Δικαστές κατά υπουργού Δικαιοσύνης

Δικαστές κατά υπουργού Δικαιοσύνης

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H προσπάθεια παρέμβασης από τον υπουργό κ. Φιλ. Πετσάλνικο στη Δικαιοσύνη, με την ψήφιση τροπολογίας, που συντέμνει τη θητεία των αιρετών διοικήσεων σε εννέα, νευραλγικά, δικαστήρια της χώρας, προκειμένου η εκλογή νέων προϊσταμένων να γίνει πριν από τις εκλογές, έπεσε στο κενό, καθώς καταδικάστηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών.

Σε έκτακτη συνεδρίασή τους, οι πρόεδροι Εφετών και οι Εφέτες «ακύρωσαν» στην πράξη τη νομοθετική ρύθμιση (ν. 3226/2004) του κ. Πετσάλνικου, καθώς αποφάσισαν να μην καταργηθούν οι απερχόμενες διοικήσεις των δικαστηρίων, όπως προέβλεπε ο νέος νόμος. Με τη ρύθμιση συντμήθηκε ειδικότερα -αντί να μετατεθεί- κατά 15 ημέρες η διετής θητεία των αιρετών προϊσταμένων στα δύο Εφετεία της Αθήνας (πολιτικό – διοικητικό), στα έξι Πρωτοδικεία Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης (και διοικητικά) και στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, που έληγε στις 6 Μαρτίου, παραμονή της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών.

Η διεξαγωγή των αρχαιρεσιών ορίστηκε στις 21 Φεβρουαρίου (Σάββατο των Απόκρεω), 15 ημέρες ενωρίτερα και κατά παρέκκλισιν της συνήθους πρακτικής, που επιβάλλει να παρατείνεται κατά μία εβδομάδα η θητεία όταν συντρέχουν ανυπέρβλητοι λόγοι. Εκτιμάται ότι και λόγω του τριημέρου της Καθαράς Δευτέρας, δεν θα υπάρξει απαρτία το ερχόμενο Σάββατο, με συνέπεια να αναβληθούν οι αρχαιρεσίες.

Αντιδράσεις

Στην ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντέδρασε άμεσα, εκφράζοντας την έντονη αποδοκιμασία της για τη χωρίς προηγούμενο παρέμβασή του, «με την οποία τίθενται υπό αμφισβήτηση η αμεροληψία και το ανεπηρέαστο από τις όποιες πολιτικές εξελιξεις».

Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου, χαρακτήρισε στην «K» άστοχη την ενέργεια αυτή του υπουργού, «που υπονομεύει τον θεσμό της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων και δημιουργεί κακό προηγούμενο για παρεμβάσεις, αν οι διοικήσεις δεν είναι αρεστές στην πολιτική εξουσία». O κ. Αθανασίου επεσήμανε πως «αποτελεί ωμή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων και πλήττει την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

Με τις θέσεις αυτές ταυτίστηκε και ο εισηγητής της υπόθεσης στην Ολομέλεια, πρόεδρος Εφετών κ. Γιάννης Παπανικολάου, ενώ τις ίδιες αποφάσεις έλαβαν, ύστερα από αίτημα της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων και οι Ολομέλειες των Πρωτοδικείων Αθηνών και Πειραιώς. Εγκυροι δικαστικοί κύκλοι παρατηρούσαν ότι η Ενωση Δικαστών δικαιώθηκε πλήρως και ότι ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης οφείλει να σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή