«Γολγοθάς» η εθνική των εγκλωβισμένων…

«Γολγοθάς» η εθνική των εγκλωβισμένων…

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δραματικές ώρες έζησαν εκατοντάδες οδηγοί αυτοκινήτων και επιβάτες λεωφορείων, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού, «δυο βήματα» από την πρωτεύουσα. Δεκάδες λεωφορεία ΚΤΕΛ από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, που είχαν ξεκινήσει από το απόγευμα της Παρασκευής με προορισμό την Αθήνα, ακινητοποιήθηκαν. Οι οδηγοί και οι επιβάτες καλούσαν μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών τους αρμοδίους του κρατικού μηχανισμού να επιδείξουν ευαισθησία και να τους απεγκλωβίσουν, καθώς, όσο οι ώρες περνούσαν, γινόταν όλο και περισσότερο αισθητή η έλλειψη τροφίμων και νερού, αλλά και το κρύο. Στην ίδια θέση βρέθηκαν και εκατοντάδες οδηγοί I.X. αυτοκινήτων (συνολικά εγκλωβίσθηκαν στο ύψος του Σχηματαρίου 450 αυτοκίνητα και άλλα 100 στον Σείριο). Μάλιστα, αρκετά οχήματα έμειναν ακόμη και από βενζίνη, καθώς αν και ακινητοποιημένοι, οι οδηγοί κρατούσαν αναμμένες τις μηχανές για να ζεσταίνονται.

Από την Πυροσβεστική διατέθηκαν 50 συνεργεία στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, από τον κόμβο της Κηφισίας μέχρι τη Λαμία, προκειμένου να βοηθούν στον απεγκλωβισμό των ακινητοποιημένων οχημάτων. Σημαντικό πρόβλημα προκλήθηκε στο Μαρτίνο από νταλίκες που δίπλωσαν. Επιπλέον, τέθηκαν σε λειτουργία οι επτά Σταθμοί Βάσης σε: Αρτεμίσιο, Αγίου Θεοδώρους, Υλίκη, Αγιο Παντελεήμονα, Τέμπη, Βελεστίνο και Μαλακάσα. Στο Σχηματάρι μετέβησαν και πέντε διμοιρίες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. για να μεταφέρουν στους εγκλωβισμένους τρόφιμα και κουβέρτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Κώστας Σκανδαλίδης επέρριψε μέρος της ευθύνης για την κατάσταση που προκλήθηκε στην εθνική οδό στους εγκλωβισμένους οδηγούς. Οπως είπε, πολλοί οδηγοί αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τα αυτοκίνητά τους όπως τους ζητήθηκε από άνδρες της Πυροσβεστικής που έφθασαν για να τους βοηθήσουν και πρόσθεσε ότι σε βοήθειά τους κινήθηκαν ερπυστριοφόρα οχήματα του Στρατού με κουβέρτες και τρόφιμα. Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τους οδηγούς να αφήσουν τα οχήματά τους, καθώς προέχει η υγεία τους.

Η Αττική ουσιαστικά αποκόπηκε από την υπόλοιπη χώρα, καθώς στην εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου η κίνηση γινόταν μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες και μάλιστα στο ρεύμα εισόδου διακόπηκε για αρκετές ώρες όταν δίπλωσαν νταλίκες στο ύψος του Ασπροπύργου. Στην εθνική Αθηνών – Λαμίας το ρεύμα εξόδου παρέμενε κλειστό μέχρι αργά χθες στο ύψος της Νέας Κηφισιάς, ενώ μέχρι το μεσημέρι κλειστό ήταν στο ύψος του Καπανδριτίου και το ρεύμα εισόδου.Δ. A.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή