και με ανοιχτή πρόσβαση χώρο, στο Θριάσιο Νοσοκομείο.

Κλειστή παρέμεινε για αρκετές ώρες και η περιφερειακή Υμηττού. Στην έξοδο της Αγ. Παρασκευής, όπου ο δρόμος έχει μεγάλη κλίση, δύο αυτοκίνητα γλίστρησαν στον πάγο που είχε σχηματισθεί και συγκρούσθηκαν μεταξύ τους κλείνοντας το δρόμο. Τα συνεργεία της Αττικής Οδού αναγκάστηκαν να δημιουργήσουν παράκαμψη στο τμήμα ενώ όσοι οδηγοί είχαν, στο μεσοδιάστημα, εγκλωβισθεί στο τμήμα, απελευθερώθηκαν κινούμενοι αντίθετα στο ρεύμα.

Τα περιστατικά άρχισαν να περιορίζονται χθες το μεσημέρι, εξαιτίας της αυτοσυγκράτησης των Αθηναίων που αποφάσισαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Αλλωστε, η μη καταβολή διοδίων, που αποφάσισε η εταιρεία «Αττικές Διαδρομές», από το βράδυ της Πέμπτης και μέχρι την πλήρη επαναλειτουργία του άξονα, κάθε άλλο παρά δελεαστική ήταν δεδομένων των καιρικών συνθηκών.

«Ο χιονιάς παρέλυσε και την πολιτική ζωή»

Τον… γύρο του κόσμου έκανε η κακοκαιρία που πλήττει τη χώρα μας. Στην ανταπόκριση του πρακτορείου Ρόιτερς, αναφέρεται ότι η σφοδρή χιονόπτωση -για την οποία όμως είχαν προειδοποιήσει έγκαιρα οι μετεωρολόγοι- παρέλυσε τη χώρα καθηλώνοντας στο έδαφος τα αεροπλάνα, κρατώντας δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και αποκλείοντας τις εθνικές οδούς, με αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να ταλαιπωρούνται. Το Ρόιτερς κάνει ειδική αναφορά και στην είδηση της ακύρωσης της τελετής παράδοσης του υπουργείου Εξωτερικών από το Γιώργο Παπανδρέου, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ο χιονιάς παρέλυσε και την πολιτική ζωή της Ελλάδας».

Δεν θα μπορούσε, τέλος, να λείψει και η αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Μολονότι η Αθήνα που τον Αύγουστο θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι συνηθισμένη στο χάος και το μποτιλιάρισμα, το χιόνι τη μετέτρεψε χθες σε πόλη-φάντασμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή