Εξυπνα φάρμακα αναγνωρίζουν… ασθενή γονίδια

Εξυπνα φάρμακα αναγνωρίζουν… ασθενή γονίδια

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Επανάσταση στην αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων ασθενειών υπόσχονται τα «έξυπνα φάρμακα» τα οποία είναι σήμερα ο στόχος εκατοντάδων ερευνητικών εργαστηρίων και φαρμακοβιομηχανιών σ’ όλο τον κόσμο. Τα φάρμακα αυτά έχουν ειδική και συνεπώς «έξυπνη δράση» δηλαδή ελέγχουν το DNA μας και είναι αποτελεσματικά μόνο σε όσους τα χρειάζονται. Οι αλλαγές που θα προκύψουν από τη χρήση τους θα συζητηθούν στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φαρμακολογίας που θα πραγματοποιηθεί σήμερα και αύριο στην Θεσσαλονίκη.

Μεταξύ των ομιλητών ο Ελβετός καθηγητής U.Meyer ο οποίος θα μιλήσει για τις περιπτώσεις που κάποια από τα σκευάσματα μπορούν να βλάψουν όσους έχουν συγκεκριμένο DNA. Οπως πρόσφατα έχει δημοσιευτεί κάποια φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν και το θάνατο ως παρενέργεια της χρήσης τους. Ωστόσο όπως ανέφερε μιλώντας στην «K» ο αναπληρωτής καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Γ. Καρακιουλάκης με μια απλή εξέταση γονιδίων του ασθενούς (δεν είναι διαδεδομένη στην Ελλάδα) είναι εφικτό να γνωρίζει κάποιος που πάσχει π.χ. από Αλτσχάιμερ, εκ των προτέρων ποιες φαρμακευτικές ουσίες πρέπει να αποφεύγει. H φαρμακογενετική (επίδραση γονιδίων στο φάρμακο) και η φαρμακογενομική (επίδραση των φαρμάκων πάνω στα γονίδια) είναι τα δύο μεγάλα ερευνητικά πεδία της σύγχρονης φαρμακολογίας.

Στατιστικά στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν 100.000 θανάτους και 2.000.000 εισαγωγές στα νοσοκομεία ετησίως λόγω ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων με ετήσιο κόστος 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια. (Στην Ελλάδα είναι 2.500 θάνατοι και 110 εκατ. ευρώ κόστος). «Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία οφείλονται» τονίζει ο κ. Καρακιουλάκης «σε αρκετούς λόγους μεταξύ των οποίων και στην παράλειψη εκ μέρους του γιατρού να ζητήσει έλεγχο γονιδίων του ασθενούς για γενετικό πολυμορφισμό πριν από τη χορήγηση φαρμάκων. Το αποτέλεσμα για μερικούς ασθενείς είναι η θεραπεία να είναι τοξική ή και θανατηφόρος ενώ σε άλλες περιπτώσεις αναποτελεσματική. Αυτό οφείλεται στα γονίδια αλλά αφορά συγκεκριμένα φάρμακα και για συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες», συμπληρώνει ο καθηγητής, «όπως τον καρκίνο του μαστού ή τη νόσο Αλτσχάιμερ». Το ζήτημα του ελέγχου το έχουν θέσει στις ΗΠΑ οι ασφαλιστικές εταιρείες επειδή πληρώνουν τεράστια ποσά.

Ξεχωριστή είναι η περίπτωση του Ελληνοαμερικανού επιστήμονα δρ Γ. Γιαγκόπουλου ο οποίος ηγείται προσπάθειας για την κατασκευή νέων βιοτεχνολογικών φαρμάκων γνωστών ως traps (παγίδες) που δρουν στον οργανισμό δεσμεύοντας τις «κακές» εκείνες ουσίες που προκαλούν μια ασθένεια και θεραπεύουν αποτελεσματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή