Περί πολιτικού εγκλήματος στη δίκη ΕΛΑ

Περί πολιτικού εγκλήματος στη δίκη ΕΛΑ

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O ένας έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για τη συμμετοχή του στον ΕΛΑ. O άλλος αρνείται οποιαδήποτε συμμετοχή και αποδίδει την εμπλοκή του στην υπόθεση στο όνομα που φέρει. Οι θέσεις του Χρήστου Τσιγαρίδα και του Μιχάλη Κασσίμη είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή ανάπτυξη της ένστασης που αφορά αναρμοδιότητα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να δικάσει την υπόθεση του ΕΛΑ (σ. σ. τη στήριξαν και οι πέντε κατηγορούμενοι) οι συνήγοροι υπεράσπισης των Τσιγαρίδα και Κασσίμη επιχειρηματολόγησαν επί του πολιτικού εγκλήματος. Οτι δηλαδή τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνται οι Τσιγαρίδας και Κασσίμης είναι πολιτικά και ως εκ τούτου θα πρέπει να δικαστούν από Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο. «Δεν θα πρέπει η έννοια του πολιτικού εγκλήματους να σβηστεί στη χώρα μας, να μείνει ένα άδειο πουκάμισο. Θα πρέπει να αποδοθεί στους κατηγορούμενους» είπε ο κ. Δημ. Μπελαντής, συνήγορος υπεράσπισης του Μιχάλη Κασσίμη, ενώ η συνήγορος υπεράσπισης του Χρήστου Τσιγαρίδα κ. Μαρίνα Δαλιάνη, αφού ανέπτυξε τη θέση ότι τα πολιτικά εγκλήματα δικάζονται από μικτά ορκωτά δικαστήρια, διευκρίνισε ότι ο νομοθέτης στα πολιτικά εγκλήματα δεν επιφυλάσσει ευνοϊκή, αλλά απλά διαφορετική μεταχείριση.

Από την πλευρά τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των Αγγελέτου Κανά, Ειρήνης Αθανασάκη και Κώστα Αγαπίου συμφώνησαν ότι αρμόδιο να δικάσει την υπόθεση είναι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο, όχι όμως επειδή τα εγκλήματα είναι πολιτικά, αλλά επειδή στο κατηγορητήριο περιέχονται ανθρωποκτονίες και απόπειρες ανθρωποκτονιών, αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οσο για τον νέο νόμο σχετικά με την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα, ο οποίος εξουσιοδοτεί το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να δικάζει τέτοιου είδους αδικήματα εφόσον αυτά είναι προϊόν οργανωμένης ομάδας (σ. σ. όπως στην περίπτωση του ΕΛΑ και της 17N), οι συνήγοροι υπεράσπισης υποστήριξαν ότι είναι αντισυνταγματικός αφού αφαιρεί αρμοδιότητες από τα μικτά ορκωτά δικαστήρια.

Ενδιαφέρουσα ήταν η τοποθέτηση του εισαγγελέα της έδρας κ. Ελευθέριου Πατσή επί της ένστασης. O κ. Πατσής υποστήριξε στην αγόρευσή του ότι ο νέος νόμος για την τρομοκρατία και το οργανωμένο έγκλημα είναι απολύτως συνταγματικός. Οσον αφορά όμως τον ισχυρισμό των δύο κατηγορουμένων περί πολιτικού εγκλήματος, ο εισαγγελέας ουσιαστικά επιφυλάχθηκε. Ειδικότερα ο κ. Πατσής υποστήριξε ότι τα εν λόγω εγκλήματα, όπως εισάγονται με το κατηγορητήριο, δεν είναι πολιτικά. Εφόσον όμως προκύψει το αντίθετο κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, τότε το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει και πάλι το ζήτημα. H απόφαση επί της αρμοδιότητας ή μη του δικαστηρίου θα ληφθεί σήμερα, ενώ χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων απέρριψε την ένσταση που είχαν θέσει όλοι οι κατηγορούμενοι -πλην του A. Κανά- σχετικά με τη δημοσιότητα της δίκης και την είσοδο των τηλεοπτικών συνεργείων στη δικαστική αίθουσα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή