Καμία βοήθεια στους μικρομεσαίους

Καμία βοήθεια στους μικρομεσαίους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κρατική αρωγή περιορίστηκε στην κατοικία, αφήνοντας τις μικρές επιχειρήσεις εντελώς αβοήθητες. Πολλές από αυτές υπέβαλαν αιτήσεις στη νομαρχία, το ΤΑΣ (Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) ή άλλους φορείς, αλλά δεν βρήκαν ανταπόκριση. «Οχι μόνο δεν είχαν προβλεφθεί σχετικά κονδύλια, αλλά και στα απογραφικά δελτία δεν υπήρχε καν η κατηγορία ««βιομηχανία ή βιοτεχνία σε κατοικία»», επισημαίνει ο κ. Χατζημιχάλης. Ετσι, σε κάποιες περιπτώσεις, η αρωγή για την κατοικία χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να ξαναλειτουργήσει η παραγωγή.

Πρόστιμα

Ενα από τα πιο μεγάλα προβλήματα ήταν οι πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στους ελέγχους των ζημιών. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο έκανε αυτοψίες και καταγραφή ζημιών σε εξοπλισμό και υλικά, δεν προχώρησε σε υλική υποστήριξη των μονάδων. Το IKA και η εφορία δεν έκαναν καμία διευκόλυνση (πίστωση χρόνου οφειλών). Αντίθετα, επιβλήθηκαν πρόστιμα λόγω καθυστερήσεων στην εξόφληση οφειλών.

Ημινόμιμες

Ούτε μπορούσαν οι πληγείσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις να επωφεληθούν από τα μέτρα της πολιτείας για την κατηγορία «βιομηχανία». Κατ’ αρχήν, γιατί προσέκρουαν στο εμπόδιο των αδειών (λειτουργίας, εγκατάστασης, κτιρίου) τις οποίες πολλές τέτοιες επιχειρήσεις δεν διαθέτουν γιατί θεωρούν ότι δεν αξίζει να αποκτήσουν. Προκειμένου να μειώσουν το κόστος λειτουργίας, λειτουργούν στο μεταίχμιο μεταξύ νομιμότητας και άτυπων πρακτικών που αποκρύπτονται με τη διάχυση στον αστικό ιστό, πρακτικών όπως η ατομική και οικογενειακή υπερεργασία, οι «παραλείψεις» στις πληρωμές εισφορών, η απόκρυψη μέρους δραστηριότητας…

Αν σ’ αυτήν τη γραφειοκρατία, προσθέσουμε τις ασάφειες και τις σύνθετες διαδικασίες για την κατηγορία «βιομηχανία» (στην κατηγορία «κατοικία» οι διαδικασίες είναι πολύ πιο απλές), τις καθυστερήσεις στις αυτοψίες και τα κόστη για μελέτες και εγκρίσεις αδειών, καταλαβαίνουμε γιατί οι σεισμόπληκτοι μικρομεσαίοι δεν ήταν δυνατόν να πάρουν κρατική βοήθεια, αλλά και γιατί εκφράστηκαν με απαξιωτικά σχόλια για τους φορείς και παράλληλα με κάποια περηφάνια για την αποκατάσταση των ζημιών με ίδια μέσα.

Ομως ακόμη και άδειες να διέθεταν, και τα κόστη αυτοψιών και μελετών να μπορούσαν να «σηκώσουν», η κρατική συνδρομή (δωρεάν αρωγή και άτοκο δάνειο) ισοδυναμούσε με το 50% της πραγματικής δαπάνης για επισκευή ή ανακατασκευή. Οι επιχειρήσεις, φορτωμένες ήδη με δάνεια πριν από το σεισμό, δεν θα μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πρόσθετη υποχρέωση του νέου δανείου και στην πρόσθετα απαιτούμενη επένδυση για την αποκατάσταση του κτιρίου.

Κλείνουν τα μάτια

Οι αρμόδιοι φορείς, συμπεραίνει η έρευνα, «λειτουργούν με μια εικόνα επιχείρησης ιδεατή, δεν έχουν περιθώρια ευελιξίας για να προσαρμόσουν τα προγράμματά τους στα χαρακτηριστικά των πραγματικών επιχειρήσεων. Από την άλλη, κλείνουν τα μάτια στις επιπτώσεις που έχει αυτή η παραβατικότητα στους όρους υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων».

«Η πάγια πρακτική του ελληνικού κράτους να χορηγεί σεισμοδάνεια για την αποκατάσταση των κτιρίων, με ενιαίο αδιαφοροποίητο τρόπο, είτε πρόκειται για κατοικίες είτε για επιχειρήσεις, είναι αποτυχημένη», καταλήγει ο κ. Χατζημιχάλης. Τι πρέπει να γίνει; «Αφενός πρέπει η πολιτεία και η κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτών επιχειρηματιών, να προετοιμαστούν για καταστάσεις όπως ο σεισμός, και αφετέρου θα πρέπει να σκεφτούν πώς το σεισμικό φαινόμενο θα μπορούσε να ανοίξει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Στις επιχειρήσεις, εκτός από τα κτίρια, το κύριο πρόβλημα είναι η συνέχιση της παραγωγής. O σεισμός καταστρέφει επισφαλείς υποδομές που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να αντικατασταθούν αλλά δημιουργεί και κενά στον αστικό ιστό, ευκαιρίες αναδιοργάνωσης των χρήσεων γης, αλλάζει νοοτροπίες για την υπερεκμετάλλευση της αστικής γης. Το παράδειγμα της Δ. Αθήνας θα πρέπει να βοηθήσει στην αναθεώρηση πολλών από τις στρατηγικές της πολιτείας και των ιδιωτών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή