Ενθαρρύνουν Ερντογάν έναντι Ντενκτάς

Ενθαρρύνουν Ερντογάν έναντι Ντενκτάς

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται οι προετοιμασίες για την έναρξη την ερχόμενη Πέμπτη της διαδικασίας που προβλέπει η συμφωνία της Νέας Υόρκη για το Κυπριακό και η εικόνα που βλέπει κανείς στις δύο κοινότητες είναι ότι το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ως αποτέλεσμα της κατάληξης των συνομιλιών γεννά προσδοκίες, παρά τις επιφυλάξεις που φαίνεται να επιβάλλει η λογική και τα έως τώρα βιώματα. Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο παραμένει: Την Πέμπτη αρχίζει η διαδικασία λύσης, με συγκεκριμένη ημερομηνία κατάληξης, ή μήπως εξακολουθούν να υπάρχουν διάδρομοι διαφυγής για την τουρκική πλευρά και ειδικότερα τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς;

Πάντως, και στις δύο πλευρές διαπιστώνεται γενικώς μια ευφορία, περισσότερο ανάμεσα στους Τουρκοκύπριους, ακούγονται όμως και φωνές κατά της διαδικασίας. Στην ελληνοκυπριακή πλευρά ξεκινούν από απλές επιφυλάξεις και καταλήγουν σε καταγγελίες περί αποκλίσεων από τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Το Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα προκειμένου να ενημερωθεί και να καταγράψει τις θέσεις του ενόψει των συνομιλιών της Πέμπτης.

Ο Αλβαρο Ντε Σότο φθάνει αργά το βράδυ στην Κύπρο με μια μεγάλη ομάδα τεχνοκρατών σε όλους τους τομείς. Καθ’ οδόν προς τη Λευκωσία σταμάτησε στο Δουβλίνο, όπου είχε συνομιλίες με την ιρλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνέχισε στις Βρυξέλλες όπου το πρωί θα έχει σημαντικές συνομιλίες με τον αρμόδιο επίτροπο για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν. O επίτροπος θα βρίσκεται και ο ίδιος στην Κύπρο την Πέμπτη για την έναρξη των συνομιλιών, δηλώνοντας έτσι κατά τρόπο ουσιαστικό, την παρουσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το αίνιγμα όμως παραμένει ο Ντενκτάς. Θεωρεί την αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα και την άρνηση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ως «δικλίδα ασφαλείας» για τις θέσεις που προασπίζεται. Και δηλώνει απερίφραστα διά του υιού του, Σερντάρ, ότι εάν τα κενά στο σχέδιο Ανάν δεν συμπληρωθούν κατά τρόπο που να κατοχυρώνεται η «χωριστική κυριαρχία», θα εκστρατεύσει υπέρ της απόρριψης της λύσης. Δίνοντας έτσι σημασία στην προειδοποίηση των ηγετών της αντιπολίτευσης, Μουσταφά Ακιντσί και Αλί Ερέλ, ότι στόχος του κατοχικού ηγέτη είναι ο εκφυλισμός της διαδικασίας και η καταστροφή της προοπτικής της λύσης.

Από την άλλη, η Αγκυρα διά του Τούρκου πρωθυπουργού κ. Ερντογάν εμφανίζεται να ενθαρρύνεται από τη θετική εκτίμηση της διεθνούς κοινότητας για τη στάση που τήρησε στη N. Υόρκη και φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τον έλεγχό της στις κινήσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς έως τον Μάιο. Επιπλέον, ενισχυμένη μετά τα αποτελέσματα της Νέας Υόρκης, αισθάνεται ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές επικρίσεις, κυρίως από τον σοσιαλδημοκράτη Ντενίς Μπαϊκάλ και τον εθνικιστή Μπαχτσελί. Χωρίς βεβαίως να ξεχνά ότι οι στρατηγοί μίλησαν -έστω παρασκηνιακώς- διά του στρατηγού Οζκιόκ, αλλά το ερώτημα κατά πόσο ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου τους εκφράζει και ελέγχει όλους παραμένει αναπάντητο.

Μέτρο του αυξανόμενου ενδιαφέροντος είναι και η μαζική άφιξη δημοσιογράφων από την Τουρκία και από άλλες χώρες. Εάν, ωστόσο, η έναρξη του διαλόγου, που οδήγησε στο σχέδιο Ανάν στις 16 Ιανουαρίου το 2000, είναι ένδειξη του τι θα ακολουθήσει την Πέμπτη, τότε θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο Αλβαρο Ντε Σότο θα επιτρέψει να αρχίσει η διαδικασία μπροστά στα φώτα της δημοσιότητας, στο αεροδρόμιο Λευκωσίας -που ελέγχεται από την Ειρηνευτική Δύναμη του OHE- αλλά στη συνέχεια θα επιβάλει συσκότιση. Γνωρίζοντας ότι ο μόνιμος πονοκέφαλός του θα είναι και πάλι η φλυαρία ως «διαπραγματευτικό» όπλο του Ντενκτάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή