H πρωτεύουσα εκτός λειτουργίας

H πρωτεύουσα εκτός λειτουργίας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επέλαση του σφοδρότατου κύματος κακοκαιρίας, που άρχισε να εκδηλώνεται στα βόρεια της χώρας από το πρωί της Πέμπτης για να μετακινηθεί από το μεσημέρι και μετά στην Κεντρική και Νότιο Ελλάδα, αλλά και ανατολικά, φέρνοντας το χιόνι ακόμη και στα νησιά των Κυκλάδων, έβαλε κυριολεκτικά ολόκληρη την Ελλάδα στην κατάψυξη μέσα σε λίγες ώρες. Οι ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες (το θερμόμετρο σε ελάχιστες περιοχές ξεπέρασε το 0), σε συνδυασμό με την έντονη και πολύωρη χιονόπτωση, δημιούργησαν μία άνευ προηγουμένου κατάσταση παραλυσίας. Με ιδιαίτερη σφοδρότητα η κακοκαιρία έπληξε την Αττική, αποκόβοντας ουσιαστικά τον νομό από την υπόλοιπη χώρα, καθώς προκλήθηκαν σοβαρότατα προβλήματα στο εθνικό οδικό δίκτυο, ενώ μεγάλα τμήματα του επαρχιακού δικτύου που οδηγεί σε απομακρυσμένες περιοχές της Αττικής, αποκλείστηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων ήταν απαραίτητη ακόμη και στις κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν παγετό, με αποτέλεσμα η ολισθηρότητα να δημιουργεί εικόνες πανικού. Αιφνιδιασμένοι από τη δριμύτητα των καιρικών φαινομένων οι κάτοικοι της Αττικής προσπαθούσαν να καλύψουν τις ανάγκες τους κυριολεκτικά όπως – όπως, μια και προέκυψαν σημαντικότατα προβλήματα σε όλες τις δραστηριότητες, που δυσκόλεψαν την καθημερινότητα. Οι συγκοινωνίες υπολειτούργησαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα μετακίνησης.

Η κινητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, που βρίσκεται συνεχώς σε κατάσταση συναγερμού από το μεσημέρι της Πέμπτης αλλά και η κινητοποίηση του μηχανισμού νομαρχιών και δήμων, δεν στάθηκαν αρκετά για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Το οδικό δίκτυο της Αττικής ουσιαστικά αφέθηκε στο έλεος της κακοκαιρίας. Ακόμη και η υπερσύγχρονη Αττική Οδός έγινε έρμαιο του χιονιά, με αποτέλεσμα να κλείσουν μεγάλα τμήματά της. Επιβεβλημένη ήταν η χρήση αλυσίδων στις λεωφόρους Κηφισίας και Μεσογείων, λόγω πάγου στο οδόστρωμα. Μόνο με αλυσίδες κινούνταν τα οχήματα στη λεωφόρο Μαραθώνος από το γήπεδο της Παλλήνης προς τη Νέα Μάκρη, στη λεωφόρο Σπάτων από το Σταυρό μέχρι τη Λούτσα και στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου. Αδιάβατες για τα οχήματα ήταν στο μεγαλύτερο τμήμα τους οι λεωφόροι Διονύσου, Πεντέλης και Φυλής, ενώ κλειστή παρέμεινε η λεωφόρος Πάρνηθας από τη συμβολή με τη λεωφόρο Καραμανλή μέχρι το καζίνο. Το δευτερεύον οδικό δίκτυο ετέθη ουσιαστικά εκτός λειτουργίας σε πολλούς δήμους της Αττικής.

Περισσότερες από 500 κλήσεις έγιναν μέχρι αργά χθες το απόγευμα στην Πυροσβεστική αλλά και στην Αμεση Δράση από άτομα που είχαν κάποιο πρόβλημα υγείας και ήταν απαραίτητη η μεταφορά τους σε κάποιο νοσοκομείο. Συνολικά 230 περιπολικά της Αστυνομίας κινούνταν συνεχώς στους δρόμους, προκειμένου να είναι περισσότερο άμεση η επέμβασή τους, ενώ σε επιφυλακή βρίσκονταν και δεκάδες οχήματα της Πυροσβεστικής. Σε πλήρη ετοιμότητα ετέθησαν και δέκα διμοιρίες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ. ΑΣ. Πολλές από τις κλήσεις αφορούσαν μεταφορά νεφροπαθών για αιμοκάθαρση, ενώ μεταφέρθηκαν σε μαιευτήρια και ετοιμόγεννες γυναίκες. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνονταν συνεχώς εκκλήσεις για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες, ενώ γίνονται συστάσεις στους πολίτες να αποφεύγουν να μετακινηθούν με τα οχήματά τους και να ειδοποιούν την Πυροσβεστική και την Αστυνομία. H Πυροσβεστική συμμετείχε και στις προσπάθειες εκχιονισμού των κεντρικών αρτηριών, διαθέτοντας 300 πυροσβέστες και 100 οχήματα διαφόρων τύπων.

Τα σχολεία

Η πρωτεύουσα της χώρας ουσιαστικά ετέθη εκτός λειτουργίας. Τα σχολεία σε ολόκληρο το νομό Αττικής παρέμειναν κλειστά, όπως και τα δικαστήρια. Οι δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις υπολειτούργησαν, καθώς οι εργαζόμενοι συνάντησαν μεγάλη δυσκολία στις μετακινήσεις τους. Από τον παγετό σημειώθηκαν σημαντικά προβλήματα στο δίκτυο υδροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής. Πολλά σπίτια έμειναν χωρίς νερό από σπασμένους σωλήνες, ενώ προβλήματα παρουσιάσθηκαν και στην ηλεκτροδότηση δήμων της βορειοανατολικής Αττικής. Με καθυστέρηση έγινε η τροφοδότηση των νοσοκομείων «Ευαγγελισμός» και «Ελενα» με πετρέλαιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί ανησυχία για τον κίνδυνο να μείνουν τα δύο νοσοκομεία χωρίς θέρμανση. Τελικά, από χθες το μεσημέρι η Ανατολική Αττική ετέθη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομαρχίας Αθηνών, διατέθηκαν σε δήμους για την προσπάθεια αντιμετώπισης του χιονιού και του παγετού 14 συνεργεία με εκχιονιστικά μηχανήματα, φορτηγά και εργάτες και 800 τόνοι αλάτι. Στο δήμο Αθηναίων, με εντολή της δημάρχου κ. Ντόρας Μπακογιάννη, τρία εκχιονιστικά και τρία γκρέιντερ δούλευαν για να κρατούν ανοιχτές τις προσβάσεις στα νοσοκομεία και για τον καθαρισμό περιοχών με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως ο περιφερειακός Λυκαβηττού, ο περιφερειακός Πολυγώνου και άλλες κεντρικές οδικές αρτηρίες. Παράλληλα, συνεργεία του δήμου Αθηναίων ανέλαβαν να κρατήσουν ανοιχτό το δρόμο προς τη χωματερή των Ανω Λιοσίων, ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα και στην εναπόθεση απορριμμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή