Χωρίς θόλο και το Κολυμβητήριο

Χωρίς θόλο και το Κολυμβητήριο

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές εκκρεμότητες σε κρίσιμα έργα καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η διυπουργική επιτροπή για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην τελευταία της συνεδρίαση πριν από τις εκλογές. Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την έρευνα της «Καθημερινής της Κυριακής» για την πορεία των έργων στο Ολυμπιακό Στάδιο και τον ορατό κίνδυνο να μην είναι έτοιμος εγκαίρως -ή στην καλύτερη περίπτωση επαρκώς- ο «θόλος Καλατράβα» με ό,τι συνεπάγεται περαιτέρω για την εγκατάσταση των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων και των συστημάτων ασφαλείας και τηλεοπτικής κάλυψης των Ολυμπιακών, αλλά και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. O υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για τα ολυμπιακά έργα, κ. Νάσος Αλευράς, δήλωνε προχθές στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» ότι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή του σκεπάστρου στο κολυμβητήριο του OAKA διεμήνυσε ότι δεν προλαβαίνει μέχρι τους Αγώνες και τώρα αναζητείται λύση ανάγκης. O κ. Αλευράς και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι τόσο ο περίφημος θόλος Καλατράβα στο Ολυμπιακό Στάδιο, όσο και τα υπόλοιπα έργα στο συγκρότημα θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους.

Παράλληλα, νέα εμπλοκή σημειώθηκε στο έργο της Μαραθώνιας Διαδρομής: κατά πληροφορίες, το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ κήρυξε χθες «προσωρινά έκπτωτο» τον εργολάβο, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιλογής άλλης τεχνικής εταιρείας. Ομως, η εταιρεία Ευρωπαϊκή Τεχνική, παρά το γεγονός ότι δεν προχωράει τις εργασίες εδώ και εβδομάδες, φαίνεται ότι «παζαρεύει» την αποχώρησή της.

Οι δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «όλα τα έργα θα παραδοθούν στην ώρα τους», δεν περιορίζουν την ανησυχία όσων εμπλέκονται στην ολυμπιακή προετοιμασία. Εκτός από το Ολυμπιακό Στάδιο και τη Μαραθώνια Διαδρομή, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΟΕ (η ηγεσία της οποίας θα βρίσκεται την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα) εκφράζει επίσης τον προβληματισμό της για την πορεία του τραμ, του προαστιακού, αλλά και των έργων πρασίνου σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Οι καθυστερήσεις στην πρόοδο των έργων δεν επέτρεψαν τη φύτευση των δέντρων στη φυτευτική περίοδο του φθινοπώρου και τώρα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Απρίλιο.

Σταθμός Νεραντζιώτισσας

Στην κυβέρνηση έχουν εδώ και μήνες καταργήσει τον θόλο που σχεδίασε ο Σαντιάγο Καλατράβα για τον σταθμό της Νεραντζιώτισσας (θα συνδέονται ο ηλεκτρικός και ο προαστιακός σιδηρόδρομος) και όλα δείχνουν ότι εγκαταλείπεται η εφαρμογή της συνολικής μελέτης του Ισπανού. Στο ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν αποφασίσει να προτιμήσουν αντίστοιχο σχέδιο που είχαν εκπονήσει Γάλλοι μελετητές.

Πολλοί εξάλλου εκφράζουν φόβους για την εικόνα που θα «εκπέμψει» η Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα, καθώς στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο πραγματοποιείται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καταδύσεων, στο πλαίσιο των δοκιμαστικών διοργανώσεων για τους Αγώνες, παρουσία και αρκετών δημοσιογράφων του εξωτερικού.

Οπως αποκάλυψε η «K», η παγκόσμια ομοσπονδία του υγρού στίβου (FINA) έχει ήδη στείλει τρεις επιστολές με τις οποίες κατηγορεί την κυβέρνηση για τις καθυστερήσεις στην πρόοδο των έργων του κολυμβητηρίου.

Εν τω μεταξύ χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, το οποίο θα φιλοξενήσει το καλοκαίρι του 2004 τα αθλήματα της ρυθμικής γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Σε δηλώσεις του, αναφερόμενος στους Αγώνες, είπε ότι «πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας και να αφιερώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να έχει αυτό το εθνικό εγχείρημα, που είναι και κορυφαίο διεθνές εγχείρημα, την επιτυχία που θέλουμε και που μας αξίζει». O κ. Σημίτης θα προεδρεύσει σήμερα, για τελευταία φορά, της διυπουργικής επιτροπής για τους Ολυμπιακούς, κατά την οποία, όπως προαναφέρθηκε, θα αναζητηθούν λύσεις για τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν με σημαντικά έργα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή